Cronicile frumoasei Mirha – vol. 1 – Frumoasa și Drumul oaselor de Adrian Ioniță, Smart Publishing – recenzie
Frumoasa și Drumul oaselor
Cronicile frumoasei Mirha – vol. 1
Adrian Ioniță
Editura Smart Publishing
Anul apariției: 2018
Nr. pagini: 284
”Pierdută în drumul spre lumi ciudate, spre trăiri care ne surprind și ne hrănesc orgolii ce deseori dispar atunci când durerea scrâșnește în firea plăpândă, spre un EU interior ce oarecând și-a găsit zborul iar acum, își caută inima, Mirha rămâne un simbol a tot ce poate fi mai profund, mai trist, mai complex și mai minunat într-un suflet rătăcitor. Îmbrățișând tăceri, sărutând noaptea în acordurile viorii care pare că poartă în sine un vals al gândurilor ce niciodată nu obosește, nu doarme, nu suspină. Dincolo de povești și drumuri, de vieți stinse și nedreptăți ce sufocă fragilitatea umană, se află un nou drum ascuns printre falduri de postav și catifea, printre dulciuri și torturi de marțipan, în șatră sau în palate, purtând pe sine visele tuturor celor care încă mai cred în frumoasa scânteie a unei inimi de copil. Am scris, am iubit, am suferit iar din toate acestea s-a născut un personaj care alături de însoțitoarele ei, sper să vă intre la suflet! Cine sunt eu? Povestea care spune povești!” – Adrian Ioniță (Padre A.)
Într-adevăr, autorul este el însuși o poveste, un personaj, un om pe care aș fi în stare să îl ascult povestind ore întregi. Am avut plăcerea să descopăr în cartea această o carte de povești pentru adulți, o carte care trebuie savurată, nu este o carte pe care să o termini în două ore, eu aș recomanda ca această carte să stea pe noptiera de lângă pat, și atunci când avem nevoie să citim ceva care să ne încânte sufletul, să alegem aleatoriu o poveste și să ne bucurăm din plin de ea.
“Poveștile cu zâne și prințese sunt adesea conturate în jurul personajelor pozitive, care, așa cum este firesc, înving personajele negative”, ne spune autorul în cuvântul sau, ceea ce este foarte adevărat. Căci cartea, pe care aș încadra-o la proză scurtă, capitolele cărții – deși având aceleași personaje – fiind de sine stătătoare, este un periplu de povești impresionante și un omagiu adus femeii.
“Femeia este axisul mundi al unei societăți, este cea care poartă în sine ansamblul muzicii cosmice, vibrând în niște acorduri celeste. Restaurarea chipului edenic al femeii este unul dintre cele mai importante deziderate pe care ar trebui să îl aibă societatea actuală, care se tăvălește oricum într-o ignoranța asumată și golită de simboluri.”
Deși în lumea basmelor și a poveștilor – unde lupta dintre bine și rău este povestită de obicei din perspectiva învingătorilor -, autorul ne demonstrează că poate scoate ceea ce este mai bun chiar și din învinși. Pentru autor nu există buni și răi, ci doar explicația de ce au ajuns răi, de unde reiese bunătatea excesivă a acestuia.
Poveștile frumoasei Mirha sunt puternice, inspiraționale, urmând cursul lor descoperim atâtea povești în poveste, încât cu siguranță la terminarea cărții vom fi mai bogați emoțional, dar și ca volum de informații, pentru că la baza acestor povești se află multă documentare și o vastă cultură generală a autorului.
Mirha, este o copilă fugită din ciudata Noctumbria și refugiată într-un orfelinat. Povestea ei pare simplă, dar este un ansamblu de antagonisme, de extreme cu caracter retractil, plin de nonsensuri, după cum ne spune și autorul.
“Eu sunt ceea ce cred că sunt: un spectator ce privește la scena vieții căutând nu doar actori ce joacă prost în piese bune, ci oameni curați, frumoși și calzi, preschimbați de lumina unui nou răsărit”.
De pe tărâmurile Noctumbriei, tărâmul umbrelor, o însoțesc în pelegrinajul ei în lumea pământeană Aspasia, îngerul cu părul blond, alături de care Mirha descoperă poveștile celor care au părăsit lumea celor vii, Clara, fata Iadului, cea care împlinește sentințe și condamnă nelegiuiți, Mariamna, marea preoteasa a vânturilor, Miriam, marele pristav al pendulelor din cer și sora geamănă a frumoasei Mirha, Ceasornicarul și prințesa din turnul gândurilor, Gondolierul cu mâini de fildeș și Frumoasa cu trupul de abur.
De la Clara, fata Iadului, aflăm că “Lumea despre care cei care cred în autosuficiența lor că nu există, este un loc în care nu doresc nimănui să ajungă.”
“Dacă aș putea să le spun cumva să încerce să nu își mai bată joc de sufletele lor, aș face-o. Eu sunt preoteasa marelui Cronos. Pendulele din cer sunt deseori înfuriate de faptul că oamenii nu mai prețuiesc timpul, nu le mai pasă de nimic”.
Recunosc că mi-ar fi plăcut ca autorul să dea mai multe detalii despre tărâmul Noctumbriei, să-l descrie mai în amănunt, deoarece pare un tărâm fascinant plin cu personaje fantastice, dar cine știe, poate aflăm mai multe în volumul viitor.
Și pentru a rămâne la ideea că această carte este plină de învățături, de pilde și de povești de viață, voi încheia cu un citat din carte care mie, personal, mi-a răspuns anumitor întrebări:
“Ne încrâncenăm de fiecare dată când nu primim ceea ce ne dorim și arătăm cu pumnul spre cer, plângându-ne neîmplinirile. Căutăm vinovați, uitând că noi suntem cei care generăm propriile valori și principii de judecată. Ne doare atât de tare când ne scapă printre degete ceea ce credem că avem, doar pentru că ajungem să ne împroprietărim cu suflete pe care, din egoism, le sufocăm, suntem stăpâni pe viețile altora, uitând de propria noastră existența”.
Mulțumesc, Adrian Ioniță, pentru cartea oferită pentru recenzie.
Cartea Cronicile frumoasei Mirha – Frumoasa și Drumul oaselor – vol. 1 poate fi comandată de pe smart-publishing.ro
Recenzii și prezentări cărți autori români
10 Comments
Mirela Nenciu
Felicitări pentru recenzie!
Veronica A
Mulțumesc! :*
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Veronica A
Ma bucur ca te-am tentat, multumesc
Geo
Suna bine. Mulțumesc pentru recomandare!
Veronica A
Cu mare drag
Tyna
Felicitări pentru recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!
Veronica A
Cu mare drag, multumesc ! :*
Oli
Imi place mult ce ai scris despre carte Vero si sunt tentata s-o citesc, multumesc de recomandare! Imi plac povestile!
Cosmina Şoldea
Îmi place recenzia, felicitări!