Crima din Orient Express de Agatha Christie, Editura Litera, Colectia Buzz Books – recenzie
Crima din Orient Express
(Murder on the Orient Express – 1934)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Traducere: Livia Olteanu
Nr. de pagini: 304
Agatha Christie (născută Miller; 1890 – 1976), a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
În 1930, Agatha se căsătorește cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a fost una fericită în primii ani și a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei.
Agatha Christie a călătorit mult împreună cu soțul ei, numeroase destinații din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor în unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisă la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi păstrată ca un memorial dedicat scriitoarei. (sursa: Wikipedia)
Crima din Orient Express de Agatha Christie este un must read pentru toți iubitorii de thrillere pline de mister și răsturnări spectaculoase de situație – cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot!
Cartea reușește să te captiveze de la prima până la ultima pagină cu o intrigă deosebit de interesantă, iar deznodământul este absolut spectaculos, imposibil de anticipat.
Imediat după miezul nopţii, o puternică furtună de zăpadă opreşte brusc faimosul tren Orient Express.
Luxosul tren are surprinzător de mulţi pasageri pentru această perioada a anului. Însă dimineaţă, unul dintre călători, un afacerist american, nu-şi mai face apariţia, acesta fiind găsit mort în compartiment, înjunghiat de douăsprezece ori, cu uşa compartimentului încuiată pe dinăuntru…
De data aceasta, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu este deloc nevinovată.
Toți cei doisprezece călători sunt suspecți, fiecare având propria motivație pentru a-l ucide, însă cu toții au alibi. Cum s-a petrecut atunci oare această crimă aparent imposibilă?
În încercarea de a dezlega misterul, Hercule Poirot găseşte tot felul de indicii false, menite să-l abată de la descoperirea criminalului.
Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați ai lor.
În cele din urmă, Poirot va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?
Deznodământul dramatic va aduce însă nu una, ci două soluţii ale crimei, ambele la fel de acceptabile. Care era însă cea adevărată? Și care va fi cea acceptată în final? Rămâne să descoperiți singuri citind cartea.
Citate:
”Acum, care a fost adevărata oră a crimei? Și cine l-a omorât? După părerea mea, și aceasta este numai o părerere, Ratchett a fost omorât cândva foarte aproape de ora două, cea mai târzie oră la care doctorul spune că ar fi fost posibil. Iar în ceea ce privește cine l-a ucis…
Se opri, privindu-și publicul. Nu s-ar fi putut plânge că nu se bucura de atenție. Toate privirile erau ațintite asupra lui. Era atât de liniște, că ai fi putut auzi cum cade un ac.”
”Poirot își privi prietenul.
– Dumneavoastră sunteți directorul companiei, monsieur Bouc. Ce spuneți?
Monsieur Bouc își drese vocea.
– După părerea mea, monsieur Poirot, prima teorie pe care ați avansat-o este cea corectă, cu siguranță. Aș spune să oferim acea soluție poliției iugoslave când ajunge la noi. Sunteți de acord, doctore?
– Cu siguranță sunt de acord, răspunse doctorul Constantine. Privind dovezile medicale, cred că…
– În acest caz, replică Poirot, am onoarea să mă retrag din caz, după ce v-am oferit soluția mea.”
Crima din Orient Express a fost ecranizată în anul 2017 într-o distribuție de excepție. Cartea a mai fost ecranizată și în anul 1974.
8 Comments
Oli
Imi plac cartile Agathei, iar Crima din Orient Express e clasica, de referinta, una din cele mai frumoase si interesante carti ale sale. Foarte frumoasa recenzia, felicitari! Vreau sa vad si ecranizarea din 2017…
Tyna
Mulțumesc!
Geo
Frumoasă recenzia, felicitări! Cartea pare buna, deși nu am citit-o. ❤️❤️❤️
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand!
Daniela Balan
O carte frumoasă și captivantă ! Felicitări pentru recenzia superbă ❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤
Mirela Barbălată
Am citit cartea în ediția veche și mi-a plăcut foarte mult. Ediția aceasta are o copertă tare faină .
Tyna
Și eu o am și în altă ediție! Dar mi-a plăcut foarte mult noua copertă!