Delicatese Literare
Recenzii

Cu flăcări în sânge de Joyce Varney, Editura Philon – recenzie

Cu flăcări în sânge

(A Heart of a Welshman)

Joyce Varney

Editura Philon

Colecția Extaz

Traducere: Alina Braic

An apariție: 1994

A fost adevărat ce s-a întîmplat ieri seară sau a fost doar un vis? Îl iubește pe KEN MORGAN sau, așa cum a spus el, numai îl dorește?
Cu flăcări în sânge de Joyce Varney este o carte romantică, ușoară și relaxantă, bună de citit într-o după-amiază ploioasă.
Intriga cărții este destul de simplă. Gloria Todd, o tânără americancă în vârstă de douăzeci și patru de ani, a aplicat pentru un post de profesoară în Walles, dornică să descopere ținutul din care provenea mama ei, care murise pe când ea era mic copil.
Ajunsă în Anglia, Gloria a luat trenul spre destinația ei. În compartimentul în care călătorea a întâlnit un bărbat fascinant, însă foarte arogant care, în doar câteva replici, a avut grijă să sublinieze superioritatea culturală a englezilor față de americani, jignind-o pe Gloria.
”- Vă place Dylan Thomas? întrebă Gloria.
– N-am reținut nimic din cultura dumneavoastră, replică bărbatul, dacă la aceasta vă referiți. Noi, aici, în Walles, avem mulți poeți talentați deși americanii nu i-au ridicat în slăvi.
Obrazul Gloriei se înroși ușor. Accentul ei american era ușor de recunoscut. A fost atrasă în această discuție vădit nepregătită. A simțit că ochii lui albaștri au devenit tăioși și pomeții obrajilor au căpătat o atitudine arogantă.
– Dylan Thomas a venit în America pentru că este un bun poet și își poate câștiga mai ușor existența, răspunse Gloria indignată, strângându-și rochia, încercând să pună capăt discuției.
– Evident nu și-a făcut cunoscut talentul în Walles, dar strălucirea banilor din noua lume l-au făcut să vină în America, replică bărbatul zeflemitor.”
Mai mult, după acest schimb tensionant de replici, bărbatul a sărutat-o brusc, scuzându-se apoi că i-a reamintit de altcineva, lăsând-o pradă pe Gloria unor sentimente contradictorii: pe de o parte regreta că nu l-a pălmuit, pe de altă parte se gândea că totul ar fi fost minunat dacă sărutul ar fi durat puțin mai mult…
Ajunsă în Walles, Gloria a fost vrăjită de frumusețea locurilor, iar casa lordului Rhys, Penninvindew, unde urma să fie găzduită pe durata șederii ei în Anglia, era pur și simplu magnifică.
”Gloria rămase nemișcată. În față avea o baie cu o oglindă minunat ornamentată, deasupra unei mese micuțe plină cu cosmetice. Pe un perete o draperie lungă cu motive chinezești superbe. În fața mesei de toaletă era un taburet grațios și o pernă din același material cu draperia. Se așeză pe taburet și mângâie cu privirea tot ce o înconjura, gândindu-se la momentele plăcute pe care le va avea doar pentru ea, trăind într-o casă atât de frumoasă.”
Gloria a avut însă un adevărat șoc în momentul în care l-a reîntâlnit în casa lordului Rhys pe bărbatul din tren, care s-a dovedit a fi Ken Morgan, nepotul după frate al lordului Rhys și logodnicul Deliei, fiica acestuia.
Însă, fără voia ei, Gloria a descoperit că Delia avea un amant, pe Gareth, dorind să se mărite cu Ken doar pentru averea acestuia, în pofida faptului că acesta era văduv, iar prima lui soție, Mara, murise într-un accident, însă toate aparențele sugerau că fusese vorba de o sinucidere…
Ca o coincidență bizară, Mara avea același nume de familie ca și mama Gloriei – Parry, iar în momentul în care a văzut un tablou al acesteia, Gloria a fost șocată să observe că semăna izbitor cu ea! Să fi fost oare o legătură de sânge între ele? Cine fusese cu adevărat tatăl Gloriei?
În timp ce căuta să afle răspunsul la aceste întrebări, Gloria se simțea tot mai atrasă de Ken, simțind că se îndrăgostea tot mai mult de el, în ciuda voinței ei. Dându-și seama că, dacă l-ar fi iubit pe Tom, logodnicul ei rămas în America, nu ar fi avut cum să aibă astfel de sentimente pentru Ken, Gloria a rupt logodna cu acesta.
La rândul lui, Ken îi transmitea Gloriei tot felul de semnale amestecate, arătându-i fățiș că o dorea, ca mai apoi să o trateze cu răceală, evitând-o.
”Simți iarăși sărutul lui, căldură trupului care îi trezea acea beție a simțurilor.
Când în sfîrșit s-a întins în pat, a strâns pernă în brațe, gândindu-se la el. Cum ar fi fost să doarmă cu el în pat, s-o mângâie și să adoarmă în brațele lui? Nopți la rând, fără sfârșit…
În acea seară, Gloria a adormit plângând.”
Evenimentele se precipită, Ken rupe pe neașteptate logodna cu Delia și o cere în căsătorie pe Gloria, insistând însă că relația lor este bazată pe dorință și nu pe iubire. Neputând suporta ideea să-l piardă pe Ken, Gloria acceptă să se mărite cu el, știind sigur că sentimentele ei erau de iubire și sperând ca, în timp, să reușească să-l facă și pe el să se îndrăgostească de ea.
Va reuși Gloria acest lucru înainte de a fi prea târziu? Care era secretul din trecutul ei? Delia și Gareth vor avea o șansă la o viață fericită împreună?
Finalul este, bineînțeles, cald și romantic, oferindu-ne toate răspunsurile.
”- De-ai ști cât m-am luptat cu mine încă de la început. De fiecare dată când te vedeam era mai rău pentru mine. Nu puteam decât să fac acea căsătorie contract. Voiam să nu aparții altuia. Și te-am chinuit spunându-ți că nu te iubesc. Mă poți ierta?
Gloria îi luă mâna și-i sărută vârfurile degetelor.
– Crezi că aș putea să n-o fac? M-ai făcut cea mai fericită femeie din lume.”
Deși mi-aș fi dorit să fi fost puțin mai dezvoltată, povestea este drăguță și oferă o lectură deconectantă, ușor de strecurat între două cărți mai grele.

Cartea Cu flăcări în sânge de Joyce Varney a fost oferită pentru recenzie de targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Philon

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *