Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Crăciunul pisicii asasine de Anne Fine, seria Pisica asasină, Editura Paralela 45 – recenzie

Crăciunul pisicii asasine

(ediție cartonată)

Anne Fine

Editura Paralela 45

Ilustrator: Steve Cox
Nr. pagini: 96
Ediția I-a
An apariție: 2019
Traducere: Viorel Zaicu
Titlu original: The Killer Cat’s Christmas – 2009
1. Jurnalul unei pisici asasine – Editura Paralela 45 – The Diary of a Killer Cat – 1994 – recenzie
2. Întoarcerea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Return of the Killer Cat – 2003 – recenzie
3. Răzbunarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Strikes Back – 2005 – recenzie
4. Aniversarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Birthday Bash – 2008 – recenzie
5. Crăciunul pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Christmas – 2009
6. Pisica asasină pleacă de acasă – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Runs Away – 2013 – recenzie
7. Pisica asasină se îndrăgostește – Editura Paralela 45 – The Killer Cat in Love – 2015 – recenzie
Născută pe 07 dec. 1947, FINE Anne, este o scriitoare britanică cunoscută pentru cărțile adresate copiilor, deși scrie și literatură pentru adulți. A publicat peste 50 de titluri. A scris zeci de cărți cu subiecte dedicate copiilor, pentru care a fost recompensată cu premii importante in literatură: Medalia Carnegie, Premiul Guardian, Premiul Autorul anului pentru copii (în 1993).
Volumele sale pentru copii mai mari includ Madame Doubtfire (1987), un roman satiric pe care Twentieth Century Fox l-a ecranizat, avându-l pe actorul Robin William in rolul principal, și Goggle-Eyes, care a fost de asemenea adaptat pentru televiziune, la BBC.
Este, de asemenea, membră a Royal Society of Literature.
Premii castigate: • 1989 Carnegie Medal – Goggle-Eyes • 1990 Guardian Children’s Fiction Prize – Goggle-Eyes • 1990 Nestlé Smarties Book Prize, ages 6–8 – Bill’s New Frock • 1990 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1991 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1992 Carnegie Medal – Flour Babies • 1993 Whitbread Award, Children’s Book – Flour Babies • 1993 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1994 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1996 Whitbread Award, Children’s Book – The Tulip Touch • 1998 Prix Sorcières, best children’s book translated into French – Journal d’un chat assassin (Diary of a Killer Cat)

Tuffi se străduiește să respecte spiritul Crăciunului. Cât de greu poate fi? Nu te atingi de brad, de globuri, de aperitive și, în general, de nimic. Serios?!
Vă era dor de Tuffy? Cred că o cunoașteți cu toții pe Tuffy, ”pisica asasină”. Ei, cei care nu o cunoașteți, nu vă gândiți că e vreo criminală, nici vorbă, e doar ”criminal” de năzdrăvană. Deși de multe ori, chiar nu e vina ei, are și ea dreptate când se plânge că e acuzată pe nedrept…
Acum, e adevărat că nu poate fi vorba nicidecum de o pisică blândă, torcăcioasă și dornică de mângâiere și atenție, așa cum ne-am închipui noi. Nu, Tuffy e un motan isteț, pus pe șotii și răutăcios, care are mereu câte ceva de comentat – nu de bine – despre familia lui ”de oameni”.
De data asta, suntem martorii nemulțumirii lui Tuffy la adresa Crăciunului.
Toată lumea petrece, iar el e închis în ”arest” în garaj. Ca și celelalte cărți din serie, și aceasta e scrisă la persoana întâi prin ”vocea” năzdrăvanului motan.
” – Și-acum, hai, întrebați: Dragă Tuffy, de ce a fost Crăciunul așa de îngrozitor?”
O să vă explic: fiindcă e un festival care n-a fost conceput pentru pisici. Gândiți-vă numai – e un pom în care n-avem voie să ne cățărăm. Plin cu globuri atârnătoare pe care n-ai voie să le atingi. Și mărețe ghirlande sclipitoare, beteală care atârnă mult prea sus ca să ajungi la ea. Cadouri învelite în hârtie strălucitoare pe care n-ai voie să pui laba.
Și, dacă ai cu adevărat ghinion, afară e o curte plină cu zăpadă îngrozitor de rece.
Nu, nici vorbă să fie perioada mea favorită.”
Iar când, pe lângă toate astea, se mai și umple casa de musafiri, iar verișorii micuței și simpaticei lui stăpâne Ellie, vor să-l ”salute”, adică să-l ia la smotocit, nefericirea lui atinge cote maxime…
Întâmplările și peripețiile se țin lanț, stricăciunile la fel… Lacrimi, amenințări, promisiuni…
Ne mai înseninăm cu o serbare de Crăciun. Dar când micuța Ellie îl distribuie pe Tuffy în spectacol, rezultatul e previzibil. Deși el și-a dat toată silința. Zău că da!
O poveste delicioasă și amuzantă, perfectă pentru a fi citită în preajma Crăciunului de pitici, părinți și bunici iubitori de pisici. Îi va binedispune pe toți, garantat. Iar cine are pisici acasă, va recunoaște sigur din proprie experiență câteva din faptele pedepsitului Tuffy
”Totuși, n-o să aștept cu mare nerăbdare să se facă iar 25 decembrie…”

Cărțile autoarei Anne Fine pot fi comandate pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți Anne Fine

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți Anne Fine

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

Recenzii și prezentări cărți cu animale

6 Comments

Spune-ți părerea!