Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Cu leii în savană. Portalul Magic nr. 11 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Cu leii în savană. Portalul Magic nr. 11

(Lions at Lunchtime – 1998)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#11. Cu leii în savană

Rezolvarea celei de-a treia ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari le prilejuiește lui Jack și Annie întâlnirea cu savana africană, în mijlocul căreia aterizează. Aici dau peste o mulțime de animale: antilope gnu, zebre, gazele, elefanți… Dar unde sunt leii? Jack are o singură temere: să nu se trezească față în față cu un leu feroce. O să scape sau nu de întâlnirea cu temutul prădător?

Seria Portalul Magic, aflată pe stoc pe libris.ro, este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În precedenta serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În noua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

După ce în Salvați de delfini și în Aventuri în Vestul Sălbatic, Jack și Annie au descoperit răspunsul la primele două ghicitori, pentru a o dezlega pe cea de-a treia cei doi frați vor fi teleportați tocmai în… savana africană!

Noua ghicitoare de dezlegat, inscripționată pe un sul vechi, era:

”Sunt ca aurul de galbenă

Și la gust sunt dulce-dulce,

Dar pericolul îl paște

Pe cel care vrea să mă mănânce

Ce sunt eu oare, oare?”

Singurul sfat primit de la Zâna Morgan a fost să se ferească de lei, însă ajungând în savană au întâlnit cu totul alte animale: zebre, gazele, antilope, bivoli cu coarne mari și arcuite, precum și o turmă de vaci ciudate, cocoșate și bărboase.

Citind în cartea primită ca ajutor, Savana africană, copiii au aflat multe informații interesate, precum cea că leii se tem de girafe, dar și că zebrele trăiesc în turme și au combinații de dungi diferite, care le ajută să se recunoască între ele, iar animalele depind unele de altele.

Bineînțeles că Annie nu s-a putut abține în a sări în ajutorul unor antilope, ajungând să facă o veritabilă baie de nămol, spre exasperarea fratelui ei!

Noroc că un elefant drăguț și prietenos i-a sărit în ajutor și i-a făcut un adevărat duș, stropind-o cu trompa lui!

Vor urma mai multe aventuri pline de suspans și pericol, cei doi frați vor întâlni mai multe animale, unele dintre ele chiar amenințătoare, dar și un războinic masai, ce se va dovedi a fi foarte prietenos.

În ceea ce privește răspunsul la ghicitoare… vă las plăcerea să-l descoperiți singuri în carte! 😗

Sfatul Zânei Morgan își va dovedi utilitatea în momentul întoarcerii acasă. Copacul în care se afla căsuța magică era înconjurat de mai mulți lei, de care nu era prea înțelept să te apropii și care nu păreau dispuși să se miște prea curând de acolo. Vă las să descoperiți singuri în carte cum au reușit cei doi copii să îi păcălească pentru a se putea urca în căsuța magică.

Aștept cu nerăbdare să citesc următoarea carte din serie, Pericol în Arcticapentru a afla cea de-a patra ghicitoare!

Cu leii în savană de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

  • Oli

    Încântătoare recenzie și poveste, ispititoare recomandare, sunt sigură că micii cititori – dar și cei mari – vor adora această serie captivantă, plină de peripeții uluitoare și de informații interesante! Sunt curioasă dacă am găsit răspunsul corect la ghicitoare!

    • Tyna

      Mulțumesc! Așa este, este o serie tare drăguță atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari! Îți spun în privat dacă ai ghicit corect răsounsul

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *