Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cronicile Crăciunului de John Townsend, Editura Paralela 45 – recomandare de lectură

Cronicile Crăciunului

(The Christmas Chronicles)

John Townsend

Ilustrator: James Newman Gray

Editura Paralela 45

Colecție:

An apariție: 2021

Nr. pagini: 96

Traducerea: Adriana Conway

John Townsend a scris peste 300 de cărți pentru copii de toate vârstele. După mulți ani de predat și povestit la școală, are ambiție și vrea să devină următorul Moș Crăciun. Până acum nu a reușit nici să ridice o sanie de la sol, nici să-și crească o barbă albă mare și stufoasă. Dar niciodată nu e prea târziu!

Citiți aceste 24 de povestioare și aflați cum se pregăteşte Moş Crăciun la Polul Nord pentru a duce daruri copiilor în noaptea cea mai aşteptată a anului.

Veţi auzi despre reni pofticioşi, spiriduşi magici, urşi polari prietenoşi, tot felul de boroboaţe şi o sumedenie de aventuri hazlii!

Am început să intrăm în magia Sărbătorilor, iar una din cele mai plăcute moduri de a face asta este să citim povești de Crăciun, în familie! Editura Paralela 45 ne propune o selecție de cărți încântătoare pentru această perioadă, cum ar fi: Steve, spiridușul Crăciunului, Adevărata poveste a celor 25 de Moși Crăciuni, Unde sunt pantalonii lui Moș Crăciun, Crăciunul prin alte colțuri ale lumii, Cronicile Crăciunului.

Cronicile Crăciunului este o carte încântătoare, o colecție de 24 de povestiri de Crăciun, descriind întâmplări care au loc la Polul Nord între 1 și 24 decembrie, în timp ce spiridușii muncesc din greu, dar plini de veselie, făcând jucării pentru copii, iar Moșul se pregătește de călătoria magică din noaptea de Ajun, cu sania trasă de reni, pentru a oferi daruri copiilor cuminți. Dar ce spunem noi aici, toți copiii sunt cuminți, nu-i așa?

Povestirile îl prezintă pe Moș Crăciun, doamna Crăciun, pisica Mărgica și cățelul Sclipici, elfi, spiriduși, reni și alte personaje și sunt pline de aventuri hazlii în decorul înzăpezit, de poezii și cântecele. Și de muuuultă voie-bună!

Cartea este concepută pentru a arăta ca un calendar de advent – 24 de povestiri, una pentru fiecare zi din decembrie de dinaintea Crăciunului. Numai că spiridușii lui Moș Crăciun au făcut o boroboață și au amestecat zilele între ele, iar pentru a citi povestirile în ordinea din calendar, de la 1 la 24 decembrie, trebuie să vă ghidați după cuprins, urmărind data, și să vă bucurați de o poveste nostimă: ”A venit luna decembrie!”, ”Grăbește-te, Moș Crăciun!”, ”Glume de spiriduș”, și așa mai departe, până la ”Noaptea cea mare”.

Poveștile sunt înșirate în carte precum globurile în brad, care mai de care mai frumoase, presărate cu praf magic de sărbătoare.

Ilustrațiile sunt pur și simplu minunate, fiecare în parte ne spune o poveste, iar în timp ce savurăm poveste după poveste, avem parte de aventuri și magie care ne vor ține cu zâmbetul pe buze tot timpul pe care îl petrecem în compania acestei minunate cărticele! 

”Nu multă lume știe, dar dacă te duci la Polul Nord și te uiți într-o anumită direcție o să vezi o casă cu multe ferestre, obloane verzi și acoperiș încărcat de zăpadă. Acolo locuiește Moș Crăciun…

Dacă te uiți în cealaltă direcție, o să vezi o casă mai mică, cu ușă roșie și obloane roșii la ferestre. Acolo locuiesc spiridușii lui Moș Crăciun.

Nu multă lume știe, dar în luna decembrie este agitație mare la Polul Nord. Toți spiridușii sunt băgați până la urechi (care sunt mai mici decât urechile tale, dar mult mai ascuțite) în praf magic. Le trebuie cantități uriașe pentru a face darurile tuturor copiilor extra-super-hiper-speciale.

Nu multă lume știe, dar Moș Crăciun este prins până peste urechi cu cititul scrisorilor de la copii ( nu că i-ai putea vedea urechile sub claia lui de păr alb).

Nu multă lume știe, dar doamna Crăciun dispare adeseori din senin. Asta din cauză că e mereu prinsă până peste urechi (care adeseori sunt pline de făină) cu coptul cozonacilor. Dacă ai văzut vreunul în ultima vreme, foarte probabil era făcut de ea. Pe doamna Crăciun n-o întrece nimeni la cozonaci.

Nu multă lume știe, dar la Polul Nord este zăpadă, vânt și-un ger de-ți îngheață oasele.

În fiecare seară înainte de culcare, Moș Crăciun bea o cană de cacao și le dă lui Sclipici și Mărgica un castronel cu lapte de reniță. Apoi se uită pe fereastră ca să vadă cum e vremea. Ninge, ca de obicei.

Nu multă lume, știe dar la culcare Moș Crăciun cântă întotdeauna un cântecel (pe melodia Jingle Bells):

«Clopoței, clopoței, vrajă de Crăciun,

Să te culci și să te scoli după ce dormi tun!»

Mărgica și Sclipici sar în pat, se fac covrig, după care Moș Crăciun stinge lumina.

– Somn ușor, drăgălașii mei! Pe mâine dimineață. De abia aștept să vedem ce ne aduce ziua de mâine.

Și da, mâine vei afla și tu.”

 

”Nu multă lume știe, dar Moș Crăciun visează neîncetat crăciunării. Tu la câte crăciunării te poți gândi? Desigur, spiridușii visează în ordine alfabetică astfel: aromă de portocale, beteală, brad de Crăciun, clopoței și colinde, daruri, elfi, fructe confiate, globuri, hârtie de împachetat, înger, jocuri, kilometri de panglici, lumânări, mănuși îmblănite, nuci, ornamente, prăjituri, reni, săniuță, țurțuri, ursuleți de pluș, vâsc și vizite ale rudelor, zăpadă și zzzzzzzz înapoi la somn.”

Cronicile Crăciunului de John Townsend poate fi comandată pe edituraparalela45, libris.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Cărți de Crăciun

3 Comments

    • Oli

      Multumesc mult! ❤ Chiar e un cadou minunat, iar lectura ei, poveste cu poveste, e perfecta pentru a ne introduce in atmosfera sarbatorilor si a simti magia Craciunului. ❤

  • familiasimionescuyahooro

    Minunata recenzie, fermecatoare recomandare! ❤️Felicitări, mulțumesc pentru aceasta ispita „de poveste” ❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *