Crima din Orient Express de Agatha Christie, Editura Litera, Colectia Buzz Books – recenzie

4

Crima din Orient Express 

(Murder on the Orient Express)

Agatha Christie

Editura Litera

Colectia Buzz Books

Agatha Christie (născută Miller; 1890 – 1976), a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
În 1930, Agatha se căsătorește cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a fost una fericită în primii ani și a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei.
Agatha Christie a călătorit mult împreună cu soțul ei, numeroase destinații din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor în unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisă la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi păstrată ca un memorial dedicat scriitoarei. (sursa: Wikipedia)

Crima din Orient Express este un must read pentru toți iubitorii de thrillere pline de mister și răsturnări spectaculoase de situație.
Cartea reușește să te captiveze de la prima până la ultima pagină cu o intrigă deosebit de interesantă, iar deznodământul este absolut spectaculos, imposibil de anticipat.
Imediat după miezul nopţii, o puternică furtună de zăpadă opreşte brusc faimosul tren Orient Express.
Luxosul tren are surprinzător de mulţi pasageri pentru această perioada a anului. Însă dimineaţă, unul dintre călători, un afacerist american, nu-şi mai face apariţia, acesta fiind găsit mort în compartiment, înjunghiat de douăsprezece ori, cu uşa compartimentului încuiată pe dinăuntru…
Însă, de data aceasta, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu este deloc nevinovată.
Toți cei doisprezece călători sunt suspecți, fiecare având propria motivație pentru a-l ucide, însă cu toți au alibi. Cum s-a petrecut atunci oare această crimă aparent imposibilă?
În încercarea de a dezlega misterul, Hercule Poirot găseşte tot felul de indicii false, menite să-l abată de la descoperirea criminalului.
Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați ai lor.
În cele din urmă, Poirot va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?
Deznodământul dramatic va aduce însă nu una, ci două soluţii ale crimei, ambele la fel de acceptabile.
Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot.
Crima din Orient Express a fost ecranizată în anul 2017 într-o distribuție de excepție. Cartea a mai fost ecranizată și în anul 1974.

Am menționat cartea în Top 10 cărți cu mult mister

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Listă cărți apărute în Colecția Buzz Books

Cărțile autoarei Agatha Christie pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

 

About Author

4 comentarii

  1. O carte clasica extraordinara a genului! Mi-a placut foarte mult, ca toate cartile Agathei Christie pe care le-am citit, de altfel! O recomand, si nu doar fanilor genului politist!

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: