Delicatese Literare
Recenzii

Criminalul fără chip de Lance Hawvermale, Editura RAO – recenzie

Criminalul fără chip

(Face Blind: A Mystery – 2016)

Lance Hawvermale

Editura RAO

An apariție: 2023

Număr de pagini: 360

Traducere din limba engleza de Roxana-Cristina Gheorghe

Lance Hawvermale deține o diplomă de master în limba engleză. A lucrat ca profesor de engleză la colegiu, a fost editor, consilier pentru tineret și chelner. Sub pseudonimul Erin O’Rourke, a publicat thrillerele Seeing Pink (2003) și Fugitive Shoes (2006), poezia și ficțiunea sa câștigând numeroase premii. Ca absolvent al AmeriCorps, Lance și-a îndeplinit serviciul în ținuturile triburilor de indieni Otoe-Missouria din Red Rock, Oklahoma și continua să creadă în puterea dăruirii. În prezent, Hawvermale locuiește în Texas cu soția și fiica sa și pisicile lor.

O temă particulară, dar interesantă. Personajul principal Gabe suferă de o tulburare neurologică rară despre care nici nu ne gândim că poate exista cu adevărat. El poate vedea, dar nu poate recunoaște fețele oamenilor.

Mulțumit să-și câștige existența departe de civilizație, el lucrează ca astronom la un observator din cel mai uscat deșert al Pământului, unde nu a mai plouat de 400 de ani, deșertul Atacama din Chile. Dar când este martorul unei crime pe care nu o poate împiedica sau explica, Gabe se trezește implicat într-o investigație cu consecințe dezastruoase. Pentru a descoperi adevărul înainte de a fi arestat pentru crime pe care nu le-a comis, Gabe trebuie să-și pună încrederea în trei străini: un tânăr călător, un romancier și o femeie atrăgătoare.

Acestea sunt ingredientele unui roman deosebit, cu personaje captivante și un final imprevizibil care invită cititorul la o lectură pe nerăsuflate.

Într-un echilibru perfect al ritmului acțiunii… Hawvermale le oferă personajelor sale timp să discute și să exploreze seria de mistere cu care se confruntă… Decorul neobișnuit și personajele bine conturate intrigă și după ce ai ajuns la ultima pagină. – Publisher’s Weekly

Hawvermale împletește cu deosebită pricepere personaje și secrete complexe, atrăgându-le de la un capitol la altul. Proza lui este în același timp fluentă și captivantă. – Jean Rabe, autoarea seriei Finest

Criminalul fără chip este un thriller inteligent, în care echilibrul între suspans, dezvoltarea personajelor și acțiune este unul aproape perfect. – David Cranmer

Un roman captivant, cu o intrigă bine construită.– Mystery scene magazine

Un bărbat cu o tulburare neurologică, care îl împiedică să recunoască chipurile umane, se confruntă cu un ucigaș enigmatic în deșertul Atacama din Chile – cel mai lipsit de viață loc de pe pământ.

Protagonistul cărții, Gabe Traylin, este orb, nu în sensul că nu poate vedea, ci în sensul că este incapabil să distingă o persoană de alta. Gabe nu poate distinge detaliile fețelor oamenilor, văzând doar o imagine estompată. Astfel, și-a creat mecanisme ajutătoare, recunoscând oamenii după mersul, vocea sau îmbrăcămintea lor. Suferea de prosopagnozie, o tulburare neurologică rară, care îl făcea incapabil să-i recunoască după chip pe cei din jurul său. Făcând o paranteză, recunosc că nu știam nimic până acum de această afecțiune, care nu are tratament și care afectează 2.5% din populație.

Mulțumit să-și câștige existența departe de civilizație, Gabe lucrează ca astronom la un Observator din deșertul chilian. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera creată în carte pe fondul decorului inedit al acțiunii – deșertul Atacama, cel mai uscat deșert al pământului, unde nu a căzut nicio picătură de ploaie în ultimii patru sute de ani. Am fost tentată să cred că ținutul este complet lipsit de viață și nepopulat, însă, incredibil, oamenii reuşesc să supravieţuiască și în acest loc groaznic de neprimitor, locuind în câteva oaze şi fâşii de pământ din apropierea Pacificului, unde ceţurile de coastă aduc ceva umiditate.

Într-o noapte, pe când ieșise să fumeze o țigară, Gabe este martor la o crimă pe care nu o poate opri sau înțelege: vede un bărbat alergând prin deșert, după care acesta cade ca retezat, iar Gabe își dă seama că a fost împușcat… Intră imediat în Observator și dă alarma, dar, când se întoarce împreună cu colegii săi, corpul dispăruse, rămânând în urmă doar o pată mare de sânge care era rapid îngițită de nisip. Incapabil să ofere poliției o descriere a ucigașului – nu-i place să explice nimănui starea lui, deoarece oamenii încep să-l trateze diferit când își dau seama că nu-i poate vedea -, el devine suspectul lor principal într-o serie de întâmplări șocante, inexplicabile. Afectat emoțional și debusolat, limitat din cauza incapacității sale de a identifica fețele umane, se implică într-o investigație cu consecințe dezastruoase. Ies la iveală fapte cumplite, un rău cu rădăcini în trecut: dispariții de persoane, mutilări îngrozitoare și crime în lanț. Pentru a descoperi adevărul înainte de a fi arestat pentru crime pe care nu le-a comis, Gabe trebuie să-și pună încrederea în trei străini: un romancier răvășit, autor al unui singur roman, un tip retras și ciudat care crede că este rezistent la gloanțe, și doi frați gemeni, frate și soră – el un tânăr surprinzător și plin de resurse, în ciuda afecțiunii sale (suferea de sindromul Down), ea o tânără neînfricată, extrem de dedicată fratelui ei, o femeie atrăgătoare, a cărei față însă Gabe nu o va vedea niciodată… Legat de cele trei personaje, intervin în carte și o serie de elemente inexplicabile, care adâncesc și mai mult misterul întregii povești. Fratelui îi este greu să citească, fiind dislexic, dar poate citi cu ușurință romanul științifico-fantastic al singuraticului scriitor! Romanul respectiv are acțiunea plasată pe Marte, iar deșertul Atacama, cu aspectul său de altă lume, e adesea comparat cu Marte (de altfel, NASA îl folosește pentru simularea expedițiilor pe Marte), așa că unde puteau cei trei să vină pentru a încerca să dezlege misterul? Numai că nici prin gând nu le trecea că aveau să nimerească într-un scenariu de coșmar!

Pe întinderea aridului deșert există zeci de mine de nitrat abandonate – lăsând în urmă așezări-fantomă – , iar una dintre ele a fost transformată în lagăr de concentrare de către Pinochet, atrocitățile petrecute aici fiind trecute sub tăcere. Gabe Traylin, mergând pe urmele unor indicii vagi, complicate ca un puzzle, descoperă, împreună cu cei trei însoțitori ai săi, secretele trecutului fascist al statului Chile, o perioadă a răpirilor, torturii și tulburărilor politice și se aventurează mai departe în deșert, descoperind secretele răzbunării, precum și secretele lor înșiși. Dezvoltarea personajelor în paralel cu dezvoltarea acțiunii este unul din atuurile cărții.

Atmosferic și compulsiv, Criminalul fără chip al lui Lance Hawvermale este un thriller de mare clasă. Cu o scriitură și un ritm impecabile, îmbogățită cu detalii fascinante, cartea te captivează de la primele rânduri, până la finalul imprevizibil. Este o poveste ciudată și dură, plină de mister, cu personaje atipice, care îmi plac atât de mult!

Recomand călduros cartea tuturor iubitorilor de thrillere, dar și celor cărora le plac poveștile pline de mister, plasate în decoruri neobișnuite, și cu personaje unice, atipice!

Fragment din carte:

”Nu a mai plouat aici de patru sute de ani.Gabe știa că era adevărat, știa deși se afla pe o bucată de pământ unde nu prea aveai cum să știi nimic sigur. Deșertul avea efectul acesta, mai ales deșertul de aici, în care nu existau reptile, nici cactuși, și care nu era străbătut de niciun arab călărind maiestuos pe o cămilă. Nu aveai cum să fii sigur de nimic într-un loc care te ura. Te păcălea de fiecare dată.Gabriel Traylin privi în zare, în noapte, fumând și îndreptându-se probabil spre un viitor cu un cancer îngrozitor și gândindu-se la uscăciunea improbabilă din jurul său. De patru sute de ani nu mai căzuse nici măcar o singură picătură de apă din cer. Deșertul Atacama din nordul statului Chile făcea ca deșertul Mojave, ținutul său natal, să pară o câmpie inundată. Aici precipitațiile se măsurau în milimetri și, chiar și atunci, numai datorită unei ceți rare. Miliardele de stele cristaline de deasupra erau la fel de misterioase ca această devastare, acest schelet gol al pământului. Ce se întâmpla aici nu se mai întâmpla nicăieri altundeva: negarea totală și sumbră a vieții. (…)

O sută de metri mai în față, pe terenul necultivat, se mișcă ceva abia zărindu-se în lumina stelelor.

Nu doar că se mișcă ci pluti.

Gabe se ridică în picioare, cu mucul de țigară între degete.

Silueta se deplasă de la est la vest, lină, cu dexteritatea fluidă a unei pisici care dă târcoale sau a unei gimnaste. Bineînțeles, niciun leu de munte nu trăia acolo pentru că nu avea ce vâna. Cât despre gimnaste și alți membri ai rasei umane, din câte știa Gabe nu locuia nimeni acolo, cu excepția fantomelor pe care nativii chilieni susțineau că le văzuseră ocazional, spiritele morților deshidratați. Deci, ce e asta?

Se îndepărtă de Observator și făcu doisprezece pași prin nisip. Întrucât nu existau lumini la exterior care ar fi putut întrerupe munca astronomilor, el știa că avea să fie invizibil oricui ar fi fost acolo, cât timp stătea nemișcat. Aerul rece îi ridică părul de pe mâini, căci nu se deranjase să-și ia pe geaca de blugi înainte să iasă la o țigară. O fi fost Atacama deșert, dar se afla în umbra ploioasă a Munților Anzi cei păstrători de secrete – la adăpost de vânt, unde aerul era stors de toată umezeala de pe vârfurile munților. Situat la câteva mii de metri deasupra nivelului mării, Atacama nu erau o mare de nisip saharian rumenit, ci un vid devastator care lăsa cicatrici pe planetă precum acidul.

Ignorând frigul, Gabe urmări din priviri chestia mișcătoare, fiind sigură acum că nu era o iluzie, nici o fantasmă creată de întunecimea nopții. Se mișca în mod constant, dar nu rapid, fiind doar o formă întunecată într-un fundal și mai întunecat și așadar aproape imposibil de distins. Ar fi putut fi orice. Sau oricine.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.comlibris.ro, bookzone.ro, elefant.ro, librariadelfin.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *