Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Crăciunul prin alte colţuri ale lumii de Hanackova Pavla, Editura Paralela 45 – recenzie

Crăciunul prin alte colţuri ale lumii

Pavla Hanackova

Ilustrator: Mária Nerádová

Editura Paralela 45

Ediție cartonată
An apariție: 2019
Nr. pagini: 32
Traducător: Daniel Mitran
Titlu original: Christmas around the World
Pretutindeni dulciuri și prăjituri care miros ademenitor, colinde, case frumos împodobite, mămici care gătesc bunătăţi și copii care așteaptă cu nerăbdare cadourile. Te-ai întrebat vreodată cum este sărbătorit Crăciunul prin alte colţuri ale lumii? Deși este celebrat peste tot în lume, există multe diferenţe. În unele ţări, de exemplu, copiii desfac cadourile în decembrie, iar în altele, în ianuarie. În unele zone, Crăciunul este sărbătorit în principal din motive religioase, pe când în altele este mai degrabă o sărbătoare laică. Ai auzit vreodată de kallikantzari? Știi cine le aduce daruri copiilor din Finlanda? Știi oare ce este pan de jamón? Unde pot oamenii să stea la plajă și să înoate în mare de Crăciun? Citește această carte și vei afla o mulţime de lucruri noi și interesante!
Sărbătoarea Crăciunului e, mai mult decât oricare alta din an, o vreme a tradițiilor, când ne adunăm cu mici cu mari, rude și prieteni în jurul bradului de Crăciun, în jurul mesei de Crăciun, savurând bucatele special pregătite, adulmecând aromele de scorțișoară, portocale, de cozonaci calzi și pufoși, de vin fiert și turtă dulce. Ne plac cadourile, ne plac surprizele, ne lăsăm pătrunși de frumusețea colindelor care răsună peste tot, admirăm ornamentele ce împodobesc casele și strălucesc în ferestre, zâmbim la vederea entuziasmului copiilor pătrunși de magia Crăciunului.
Dar v-ați întrebat vreodată cum se sărbătorește Crăciunul în alte părți ale lumii?
Minunata carte ”Crăciunul prin alte colţuri ale lumii” de Hanackova Pavla, apărută la Editura Paralela 45, ne oferă răspunsul la această întrebare, încântându-ne cu descrierea obiceiurilor de Crăciun din Spania, Germania, Mexic, Statele Unite ale Americii, Japonia, Australia și Noua Zeelandă, Grecia, Etiopia, Italia, Israel, Rusia, Venezuela, Finlanda, Franța.
Nu este o carte de povești, dar copiii – și nu doar ei, ci și cei mari, deopotrivă – vor fi cu siguranță cuceriți de cele citite, de interesantele informații prezentate într-un mod clar, prietenos, ușor de reținut.
Crăciunul se sărbătorește peste tot în lume, până în cele mai îndepărtate și exotice ținuturi, iar tradițiile și obiceiurile sunt diferite de la țară la țară, unele din ele putând să ne pară neobișnuite de-a dreptul, însă peste tot câteva elemente sunt comune: efervescența din jurul sărbătorii, timp petrecut alături de cei dragi, bucuria de a dărui.
Cartea de față, în ediție cartonată, foarte frumos și bogat ilustrată ne poartă într-o călătorie în jurul lumii, pe urmele magicei Sărbători. În plus, ne propune un joculeț: un mic ornament – un glob de Crăciun – care ne este arătat la începutul cărții, se găsește ascuns în fiecare desen din carte: încearcă să-l găsești și abia apoi pornește în următoarea călătorie!
Fiecare text ne oferă informații despre data la care se sărbătorește Crăciunul în țara respectivă, ce anotimp este (în unele locuri e mijlocul verii), cum se sărbătorește și ce mâncăruri se servesc la masa de Crăciun.

Știați că în Japonia desertul tradițional de Crăciun e tortul de căpșuni?
Sau că în Australia și Noua Zeelandă e mijlocul verii, iar moșul sosește într-o sanie trasă de canguri în loc de reni?
Ați auzit de kallikantzari, spiridușii buclucași care ies la suprafața pământului în preajma Crăciunului și fac fel de fel de rele? Nu vă speriați, sunt din legendele grecești, acolo fac rele, nu vin la noi!

Dar de Joulupukki ați auzit? Așa se numește Moș Crăciunul din Finlanda, care trăiește în Laponia lângă Cercul Polar, unde își are atelierul și unde elfii îl ajută să fabrice cadourile.
Nu aș vrea să vă dau prea multe detalii, ci vă invit în captivanta călătorie prin obiceiurile de Crăciun ale lumii, veți afla multe lucruri interesante!

O carte minunată, pe care o recomand cu drag!

Cartea Crăciunul prin alte colţuri ale lumii de Hanackova Pavla poate fi comandată de pe edituraparalela45.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *