Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cu Clara suntem șase de Peter Härtling, Editura Meteor Junior – recenzie

Cu Clara suntem șase

(Mit Clara sind wir sechs – 1991)

Peter Härtling

Editura Meteor Junior

Nr. de pagini: 208

An apariție: 2021

Peter Hartling s-a nascut in 1933 la Chemnitz. A publicat poezii, povestiri, romane si carti pentru copii, pentru care a fost distins cu numeroase premii. Printre acestea se numara Premiul Cartii Germane (Deutscher Bucherpreis), iar pentru intreaga sa opera dedicata copiilor i-a fost acordat Premiul Special de Literatura pentru Tineret (Sonderpreis zum Deutschen Jugendliteraturpreis).

Cartile scrise de Peter Hartling au fost traduse in multe limbi si au devenit de mult reprezentante de seama ale literaturii clasice pentru copii si tineret.

”O poveste tumultoasa despre o familie, spusa cu un umor pe cat de spumos, pe atat de profund.” – Deutsches Allgemeines Sonntagsblatt (Hamburg)

Casa, in care locuiesc cei cinci membri din familia Scheurer, este cam ciudata, semanand cu o cutie de pantofi. In familia Scheurer se petrec mereu tot felul de nazbatii. De asta au grija Philipp si Therese, dar mai ales micutul Dac. Lui ii vine tot mereu cate o idee nastrusnica, spre marea mirare a parintilor. Insa toate se amplifica, atunci cand Clara, mezina familiei Scheurer, isi anunta venirea pe lume ...

Cu Clara suntem șase este o încântătoare carte pentru copii, amuzantă dar și foarte emoționantă!

Clanul Scheurer numără cinci membri: Lene – mama, Stefan – tatăl (zis și Daddy), Philipp – cel mai mare dintre frați, aflat în clasa a șasea, Therese – sora mai mică cu un an decât Phillip și Paul (zis Dâc) – mezinul familiei, în vârstă de șapte ani. Cu toții locuiesc într-o casă ca o cutie de pantofi, dar în care fiecare copil are propria lui cameră.

O veste neașteptată îi năucește pe copii: mama și Daddy îi anunță că vor avea în curând un frățior sau o surioară!

Pentru ca bebelușul să poată fi instalat în propria lui cameră după ce se va naște, Dâc va trebui să se mute cu Philipp. Noul aranjament nu le convine nici unuia dintre frați. Dâc e un adevărat taifun de energie, iar Philipp are nevoie de liniște pentru a-și face temele. Pe de altă parte, lui Dâc îi revin vechile coșmaruri când este nevoit să-și părăsească dormitorul familiar.

M-am amuzat de modul în care Dâc a reușit mai apoi să-și recapete echilibrul, inventând doi prieteni imaginari, Zurbaliu și Duelgiu. Zurbaliu era responsabil de tot ce Dâc nu făcea cum trebuie, iar Duelgiu era cel responsabil cu faptele bune.

Mama vrea o perioadă de respiro înainte de venirea pe lume a bebelușului, astfel că pleacă împreună cu Daddy la Viena pentru câteva zile, lăsându-i pe copii în grija a două mătuși trăsnite ale lui Daddy. Sunt deosebit de haioase întâmplările petrecute în lipsa părinților! Efectiv nu îți dai seama dacă trebuiau copiii supraveghiați sau mătușile! 😄

Nu toate lucrurile sunt roz în familia Scheurer. Mama îi reproșează lui Daddy că petrece mult timp la serviciu (Daddy era ziarist) și că pleacă des în deplasare.

Daddy o înțelege pe mamă, spunându-i celui mai bun prieten al său că ea regretă faptul că nu mai poate să își meseria ei de bibliotecară dar, asta e, dacă a vrut să aibă copii! Moment în care Philipp a pus punctul pe ”i”, amintindu-i că și el își dorise copii… 

”- (…) Aiurea, este doar invidioasă, dar eu o înțeleg. Dacă n-ar fi nevoită să aibă grijă de copii, ar putea să lucreze la o bibliotecă și să plece la congrese. Dar ea a vrut să aibă copii.

– Dar și tu ai vrut, spune Philipp răspicat.

Tata îl scrutează mirat din ochi.

– Da, ai dreptate, și eu – însă…

Philipp îi retează vorba. Știe prea bine ce vrea să zică Tata. O tâmpenie.

– Tu aduci banii în casă, zice el, încercând să-l imite pe Tata, după care fuge afară, fără a mai aștepta vreun răspuns din partea lui,”

Lucrurile capătă accente dramatice în momentul în care Therese surprinde o conversație între mamă și Gisele, cea mai bună prietenă a mamei. Mama plângea și spunea că are un nivel ridicat de ”titru” în sânge.

Tratându-i ca pe niște adulți, mama îi informează pe Phillip și Therese că are toxoplasmoză, o boală care pentru ea nu presupunea consecințe grave, în schimb bebelușul risca să fie grav afectat.

 Când Daddy s-a întors din delegația din Polonia, neștiind nimic de noile vești, s-a arătat foarte supărat că Dâc îi deranjase toate documentele pentru un articol, moment în care Phillip a izbucnit.

”- Termină odată! Tu și cărțile tale tâmpite! Mami este foarte bolnavă!”

Tatăl a realizat imediat greșeala comisă și i-a mulțumit lui Phillip că l-a readus cu picioarele pe pământ, arătându-i adevăratele priorități.

Numele bebelușului a fost ales prin vot, fiecare membru al familiei urmând să pună o bifă în dreptul unui nume din trei propuse. Votul nu a fost prea democratic, ținând cont că au votat doar Daddy, Phillip și Therese, iar Daddy a oprit votul imediat ce Phillip a bifat și el ”Clara” – alegerea lui Daddy, nemaiașteptând ca mama și Dâc să-și spună și ei opinia.

Ultimele pagini sunt deosebit de emoționante. După ce Clăruța a venit pe lume, a trebuit să i se schimbe sângele și să aștepte o perioadă pentru a i se evalua starea de sănătate, copiii fiind și ei responsabilizați cu observarea evoluției acesteia.

O carte deosebit de înduioșătoare, din care copiii învață puterea iubirii, responsabilității și a speranței. Lucrurile nu merg adesea în viață așa cum le-am dori, însă important este să nu ne lăsăm descurajați, ci să depășim greutățile strângând rândurile. De asemenea, este foarte important ca părinții să nu-i cocoloșească pe copii, ci să le spună adevărul, indiferent cât de tulburător poate părea la un moment dat, întrucât doar așa îi ajută să se dezvolte și să se maturizeze.  

Deosebit de emoționant este epilogul. Clăruța a crescut și a fost bine, doar vederea la un ochi nu și-a recăpătat-o niciodată, fapt ce se știa încă de la naștere.  Nu că ar fi deranjat-o prea tare acest lucru, întrucât nu știa cum ar fi putut să fie altfel.

Cartea este cu atât mai credibilă cu cât autorul a mărturisit că s-a inspirat în scrierea ei din propria experiență! 

”Desigur că vreți să știți cum îi merge Clarei între timp. A crescut, a căpătat puteri, a învățat de multă vreme să umble și să vorbească. Pe scurt este sănătoasă și se potrivește de minune în familia Scheurer. Vede într-adevăr numai cu un singur ochi – dar cu asta a trebuit să se obișnuiască. Nici nu știe cum poate fi altfel.

Nu aș fi putut scrie această povestire fără propria experiență.”

Recomand cu mult drag această carte, atât celor mici, cât și celor mari!

Cartea Cu Clara suntem șase de Peter Härtling poate fi comandată pe meteorpress.ro, librarul.ro, librariadelfin.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *