Delicatese Literare
Recenzii

Cu dragostea în minte de Ali Hazelwood, Editura Litera – recenzie

Cu dragostea în minte

(Love on the Brain – 2022)

Ali Hazelwood

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Simona Săsărman

Nr. de pagini: 432

Data apariție: septembrie 2022

Autoarea bestseller-ului Ipoteza iubirii

Ali Hazelwood este o autoare multiplu publicată originară din Italia și a locuit în Germania și în Japonia înainte de a se muta în Statele Unite pentru a urma un doctorat în științe neurologice. A devenit de curând profesor universitar, fapt care îi dă fiori reci pe spate. Când nu este la serviciu, Ali poate fi văzută alergând, mâncând prăjituri sau urmărind filme științifico-fantastice împreună pisicile sale.

Doi tineri cercetători, o relație cu scântei, un deznodământ exploziv!

Bee Königswasser trăiește după un cod de reguli cât se poate de simplu: ce ar face Marie Curie în locul ei? Dacă NASA i-ar fi oferit un post de conducere în cadrul unui proiect de neuroinginerie – adevărat vis devenit realitate – Marie ar fi acceptat fără nici o ezitare. Indiscutabil! Dar faimoasa întemeietoare a fizicii moderne n-ar fi fost nevoită să conducă proiectul împreună cu Levi Ward.

Totuși, în felul lui, Levi e un tip atractiv: înalt, serios și cu ochi pătrunzători. Dar, în timp ce el și Bee erau colegi la școala doctorală, Levi și-a exprimat sentimentele față de ea într-o manieră cât se poate de clară: dușmanii de moarte nu pot funcționa decât în galaxii separate, iar acestea trebuie să fie cât mai depărtate una față de cealaltă.

În momentul în care echipamentele pe care le-a cerut Bee întârzie să sosească, iar colegii de proiect o ignoră pur și simplu, tânăra cercetătoare ar putea să jure că Levi îi devine, încetul cu încetul, aliat, secondând-o în acțiunile ei și susținându-i ideile... Iar posibilitățile care decurg dintr-o astfel de situație îi provoacă lui Bee o adevărată furtună neuronală.

Însă atunci când vine vremea ca ea să răspundă sentimentelor lui Levi și să-și dăruiască inima, întrebarea care se pune nu poate fi decât: Ce ar face Bee Königswasser?

Cu dragostea în minte e un roman sclipitor, care pune în evidență nebănuita latură sexy a oamenilor de știință.” – Helen Hoang, autoarea cărții „Ecuația iubirii”, bestseller New York Times

„Rețeta acestei minunate povești romantice presupune un amestec de scriitură picantă, antrenantă, de intrigă plină de întorsături de situație și de personaje pe care le placi instantaneu.” – Publishers Weekly

„Nu mă mai satur de scriitura lui Ali Hazelwood, o autoare care reușește să îmbine în chip strălucit inteligența cu emoția. Folosindu-se de avantajele pe care i le conferă mintea ascuțită și talentul literar, Hazelwood reușește să-și pună harurile în slujba creării unui excelent roman de dragoste.” – Christina Lauren, autoarea bestsellerului „Paradis de împrumut

Tocmai am terminat de citit ”Cu dragostea în minte” și pot spune că, după ce m-a încântat cu a sa Ipoteza iubirii, Ali Hazelwood a făcut același lucru și de această dată, așa că am trecut-o în rândul marilor mele favorite din rândul autoarelor de romance contemporan. Nu mă pot sătura de stilul ei de romantism inteligent! Inteligent, dulce, ilar și sexy. ”Cu dragostea în minte” va ajunge cu siguranță la sufletul fiecărei cititoare romantice. Bee și Levi sunt captivanți de la prima interacțiune, cu un du-te vino între dușmani și iubiți care m-a făcut să chicotesc de mai multe ori. Cu o scriitură strălucită,  emoțională și plină de duh, Ali Hazelwood are deja o marcă poprie de povești, un șablon propiu, care se pliază perfect pe gusturile mele în materie de povești romantice.

”Cu dragostea în minte” este o lectură care creează dependență, de-a dreptul savuroasă. A avut tot ce mi-a plăcut și în Ipoteza iubirii (personaje tocilare, delicioasa latură sexy a doi oameni de știință, cu minți sclipitoare, dragoste și romantism și situații amuzante), și ceva în plus.

În prim-planul acținii avem doi protagoniști grozavi, Bee și Levi, adorabili fiecare în parte și perfecți împreună!

Bee Königswasser este o savantă cu o minte sclipitoare, o specialistă în neuroștiință care va lucra la NASA la un nou proiect: BLINK. O tipă minionă, de doar 1,52 m, cu cercel în nas și părul vopsit în culori nebune, predispusă la leșinuri din cauza unui sistem parasimpatic inutil. Leșina din orice. Un personaj principal feminin a cărui voce și personalitate m-au cucerit. O admiratoare înfocată a lui, Marie Curie, se ghida în viață după o ”normă” esențială: ce ar face Marie Curie în locul ei?

Cât despre protagonistul cărții, de mult nu m-am mai îndrăgostit de un personaj masculin, dar Levi m-a topit! Levi Ward este un tip înalt de peste 1,90, genial și iremediabil îndrăgostit de Bee. El și Bee s-au cunoscut la cursurile de doctorat, unde aversiunea lui față de Bee era cunoscută de toată lumea, din motive pe care ea nu le-a înțeles niciodată.

”Nu i-am purtat pică fiindcă a refuzat să se înarmeze cu suficientă bunăvoință ca să pretindă că mă găsea atrăgătoare. Păruse întotdeauna atât de bărbat de bărbat la urma urmelor. Diferit de băieții din jurul meu. Serios, disciplinat, puțin încruntat. Profund și talentat. Bărbatul alfa, ce-o mai însemna și asta. O fată cu septul perforat și părul vopsit într un degradeu de albastru n-avea cum să se conformeze idealurilor lui de frumusețe feminină, iar pe mine asta nu mă supăra câtuși de puțin. Însă lucrurile pentru care îi port pică sunt celelalte comportamente pe care le a avut în timpul anului de studiu în care ne-am suprapus. De exemplu faptul că nu se deranja niciodată să mă privească în ochi atunci când vorbeam cu el, sau că întotdeauna găsea scuze ca să nu vină la întâlnirile grupului de prezentări științifice atunci când era rândul meu să vorbesc. Îmi rezerv dreptul de a fi furioasă pentru felul în care se strecura afară dintr-o conversație în clipa în care mă alăturam eu, pentru faptul că mă considera nedemnă de atenția lui într-o asemenea măsură încât nu mă saluta niciodată atunci când intram în laborator, pentru felul în care l-am surprins uitându-se la mine cu o expresie intensă de dezgust, de parcă ar fi fost vreun monstru abominabil. Îmi rezerv dreptul de a fi înverșunată fiindcă după ce eu și Tim ne-am logodit, Levi l-a tras deoparte și i-a spus că ar fi putut găsi pe cineva mult mai bun decât mine. Ce naiba, cine face așa ceva? Mai mult decât orice, îmi rezerv dreptul de a-l detesta pentru modul clar în care și-a exprimat convingerea că sunt un om de știință mediocru. Aș fi putut ignora cu ușurință toate celelalte lucruri, dar o să-mi ascut întotdeauna sabia din cauza lipsei lui de respect față de munca mea.”
Așa că, atunci când sunt forțați să conducă împreună proiectul BLINK, Bee trebuie să lase deoparte trecutul pentru a lucra spre viitorul ei. Dar, desigur, nu totul este ceea ce pare. Iar Levi numai indiferent sau plin de ură nu fusese, în ceea ce o privea… Dar ea era logodită, așadar interzisă! E chiar emoționant felul în care era obsedat de Bee, suferind în tăcere, crezând că e o iubire imposibilă, convins fiind că ea se măritase între timp cu logodnicul ei (un nemernic, bine că a scăpat la timp de el).  
”Mă trezesc gândindu-mă la ea. Și după ce mă trezesc, mă duc la serviciu, iar ea e acolo și asta e îngrozitor pentru mine. Doar ca s-o aud aprobându-mă îi spun lucruri cu care știu că o să fie de acord. E ca un șuvoi de apă fierbinte care se prelinge pe nenorocita mea de șira spinării. E căsătorită. E genială. Are încredere în mine și singurul lucru la care mă gândesc e s-o duc în biroul meu s-o dezbrac și să-i fac lucruri inimaginabile. Și vreau să-i spun. Vreau să-i spun că e luminoasă, că e atât de strălucitoare în mintea mea încât uneori nu mă pot concentra. Uneori uit de ce am intrat în încăpere. Sunt distras. Vreau s-o împing într-un perete și vreau ca ea să se împingă înapoi, lipindu-se strâns de mine. Vreau să mă întorc în timp la ziua în care l-am cunoscut pe tâmpitul ei de soț ca să-i trag nemernicului un pumn, iar apoi să revin în prezent și să-i trag încă un pumn. Vreau să-i cumpăr flori, mâncare, cărți. Vreau s-o țin de mână și vreau să o închid în dormitorul meu. E tot ce mi-am dorit vreodată și vreau să mi-o injectez în vene dar, în același timp vreau să n-o mai văd niciodată. Nu mai există nimeni ca ea, iar sentimentele mele sunt cu totul intolerabile. Au rămas în stare latentă cât timp n-am mai văzut-o, dar acum e aici, iar corpul meu crede că e al unui nenorocit de adolescent și nu mai știu ce să fac, chiar nu știu ce să fac. Nu pot să fac nimic, așa că pur și simplu nu o să fac nimic.”

La prima vedere, în afară de faptul că erau amândoi geniali și că erau nevoiți să lucreze la același proiect, nu aveau nimic în comun, din contra, Bee, fiind convinsă că el o urăște și disprețuiește, a început și ea să-l urască. Sincer.

Am urmărit amuzată și înduioșată deopotrivă evoluția relației lor și i-am iubit cu adevărat ca și cuplu. Dar nu sunt singurele personaje din carte care mi-au plăcut. Un personaj care a ”furat” fiecare scenă în care a apărut a fost Rocio, asistenta lui Bee. O tânără extrem de simpatică, de-a dreptul efervescentă, Rocio e un personaj remarcabil. Și dacă tot vorbim de personaje, nu pot să nu-i menționez și pe Schrödinger și pe Félicette. Ca o iubitoare de pisici ce sunt, am apreciat și am dat o bilă albă în plus pentru simpaticele blănoase. Am și urât sincer ceva: familia lui Levi, o așa-zisă familie bună, dar niște oameni oribili, mai ales tatăl lui!

Odată cu ”Cu dragostea în minte”, Ali și-a dus scrisul la un alt nivel, modul feminist în care abordează femeile fiind foarte inteligent și amuzant. Cartea abordează și câteva teme sensibile: este un apel către mediile de lucru sexiste, este un semnal despre limitele testelor standardizate și despre impactul rețelelor sociale. Sunt multe motive pentru care mi-a plăcut cartea asta, dar nu vreau să vă dezvălui prea multe, și vă invit să descoperiți propriile motive pentru care vă va plăcea!

Povestea este mult mai sexy decât cea din Ipoteza iubirii și nu mă așteptam la asta, dar nu mă plâng. Ali Hazelwood a creat personaje adorabile și o intrigă care mi-a dat ceva emoții. Era oarecum previzibilă? Da, absolut. Dar este confortabilă, caldă, picantă și suficient de imprevizibilă cât să nu fie un șablon și cât să țină atenția și curiozitatea cititorului trează până la ultimul rând. O carte pe care am citit-o zâmbind și care m-a lăsat la final cu o stare de bine în ton cu splendidele zile de toamnă, ca o vară târzie mai degrabă, de afară.

”(…) În cutie Félicette explodează într un mieunat prelung, rugător. Năsucul roz îi iese printr-una din găurile de aerisire, iar lăbuța prin alta. Izbucnesc într un râs umed. Se pare că plâng din nou.
Printre lacrimi văd expresia înțelegătoare de pe fața lui Levi, apoi văd în ochii lui o bucurie pură, copleșitoare, dar numai pentru o clipă. Până când ajunge să apuce cutia din brațele mele e din nou stăpân pe sine. Recules. Fericit în mod profund și liniștit.
– Cred că n o să știm decât dacă încercăm, spune el pe un ton neutru, ușor emoționat.”
O recomand cu drag tuturor romanticelor! Abia aștept să văd ce va scrie Ali Hazelwood în continuare, îi aștept cu nerăbdare următoarea carte!

Cartea Cu dragostea în minte de Ali Hazelwood poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

6 Comments

Spune-ți părerea!