Delicatese Literare
Recenzii

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson, Editura Leda Edge – recenzie

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți

(A Good Girl’s Guide to Murder – 2019)

Holly Jackson

Editura Leda Edge

Traducere: Daniel-Silviu Bivol

Nr. de pagini: 448

An apariție: 2020

HOLLY JACKSON a început să inventeze povești la o vârsta fragedă și a scris primul său roman la doar 15 ani. Adoră cărțile, jocurile pe calculator și documentarele polițiste care îi permit să își pună la încercare calitățile de detectiv particular. Locuiește în capitala Marii Britanii, iar distracția ei preferată este depistarea greșelilor de ortografie de pe indicatoarele rutiere.

1. Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți – A Good Girl’s Guide to Murder – 2019

2. Fată cuminte, răzbunare cruntă – Good Girl, Bad Blood – 2020 – recenzie

3. La un pas de moarte – As Good As Dead – 2021 – recenzie

Daca ai savurat thrillere precum Asta e povestea noastra sau MajoreteleCrima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți este romanul potrivit pentru tine!

Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea.

Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietena din copilărie a presupusului criminal, Pip nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însa nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol.

„Un adevărat festin pentru cititorii care adoră suspansul!” – Kirkus Reviews

„Un thriller de-a dreptul obsedant, plin de tensiune, cu o intrigă foarte elegant construită!”GUARDIAN

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cumințide Holly Jackson are toate ingredientele pentru a fi un thriller reușit: o crimă învăluită în mister, o doză potrivită de suspans, un cerc larg de suspecți, care aveau cu toții atât motivele cât și posibilitatea să înfăptuiască crima, și o eroină detectiv de-a dreptul uimitoare și atipică, dar pe care nu ai cum să nu o îndrăgești.

Pippa Fitz-Amobi este neconvențională, curioasă, talentată, inteligentă, tocilară, amuzantă, sociabilă, prietenoasă și plină de energie.

Ea nu a crezut niciodată că eroul ei ”pe cal alb” din copilărie, Sal Singh, ar fi fost capabil să înfăptuiască acea crimă de care fusese acuzat și condamnat în unanimitate.

Sal era vesel mai tot timpul, bun, cumsecade, onest, generos, nu suporta nedreptățile și sărea mereu în apărarea celor mai slabi. Totuși, în pofida acestor trăsături de caracter ale sale, se părea că în urmă cu cinci ani își ucisese prietena, Andie, după care se sinucisese într-o pădure din apropierea locuinței sale, nu înainte de a trimite un mesaj de pe telefon părinților săi în care-și recunoștea vina. Probele păreau indubitabile: telefonul lui Andie a fost găsit asupra sa, iar sub unghiile lui erau picături uscate din sângele acesteia.

Mai mult, alibiul acestuia conform căruia el ar fi petrecut în seara crimei alături de cei patru buni prieteni ai săi s-a dovedit a fi fals, cei patru prieteni revenind asupra declarațiilor lor inițiale și afirmând că Sal le-ar fi cerut să spună că el a plecat de la petrecere la ora 00.15, nu la 22.30 cum plecase de fapt. Coroborând mai multe date și declarații, poliția ajunsese la concluzia că perioada de timp în care se petrecuse crima fusese între orele 22.40 – 00.45, deci în condițiile în care Sal plecase la ora 22.30 și ajunsese acasă la 00.50, s-ar fi putut întâlni foarte probabil în acest răstimp cu Andie, cu care se știa că avusese o ceartă din motive neelucidate în urmă cu o zi. După ce o omorâse, fie din greșeală fie intenționat, Sal i-a ascuns corpul într-un loc din apropiere și s-a dus acasă. Inițial, a încercat să-și ascundă fapta, cerându-le prietenilor să mintă pentru el, ca mai apoi, fie că și-a dat seama că avea să fie descoperit fie că a fost cuprins de remușcări, s-a sinucis.

Deși trupul lui Andie nu a fost găsit, cazul a fost clasat repede pe baza raționamentelor expuse mai sus, iar familia lui Sal a fost ostracizată.

Cartea scoate în evidență foarte bine cât de ușor poate fi manipulată opinia publică și cât de tare te pot înșela aparențele.

Adevărul ar fi rămas, probabil, îngropat pe vecie dacă nu ar fi existat Pippa, această fată extraordinară, încăpățânată și curajoasă, care a refuzat să creadă versiunea oficială, bazându-se pe propriile instincte, și a ales să investigheze cazul pe cont propriu, sub pretextul elaborării unui proiect pentru școală.

Metodele ei de investigație sunt ingenioase și precise, Pippa reușind să extragă, din interviuri și discuții, fragmente de informații prețioase care contraziceau din temelii concluzia autorităților conform căreia Sal ar fi fost făptașul. De-a lungul cercetărilor sale, Pippa a fost ajutată de Ravi, fratele mai mic al lui Sal. La rândul lui, Ravi fusese și el dintotdeauna convins că fratele lui era nevinovat și încercase, în urmă cu doi ani, să facă propria anchetă, însă nimeni nu dorise să-i răspundă la întrebări, tratându-l cu ostilitate de parcă avea lipită pe frunte eticheta ”fratele criminalului”.

Primul suspect pe lista lui Pippa a fost chiar tatăl lui Andie, despre care știa că punea o presiune enormă asupra fiicelor sale, Andie și Becca – sora cea mică, cea care o văzuse ultima dată în viață pe Andie.

Dintre cei patru prieteni care petrecuseră cu Sal în acea noapte fatidică, doar doi mai locuiau în oraș în prezent – sora celei mai bune prietene a lui Pippa și Max, care pe vremea când era în liceu era recunoscut ca fiind sufletul petrecerilor. Cei doi au acceptat cu amabilitate să-i răspundă la întrebări Pippei însă, când aceasta le-a comparat răspunsurile, nu a putut să nu sesizeze câteva neconcordanțe. Sincopă de memorie sau ceva mult mai grav?

Intervievându-le pe cele mai bune două prietene ale lui Andie, Pippa a aflat două lucruri deosebit de interesante. Primul era că Andie mai avea încă un iubit pe lângă Sal și anume un bărbat misterios, mai în vârstă ca ea, căruia refuzase însă să-i dezvăluie identitatea. Al doilea aspect era faptul că Andie nu era, nici pe departe, îngerașul pe care o credea toată lumea, ci era răutăcioasă, manipulatoare și răzbunătoare.

Pe măsură ce puzzle-ul se întregește și lista suspecților crește, o concluzie se desprinde cu certitudine: Sal fusese complet nevinovat, dovezile găsite de Pippa exonerându-l fără doar și poate.

Lucrurile erau departe însă de a fi simple sau clarificate. Suspiciunile Pippei vizau persoane de care ea era foarte apropiată și, scoțându-le la iveală, risca să le distrugă viețile acestora pentru totdeauna, cu atât mai mult cu cât nu era deloc clar cine și cum înfăptuise crima. Sau poate că Andie nici nu murise, ci își înscenase dispariția, din motive obscure?

Curând, miza va crește exponențial. Pippa primește mai multe bilețele de amenințare, care îi certifică, încă o dată, că adevăratul criminal se afla încă în libertate. Însă, când cățelul ei este răpit și apoi omorât, devine evident că respectivul nu glumește deloc, iar următoarea victimă ar putea fi o persoană apropiată Pippei.

Finalul este dramatic și ne rezervă mai multe întorsături spectaculoase de situație. Trebuie să recunosc că, deși am bănuit la un moment dat o parte din adevăr, în niciun caz nu mi-aș fi putut da seama de tot ceea ce se întâmplase în urmă cu cinci ani.

Cartea mi-a oferit o lectură deosebit de plăcută și m-a ținut în priză de la prima până la ultima pagină. Am adorat-o pe Pippa, în care m-am regăsit în parte așa cum eram la vârsta ei, mi-a plăcut mult familia ei neconvențională și m-am bucurat pentru Ravi, un tânăr bun și sensibil, care și-a recâștigat în final locul cuvenit în societate și respectul celorlalți, odată cu reabilitarea numelui fratelui său.

Vreau să remarc și coperta, foarte inspirată și sugestivă, precum și modul original de alcătuire a cărții. Efectiv ai impresia, din loc în loc, că te uiți la foile de lucru ale Pippei.

Abia aștept să citesc următorul volum din serie, care sper să apară cât mai repede!    

Cartea ”Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cumințide Holly Jackson poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți young adult

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *