Delicatese Literare
Recenzii

Cu el pentru totdeauna de Katie McGarry, Editura Epica – recenzie

Cu el pentru totdeauna 

Katie McGarry

Editura Epica

440 pagini

Traducere : Adrian Deliu

Titlul original : Crash into You

An apariție în România : 2015

Abundă în amintiri neguroase, secrete învăluite în mister și momente fierbinți.” – Publishers Weekly
O poveste de dragoste aspră, care te atrage și nu te mai lasă.” – Gena Showalter, autoarea cărții Alice in Zombieland, bestseller New York Times
1. Destine la limită (Pushing the Limits – 2012) – recenzia
1.1. Crossing the Line – 2013
1.5. Breaking the Rules – 2014
2. Îndrăzneşte să iubeşti (Dare You To – 2013) – recenzia
3. Cu el pentru totdeauna (Crash into You – 2013)
3.5. Red at Night – 2014
4. Mai puternici împreună (Take Me On – 2014) – recenzia
5. Chasing Impossible – 2016

Apreciata autoare Katie McGarry revine cu un nou roman exploziv, despre o fată bună, dar cu porniri temerare, un șmecher de cartier care nu are nimic de pierdut și o poveste de dragoste fulminantă.

Fata de zece pe linie, haine de la casele de modă și o viață perfectă: asta așteaptă lumea să fie Rachel. Doar că eleva în penultimul an al unui liceu particular păstrează secrete față de părinții ei bogați și față de frații ei exagerat de autoritari... Iar acum tocmai adaugă încă două pe lista. Unul constă în participarea, cu Mustangul ei GT, la curse ilegale de mașini. Iar celălalt... e Isaiah Walker, un tip de șaptesprezece ani cu care ea nici măcar n-ar trebui să stea de vorba. Numai că băiatul crescut sub tutelă, plin de tatuaje și ochi cenușii pătrunzători, o salvează dintr-o situație delicată, iar ea nu și-l mai poate scoate din minte.

Isaiah are, și el, secrete. Legate de locuința lui și de adevăratele sentimente pentru Rachel. Ultimul lucru care i-ar trebui ar fi să se încâlcească într-o relație cu o fată bogată, dornică să cutreiere prin zone dubioase doar de amorul artei... indiferent de cât de îngerească i-ar fi înfățișarea.

Dar atunci când pasiunea lor comună pentru cursele de mașini ajunge să le pună viețile în pericol, au la dispoziție șase săptămâni ca să găsească o ieșire. Șase săptămâni în care să descopere până unde ar fi dispuși să meargă ca să se salveze unul pe celălalt.

Ea e blondă și diafană, cu ochi albaștri violeți, delicată ca un înger. El este plin de mușchi, tatuat, cu piercinguri în urechi și emană pericol prin toți porii. Ea este bogată, elevă la o școală particulară, de fițe, și locuiește într-un cartier exclusivist de vile, în care nu intri decât după ce treci de o poartă păzită de un paznic. El a fost preluat de sistem de la vârsta de șase ani, după ce mama lui a fost arestată pentru jaf armat, și a trecut de la o tutelă la alta, iar acum fenta sistemul de asistență socială, locuind cu bunul lui prieten Noah într-o locuință unde mișunau șobolanii și duceau grija ce o să mănânce mâine. Amândoi aveau șaptesprezece ani. Lumile lor păreau paralele, iar șansele ca ei doi să se întâlnească vreodată erau ca și inexistente, dar destinul e pus pe șotii câteodată și a hotărât altfel – Cu el pentru totdeauna!

Cartea este povestită din perspectiva celor două personaje principale, Isaiah și Rachel, alternând capitolele.

 Pe Isaiah îl cunoaștem din primele două cărți din serie. Știm deja că a suferit enorm când Beth, marea lui iubire din Destine la limită și-a găsit sufletul pereche, pe Ryan, în Îndrăznește să iubești. Îl regăsim la începutul cărții mai îndârjit ca niciodată, hotărât să nu mai aibă încredere în nimeni.

Dumnezeule, îi detest pe cei care sunt obsedați de animale. Lumea care se dă de ceasul morții pentru un câine malnutrit e mai mult decât fericită când își bate joc de oameni ca mine.”

Singurul lui prieten, de care este mai apropiat decât de un frate, este Noah, pe care îl cunoștem prea bine din Destine la limită, și care, credincios promisiunii făcute, a rămas alături de el, locuind într-o locuință mizeră și făcând eforturi deosebite să se întrețină. Din păcate, faptul că Noah se străduia să se țină și de facultate în același timp i-a adus într-un impas financiar, ajungând în imposibilitatea de a-și putea plăti chiria. Situația se agravase și datorită faptului că Isaiah își cheltuise toți bani câștigați pentru a o ajuta pe Beth când aceasta se aflase într-un moment de răscruce. Soluția era ca Noah să se ducă la cămin, unde ar fi primit cazare gratuită, iar Isaiah să se întoarcă sub tutelă. Isaiah nu poate să conceapă acest lucru. Disperat să găsească o soluție care să-i scoată din criza financiară în care se aflau, Isaiah se hotărăște să participe la o cursă de mașini ilegală.

Rachel provenea dintr-o familie bogată și avea cinci frați mai mari, Gavin cu opt ani mai mare, Jack cu șapte ani mai mare, West cu un an mai mare, iar ea și Ethan erau gemeni. Din păcate însă, nașterile lui West, Ethan și a ei fuseseră urmarea unei tragedii – sora lor, Colleen murise de leucemie, iar mama lor nu își găsise liniștea până nu avusese încă o fată.

”- După ce a răposat Colleen, habar n-am avut cum o să reușească mama ta să meargă mai departe, însă deodată a aflat c-o să te aibă pe tine: o fată. Ziua în care ecografia te-a dezvăluit pe tine a însemnat și prima dată când am văzut-o pe mama ta zâmbind, după multe luni. Tu mereu i-ai dat mamei tale un imbold.

Clipesc de două ori, ca să nu-mi observe tata lacrimile. O avea habar cât de mult urăsc predica asta, ca și rolul pe care-l dețin în cadrul familiei?”

Conștientizarea acestui fapt, încă de când era mic copil, pusese o presiune uriașă pe umerii lui Rachel. Colleen fusese copilul perfect, o prințesă grațioasă, plină de feminitate. Camera ei roz era păstrată intactă. Rachel însă, deși semăna fizic cu Colleen, nu avea nici pe departe grația acesteia, nu o interesa moda și nici mersul prin mall-uri, fiind pasionată de mică de mașini și de motoare. Din acest motiv era copleșită de un sentiment de vinovăție că nu s-a putut ridica niciodată la înălțimea ”originalului”, ea nefiind decât un surogat jalnic. În plus, faptul că era forțată să vorbească în public despre Colleen la evenimentele organizate de familia ei în memoria acesteia îi declanșaseră atacuri de panică în urmă cu doi ani, care degeneraseră atât de rău încât ajunsese să vomite sânge și fusese internată în stare gravă în spital. După externare, mama ei se îngrijorase atât de tare să nu pățească ceva fatal ca și Colleen încât toată atmosfera din casă se deteriorase, iar Rachel își mascase stările de rău, convingându-i pe toți că s-a vindecat. Însă un nou eveniment social la care trebuia să țină un discurs în onoarea lui Rachel îi declanșează un violent atac de panică și vomită din nou. Reușește, cu mult efort, să țină discursul dar simte nevoia să se liniștească, să se convingă singură că nu este atât de slabă și neajutorată, iar singurul mod prin care reușește acest lucru este să gonească noaptea cu mașina pe străzi.

Eu înțeleg mașinile. Îmi plac senzațiile date de ele. Sunetele lor. Mintea mi se limpezește când sunt la volan, iar în sunetul motorului intrat în viteză când apăs pe accelerație e ceva care mă face să mă simt… puternică.

Nu mai există frică. Nici greață. Nici frați care să-mi dea ordine. Nici părinți cărora să le fac impresie bună. Suntem doar eu, pedala de accelerație și drumul liber.”

La o stație de benzină întâlnește doi tipi, mai mari decât ea cu doi ani, studenți. Află că aceștia se duc la o cursă ilegală de mașini și, într-un gest impulsiv de revoltă față de viața ei anostă, vrând să-și demonstreze sieși că nu e fricoasă, hotărăște să li se alăture.

Isaiah nu îi vine să creadă când o vede pe fata ca un înger căzută ca din cer în fundul iadului. Încearcă să o convingă să plece și, nereușind, renunță la planurile lui de îmbogățire și alege să concureze el cu ea în dorința de a o proteja. Lucrurile se deteriorează rapid când apare poliția. Toți participanții sunt nevoiți să fugă pentru a nu fi arestați. Isaiah se întoarce după Rachel care, dezorientată, nu știa pe unde să o apuce. Ajunși în oraș, lui Isaiah îi explodează un cauciuc. Rachel nu concepe să îl părăsească și fug amândoi în mașina ei până la garajul unde Isaiah era mecanic și reușesc să ascundă mașina, după care se ascund într-un bar. Cei doi stau de vorbă și sunt fascinați unul de celălalt.

Rachel este surprinsă să afle că el avea tot șaptesprezece ani, întrucât aparența lui de băiat dur îl făcea să pară mult mai mare.

Pentru câteva clipe fugare, uluitoare, veșnic-rătăcitorii lui ochi cenușii privesc în ochii mei, și atunci văd: are șaptesprezece ani. În ei găsesc acea fărâmă de vulnerabilitate care mă mistuie și mă sugrumă. Dar, la fel de repede pe cât a apărut, fărâma aceea dispare, iar el reîncepe să cerceteze salonul după cine știe ce amenințare.

Isaiah este uluit că cineva s-a întors după el și nu l-a abandonat, iar grija ei când observă că el este rănit îl emoționează într-un mod cu totul nou pentru el.

Pentru că așa vreau, rămân în continuare cu mâna pe fața ei. Obrazul lui Rachel e cald și neted. Îmi face plăcere s-o ating și, chiar mai mult de-atât, îmi face plăcere ca ea să mă atingă. Îngerul ăsta mi-a spulberat toate ideile preconcepute despre cum ar trebui să arate o fată bogată, elevă la un liceu particular. Nu bea, n-are iubit, îi plac mașinile rapide – ce naiba, se pricepe la mașinile rapide – și e preocupată de starea mea.”

Te înduioșează tandrețea pe care uriașul tatuat i-o arată lui Rachel, care se simte specială și curajoasă privindu-se în ochii lui. Isaiah o sărută blând, cu multă grijă să nu o sperie.

Isaiah preia din nou inițiativa și mă sărută, cu blândețe, încă o dată. De două ori. A treia oară, ceva mai prelung. După care buzele lui se îndepărtează.”

Pe Isaiah sărutul îl duce într-o altă lume, în care totul e luminos, iar lui nu-i mai pasă de grija zilei de mâine.

Rachel zâmbește. E un zâmbet frumos. Unul care luminează încăperea infestată de șobolani de la mansardă. Nimeni nu mi-a mai zâmbit așa vreodată. Nimeni. Totul din mine se contorsionează de nevoia de a o ține lipită de mine.

Ar trebui să fiu enervat. Cine știe dac-o să mai văd vreodată banii de la Eric. Cine știe dacă Noah și cu mine n-o să pierdem apartamentul închiriat, iar eu n-o să ajung la loc în brațele sistemului. Numai că, în clipa de față, nici atâtica nu-mi pasă. Acum, ating un înger.”

Deși la plecare Rachel îi dă numărul ei de telefon, iar Isaiah promite să o sune, acesta descoperă că Eric, organizatorul cursei ilegale, a aflat că cei doi studenți l-au turnat la poliție și e hotărât să se răzbune, inclusiv pe Rachel care venise cu ei. Îngrozit că Rachel ar putea fi târâtă în lumea nemiloasă a străzii, a pariurilor ilegale și a traficanților de droguri, Isaiah se ține departe de ea, pentru ca Eric să nu o poată găsi. Neștiind motivele lui, Rachel se simte rănită și respinsă.

Curând însă, Eric o găsește, iar Isaiah sare în apărarea lui Rachel cu orice risc.

Cei doi se află acum într-o cursă contracronometru. În șase săptămâni trebuie să-i dea lui Eric cinci mii de dolari,  în caz contrar Isaiah ar fi ucis, iar soarta lui Rachel ar fi cumplită.

Încetul cu încetul, cei doi încep să adune banii, participând la cursele legale de mașini.

În tot acest timp, atracția dintre ei crește, cei doi au sentimente tot mai puternice unul față de celălalt, iar dragostea lor e ca o poezie frumoasă.

”Furnicături și unde de șoc și cutremure și uragane. Toate se dezlănțuie simultan, în timp ce buzele noastre se mișcă, dar nici pe departe suficient de repede. Nimic nu pare să se întâmple suficient de repede. Cu cât sunt mai aproape de el, cu atât mai tare mă strânge Isaiah, iar cu cât mai tare mă strânge el, cu atât mai mult îmi doresc să mă strecor înăuntrul lui și să trăiesc în lumea asta delicioasă, plină de căldură și fantastic de plină de dorință.”

Este frapant să descoperi că sub carcasa de băiat dur și periculos se ascunde un suflet tandru și generos, capabil de sacrificii extreme pentru persoana iubită.

Isaiah își face deja planuri de viitor, deși este conștient de diferența enormă de statut dintre ei.

”Rachel mă invită cu un semn larg să intru, iar eu îmi îndes mâinile în buzunarele blugilor când pun piciorul în casă. Există un nume fistichiu pentru genul ăsta de suprafață dintr-o casă, dar cum eu nu sunt fistichiu, nu-l cunosc. E ceva între un hol și o cameră, dar mai mare decât unele dintre casele în care am locuit, ale tutorilor mei.”

Este hotărât să își obțină atestatul de mecanic auto, iar după ieșirea de sub tutelă și terminarea liceului, visează să își deschidă propriul atelier auto, unde ar putea lucra împreună cu Rachel. Dar pentru ca toate acestea să poata fi posibile, trebuie să scape mai întâi de Eric.

Din păcate, când mai aveau puțin să strângă suma de bani, banii dispar din camera lui Rachel, unde amândoi consideraseră că ar sta în siguranță. Iese la iveală faptul că situația anormală din familia lui Rachel, în care părinții făcuseră un adevărat cult pentru Colleen, sora decedată, își pusese amprenta asupra tuturor fraților. Gavin, fratele cel mare, pe care toți îl considerau realizat și sigur pe el, devenise dependent de jocurile de noroc. Datora o sumă mare de bani unor cămătari astfel că atunci când frații lui Rachel, West și Ethan, au găsit banii ascunși din camera acesteia, au considerat că ea i-a strâns pentru vreun moft, o îmbunătățire la mașină care putea să mai aștepte, astfel că i-au luat și au acoperit datoria lui Gavin, ca să nu afle cumva părinții de problemele acestuia.

Isaiah și Rachel sunt disperați. Termenul limită se apropie iar ei nu mai au nici un ban. Când totul pare pierdut, prietenii sar în ajutor și strâng rândurile. Noah și Echo, Beth și Ryan, Abby, Logan se adună cu toții și fac front comun. Vor reuși să găsească vreo soluție înainte de a fi prea târziu?

Cu el pentru totdeauna este o carte emoționantă, profundă, care îți mișcă sufletul, te face să conștientizezi că problemele pot apărea indiferent de starea socială, te convinge că aparențele te pot înșela de multe ori, prietenii adevărați se cunosc în momentele de criză, iar o dragoste puternică poate trece de toate barierele impuse de prejudecăți, condiția socială sau educație.

7256881

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Cartea Cu el pentru totdeauna de Katie McGarry poate fi comandată pe elefant.ro, libris.rolibrarie.net, librex.rocarturesti.ro

Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

 

56 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *