Cu mâinile legate de Adrian Onciu, Editura Trei – recenzie
Adrian Onciu
Editura Trei
Nr. pagini: 512
An apariție: 2018
„Un maestru al thrillerului românesc.” – Liviu Antonesei
„În primele trei cărți ale lui Adrian Onciu – Cercul Kagan, Afacerea Alzira, Templul negru -, personajele evoluau pe multe meridiane ale planetei și ne avertizau despre pericolele care ne pândesc din umbră, pe fundalul mult dezbătutelor teorii ale conspirației.
În noul său roman, Cu mâinile legate, pe care vă recomand să-l citiți cât mai grabnic, autorul ne dezvăluie povestea unui erou care cade într-o capcană pregătită cu multă abilitate. Parcă am parcurge o proză semnată de Boileau-Narcejac sau de alți mari maeștri în crearea de ficțiuni cu victime ale unui complot.
Actorul Dragoș Zaharia, gazdă a unei emisiuni-concurs la TV, jurnalist debutant în presa scrisă, este arestat pentru uciderea unui magnat. Probele împotriva lui sunt devastatoare, iar zbaterile sale de a-și dovedi nevinovăția par zadarnice. Calvarul pe care îl trăiește protagonistul hărțuit de anchetatori, înfierat de tabloide și de opinia publică, este descris admirabil. Iar rezolvarea misteriosului caz îl ține pe cititor în priză până la sfârșitul lecturii.
Cu această carte, Adrian Onciu confirmă că este unul dintre cei mai buni scriitori de mystery & thriller pe care îi avem.” – George Arion
„Romanul are toate ingredientele unui thriller de succes, iar autorului nu-i rămâne decât să înceapă o colaborare cu un regizor, pentru a-l ecraniza.” – Ziarul de Iași
„Proza lui Adrian Onciu poate rivaliza cu thrillerele scrise pe alte meridiane. Iar talentul de povestitor al autorului este incontestabil.” – Jurnalul Național
„Îl felicit pe autor pentru atitudine, în sensul că a avut relaxarea de a scrie exact ce și-a propus, un thriller, fără a patina către literaturizări ce ar fi stricat totul.” – Gândul.info
Preconizata carieră de inginer de calculatoare a scriitorului Adrian Onciu (n. 1968) a fost deturnată în 1994, odată cu interviul susținut pentru un post de reporter. Au urmat 12 ani de jurnalism și apariția romanului de debut, Cercul Kagan, un thriller foarte bine primit atât de critici, cât și de public. Cu următoarele două volume, Afacerea Alzira și Templul negru, Adrian Onciu și-a confirmat statutul de maestru al genului mystery.
Romanul Cu mâinile legate reprezintă o dublă premieră: prima colaborare cu Editura Trei și un nou stil abordat de talentatul autor.
Cu mâinile legate
Este prima carte a autorului Adrian Onciu pe care o citesc dar, cu siguranță, nu și ultima!
Mi-a plăcut foarte mult cartea Cu mâinile legate, care are toate ingredientele necesare pentru a ajunge un thriller de succes: intrigă bine conturată și susținută, suspans, mister, personaje fascinante, dialoguri captivante și un umor acid pe alocuri. Sunt convinsă că un film sau un serial realizat după această carte ar fi deosebit de spectaculos și cu priză la public.
Construcția cărții mi s-a părut deosebit de interesantă.
Prima jumătate a cărții este scrisă la persoana întâi din perspectiva personajului masculin principal, Dragoș Zaharia, un actor carismatic în vârstă de treizeci și trei de ani, iar în a doua jumătate alternează capitolele scrise la persoana a treia cu cele scrise la persoana întâi din perspectiva aceluiași personaj, îmbinând latura subiectivă și cea obiectivă a relatării.
Dacă nu aș fi fost avertizată încă din sinopsis și din prolog că este un thriller, prima jumătate a cărții m-ar fi făcut să cred că am de-a face cu o dramă contemporană, foarte captivantă, de altfel.
Povestea lui Dragoș Zaharia este comună multor altor actori, a căror viață urcă și coboară în concordanță cu evoluția ratingurilor, care depinde de mulți factori subiectivi.
Dragoș Zaharia păruse că dăduse lovitura vieții în momentul în care fusese numit prezentator la ”Roata norocului”, o emisiune populară, care-i adusese multă faimă și popularitate, plus o remunerație consistentă, care-i permisese să-și achiziționeze o vilă într-o zonă de lux a capitalei.
Din păcate, ratingurile începuseră să scadă, mai ales datorită managementului defectuos, care plasase emisiunea la o oră complet nepotrivită, în același timp cu o altă emisiune foarte în vogă, care beneficia în plus și de un buget consistent.
În momentul în care a fost anunțat că emisiunea a fost anulată iar el a fost pus pe liber, Dragoș nu a reacționat prea bine, vărsându-și întreaga frustrare pe producătorul emisiunii, cu care avusese nenumărate clenciuri până atunci și pe care îl considera principalul responsabil pentru eșec.
”Producătorii TV, puțini câți erau, se cunoșteau bine între ei. Și chiar dacă nu se iubeau, puteau să mă facă să regret gestul. Nimeni nu avea nevoie, în propria curte, de un prezentator bătăuș. Iar dacă povestea ajungea cumva în ziarele de scandal, atunci cariera mea în televiziune se termina la fel de abrupt precum începuse.”
Însă știrea altercației lor era mult prea suculentă ca să nu transpire. În curând, mai multe site-uri au preluat informația, amplificând-o cu înflorituri specifice presei tabloide.
Deși se răcorise în acel moment, perspectivele de viitor ale lui Dragoș nu erau prea luminoase. Ratele la casă erau imense și nu puteau fi suportate doar din salariul de profesoară de engleză al soției sale, Daria.
Relația dintre Dragoș și Daria intrase într-o rutină comodă, iar pasiunea de la începutul relației pălise foarte mult. Dragoș își iubea însă nespus fiul, Mihai, iar gândul că nu va putea să-i ofere în continuare o viață confortabilă îi dădea fiori.
Din păcate, Dragoș dăduse cu piciorul la multe oferte tentante de la televiziuni concurente pe când era ”pe val”, iar acum era obligat să-și caute un job în afara ariei lui de activitate, ținând cont că scandalul iscat în momentul când fusese dat afară atârna greu în balanță.
O șansă nesperată avea să o primească de la o familie extrem de bogată ce locuia în apropiere, Viktor și Vanda Roca. Daria îl medita la engleză pe fiul acestora, Tudor, apropiat de vârstă cu Mihai, și se împrietenise oarecum cu Vanda. Aceasta, aflând de la Daria despre problemele cu care se confrunta Dragoș, i-a făcut acestuia oferta complet neașteptată de a se angaja ca redactor la revista pentru femei pe care ea o conducea.
Deși sceptic la început, Dragoș a început să fie tot mai fascinat de lumea Vandei. Inteligentă, elegantă și rasată, Vanda își conducea cu multă eficiență și profesionalism micul imperiu pe care ea îl crease, reușind să aibă un cuvânt greu de spus în lumea modei. Dragoș se trezește că o admiră din ce în ce mai mult pe Vanda, astfel că atunci când aceasta îi face avansuri îi este imposibil să-i reziste, având parte de câteva partide toride de sex.
Deși Dragoș, arătos și bine făcut, avusese mult succes la sexul frumos încă din adolescență, având nenumărate aventuri, este mirat de interesul Vandei, mai ales că, dacă ar fi fost prinși, aceasta ar fi riscat să-și piardă toată viața luxoasă pe care o avea. Motivul i-l dezvăluie chiar Vanda: sub o aparență de viață perfectă, ea era profund nefericită. Viktor se purta rece cu ea și o înșela, ea obținând de curând dovada indubitabilă în acest sens.
De când se însurase, Dragoș mai avusese două aventuri de-o noapte, în care nu se implicase însă emoțional. De data aceasta, implicarea lui era totală, trup și suflet, simțind că se îndrăgostea nebunește de Vanda. Totuși, nu era dispus să se despartă și nici să o rănească pe Daria, ținând cont de tot trecutul lor împreună, și în niciun caz nu ar fi vrut să-l bulverseze pe Mihai, la care ținea ca la ochii din cap.
Dilema lui morală se va sfârși într-un mod brutal și complet neașteptat, Dragoș trezindu-se actorul principal într-un adevărat coșmar, pus în scenă de un regizor necunoscut.
Astfel, la un moment dat, Vanda îi propune să petreacă o noapte împreună la casa unei prietene de-a ei, ce era plecată din oraș. Ajunși în fața casei, Vanda a descoperit că-i lipsea telefonul, rugându-l pe Dragoș să i-l aducă de acasă, asigurându-l că nu era nimeni acolo, Viktor fiind plecat tot weekendul și Tudor fiind la bunici. Incapabil să-i refuze ceva, Dragoș acceptă. Ajuns la casa Vandei, se produce o pană de curent, iar Dragoș este nevoit să-și lumineze drumul cu telefonul. După ce a intrat în casă, Dragoș este atacat pe neașteptate de un necunoscut, care-l lovește puternic peste braț, Dragoș scăpând telefonul pe jos. Apărându-se instinctiv și orbecăind pe întuneric, Dragoș reușește să fugă din casă. Nu putea chema poliția fără a o pune într-o postură penibilă pe Vanda. Vrând să se consulte despre ce să facă în continuare, Dragoș o caută pe Vanda peste tot, negăsind-o nici la casa prietenei unde o lăsase, nici la birou. Înnebunit de grija acesteia, îi lasă mai multe mesaje pe facebook, cerându-i să îl caute.
Ajuns într-un final acasă la el, Dragoș inventează o poveste halucinantă despre modul în care își rănise brațul, spunând că a fost atacat de un hoț la metrou.
În curând, se declanșează haosul. Dragoș este arestat, fiind principalul suspect în cazul dispariției magnatului Viktor Roca. În casa acestuia se găsiseră mai multe pete de sânge ale lui Roca și ceasul spart al lui Dragoș. Mai mult, cea care îl acuzase direct era chiar Vanda! Conform unei declarații lacrimogene a acesteia, difuzată pe internet, Dragoș făcuse o adevărată obsesie pentru ea, hărțuind-o constant în ciuda încercărilor ei de a păstra distanța.
În continuare, autorul surprinde foarte bine nebunia media ce se stârnește în jurul cazurilor controversate.
În paralel cu ancheta oficială, o întreagă dezbatere pe seama acestui caz se desfășura la televizor în cadrul unei emisiuni ce spărsese audiențele. Sub protecția anonimatului, mai multe persoane dădeau telefon, relatând diverse presupuse aventuri sexuale din trecutul lui Dragoș, care nu îl puneau într-o lumină prea favorabilă.
Deși Daria încerca din răsputeri să-și susțină soțul, dând și o declarație televizată în acest sens, noi și noi pseudo-informații o bulversau complet, aducând-o la limita suportabilității.
Dragoș fusese lucrat cu măiestrie, lațul strângându-se tot mai mult în jurul lui, toate dovezile incriminându-l, iar el simțindu-se tot mai mult ”cu mâinile legate”. Se speculase din plin apetitul lui sexual, precum și tendințele lui violente, ultimul scandal fiind o dovadă vie în acest sens. Faptul că nu se găsise cadavrul lui Viktor Roca nu reprezenta un impediment în a-l condamna, existând deja un precedent în acest sens, asemănările cu celebrul caz ”Elodia” fiind evidente.
Deși perspectivele lui erau sumbre, Dragoș nu își plângea de milă, fiind copleșit de vina că, din cauza acțiunilor lui nesăbuite, soția și fiul lui deveniseră victime colaterale, viețile acestora fiind complet date peste cap. Reflecțiile lui sunt pline de amărăciune și autoironie.
”Oricât m-aș fi învârtit în jurul cozii, oricât aș fi pretins că, de fapt, fusesem victima unei înscenări, cătușele reci din oțel cromat mă aduceau repede la realitate. Ele spuneau un singur lucru: că greșisem și trebuia să plătesc! (…)
Mă dărâma gândul că îi dezamăgisem cumplit pe Mihai și pe Daria. Prietenii, rudele, vecinii, foștii colegi, cunoștințele de pe Facebook, dușmanii aflaseră cu toții că eram un soi de monstru. Cei din urmă așteptaseră evenimentul ca pe o confirmare a propriului instinct sau a unui sumbru presentiment. Stătuseră la pândă și, iată, momentul venise. Răbdarea le fusese răsplătită cu vârf și îndesat. Odată și odată trebuia să iasă la iveală adevărata mea față. Alta decât cea de bărbat deseori antipatic și pus pe harță. Ceilalți, prietenii sau indiferenții, își ziseseră probabil că pe lumea asta trăiau mulți psihopați și că, într-adevăr, aparențele înșelau.”
În toată această nebunie, singurul aliat al lui Dragoș a rămas Șerban, fratele lui cu doi ani mai mare, cel care l-a susținut necondiționat. Mi-a plăcut mult acest personaj, deosebit de inteligent și vertical. Deși viața nu a fost prea generoasă cu el, a reușit să-și păstreze bunătatea și optimismul. În adolescență, Șerban își înfruntase tatăl pentru a-și apăra mama de abuzurile acestuia. Mai târziu, student fiind, s-a îndrăgostit de o colegă, cu care își făcea deja planuri de viitor când a surprins-o în pat cu fratele lui. Pe Dragoș l-a iertat, pe ea nu. Peste ani, Șerban a început o relație promițătoare cu o doctoriță, primind o nouă lovitură în momentul în care a descoperit că aceasta intenționa să îl împartă în dormitor cu o colegă de-a ei. Dezamăgit, Șerban și-a dedicat timpul meseriei de programator, pe care și-o făcea cu multă pasiune și pricepere, și jocurilor cu nepoțelul lui Mihai. Când Dragoș a căzut victimă cumplitei înscenări, Șerban n-a precupețit niciun efort pentru a-l ajuta, riscându-și cariera, libertatea și chiar viața.
Autorul, un foarte talentat povestitor, gradează magistral acțiunea, dându-ne indicii ”cu lingurița” și distrăgându-ne atenția cu mai multe povești de viață împletite. Astfel, aruncăm o privire în viețile comisarului Manolache, divorțat și disperat că fosta soție îi limita accesul la fetița lui pe care o adora; inspectorului Ifrim, care jongla în același timp cu soția și amanta; a moderatorului Florin Merticaru, în a cărui emisiune televizată se petrecea tot bâlciul disecării vieții lui Dragoș.
Este surprinsă foarte bine și latura subiectivă care poate afecta judecata unui anchetator, indiferent cât de obiectiv și-ar dori el să fie. Inspectorul Ifrim nu se putea abține să nu o admire pe Vanda, o femeie realizată pe propriile puteri, comparând-o în gând cu scorpia de nevastă-sa, nemulțumită de viață în general și de veniturile soțului în special, îndreptându-și pretențiile exagerate exclusiv asupra celor din jur, niciodată asupra propriei persoane. Ca urmare a acestor sentimente amestecate, inspectorul Ifrim tindea să creadă declarațiile Vandei, respingând argumentele firave ale lui Dragoș.
La un moment dat eram atât de intrigată de indiciile contradictorii, încât eram tentată să arunc o privire la final pentru a descoperi care era misterul (m-am abținut însă 😊). Am avut parte de o adevărată lovitură de teatru în momentul în care au apărut primele cadavre, spulberându-mi câteva teorii și posibile scenarii pe care mi le formulasem până atunci în minte.
Ultima parte a cărții este plină de suspans, cu urmăriri ca în filme, întâmplări pe muchie de cuțit, răsturnări dramatice de situație și un deznodământ spectaculos.
Deși misterul este complet elucidat în final, m-am despărțit cu greu de carte. Scurta incursiune în viețile mai multor personaje mi-a stârnit curiozitatea, vrând să aflu mai multe despre evoluția acestora în viitor. Deși nu este anunțată nicio continuare, mi-aș dori ca autorul Adrian Onciu să mai scrie un roman, cu Șerban (personajul meu preferat, după cum am precizat) în rol principal, și în care să ne mai dezvăluie câte ceva și despre destinul celorlalte personaje.
Un thriller deosebit de reușit, pe care îl recomand cu mult drag amatorilor acestui gen literar și nu numai!
16 Comments
Geo
Waw! Chiar este o carte cu mult suspans! Te tine încordată recenzia, îmi închipui cum este cartea.
Tyna
Este un thriller foarte reușit!
Carolina Bianca
Felicitări pentru recenzie !
Tyna
Mulțumesc!
Daniela Balan
Foarte frumoasă , captivantă si tentanta recenzia !felicitari ❤️
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Frumoasa recenzie! Uite, desi rareori citesc thriller, mi se pare interesant subiectul acesta cu inscenarea, aduce un plus. Multumesc pentru frumoasa recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu drag! Autorul e un excelent povestitor!
Mirela Barbalata
Wow! Splendida recenzia!
Gata, am trecut cartea pe lista de dorinte 2019 .
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Mirela Nenciu
Felicitări pentru minunata recenzie! Îmi doresc și eu să citesc cartea!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere! Sunt convinsă că o să îți placă!
Oli
Super!! Ce recenzie frumoasa si captivanta, precum se vede ca e si cartea, multumesc de recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu drag!
Fratiloiu Dorina Petronela
Oauuu, o carte pe care cu siguranta vreau sa o citesc! Esti o ispita Tyna, felicitari pt minunata recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Să o citesti cu plăcere!