Delicatese Literare
Recenzii

Cu temele în instanță de Steven B. Frank, Edituria Storia Books – recenzie

Cu temele în instanță 

Titlul original: Class action

Autor: Steven B. Frank

Editura: Storia Books

Anul apariției: 2018

Traducerea: Anca Zaharia

Număr de pagini: 307

“Îmi place școala. Învățăm multe acolo. Dar când ajung acasă, în sfârșit, ultimul lucru pe care vreau să îl fac este ceva pentru școală. Vreau să alerg, să cânt la pian, să-mi văd prietenii.
Vreau să desenez și să construiesc o căsuță în copac și să învăț ceea ce vreau să învăț. Cum a făcut Steve Jobs când era copil. Cum au făcut Benjamin Franklin și Bill Gates și Herbie Hancock când erau copii.”
“FĂRĂ TEME!”
Asta îi spune Sam Warren, un elev de clasa a VII-a, profesorului său, în timp ce se ridică în picioare pe bancă. S-a săturat să aibă sarcini peste sarcini, de când ajunge acasă și până se duce la culcare. Organizează un protest și, din cauză că este sancționat, Sam decide să riposteze. Îl recrutează pe domnul Kalman, vecinul său mai în vârstă, un avocat ieșit la pensie, și îl roagă să îl ajute să înainteze o acțiune colectivă din partea tuturor elevilor din Los Angeles. Argumentul lor? Tema este neconstituțională.
Cu ajutorul unei echipe cam bizare — adică Alistair, care aspiră să devină masterchef, Catalina, o tipă pricepută la cifre, Jaesang, sportivul, rebela Sadie, sora lui mai mare, și Sean, iubitul ei, un tip bun la tehnologie —, Sam își prezintă cazul în fața Curții Federale. Învață lucruri despre sistemul judiciar, drepturile copiilor și cele constituționale.
În plus, învață că, indiferent de câte ori ești doborât, există mereu posibilitatea să faci apel… până când cei nouă judecători au ultimul cuvânt.
Se va sfârși căutarea lui Sam cu un eșec sau va fi eroul care salvează copilăria odată pentru totdeauna?”
Steven B. Frank este autorul cărții “Armstrong and Charlie”, finalistă ALA Notable și CYBLIS și aleasă de KIRKUS drept Cea Mai Bună Poveste despre Prietenie pentru Școală Generală în 2017. De asemenea, este autorul cărții “The Pen Commandments”, un ghid despre scris pe care Booklist l-a numit “amuzant, însuflețitor, personal, emoționant și adesea hazliu.”
Când nu scrie, Steven predă engleză la clasa a VI-a la Liceul Francez din Los Angeles — elevii nu îl ascultă mereu, tocmai pentru că le dă pedepse amuzante.
“Domnule judecător – șef, cu voia Curții, aveți puterea de a face o schimbare majoră în viețile tinerilor de azi. Dați-ne înapoi copilăria. Dați-ne libertatea de a ne urma propriile interese, să fim iar curioși, să visăm și să avem timp de petrecut cu prietenii noștri, cu părinții și bunicii, cu frații și surorile mai mici.”
Cu temele în instanță de Steven B. Frank este o carte pentru adolescenții de 10 – 14 ani. Amuzantă și educativă în același timp. O poveste despre curajul de a lupta pentru ceea ce îți dorești, de a lucra în echipă și de a face sacrificii. De asemenea, despre asumarea riscului de a pierde.
O carte relaxantă, potrivită pentru vacanța de vară! În mod sigur îndeamnă la visare. Să fim sinceri: de câte ori nu ne-am fi dorit, pe vremea când eram elevi, să nu mai avem atât de multe teme?
Sam, tânărul nostru întreprinzător, este un puști absolut delicios. Un personaj curajos, care spune cu sinceritate tot ceea ce simte, ce are curajul să facă ceva pentru a face realizabilă dorința lui.
Am citit cartea cu plăcere, ba chiar m-am amuzat și m-am delectat aflând despre aventura micuțului. O poveste educativă deoarece tinerii învață despre legi și sistemul judiciar, despre procese — e drept că diferă față de sistemul nostru, dar, ca și cultură generală, cei mici au ce învăța.
Se citește foarte ușor, poate și datorită fluidității acțiunii, a situațiilor amuzante ce ne sunt prezentate și a ineditului situației. Cert este că, “Cu temele în instanță” este o carte cu un subiect original, cu care fiecare elev — trecut, prezent sau viitor — este perfect de acord.
“— Întâi fursecurile.
— Întâi tema.
— Trebuie să am fursecurile în față, mamă. Altfel nu mă pot concentra.
— Bine. Unul acum. Apoi tema. Și apoi încă unul.
— Două fursecuri acum. Apoi tema. Pe urmă încă trei fursecuri.
— Sunt prea multe fursecuri.
— Sunt prea multe teme.”
Cam așa începe romanul de față. Iar eu sunt de acord cu Sam. De multe ori și eu ca părinte, cred că micuții noștri au mult prea multe teme, proiecte și alte studii de grup… În același timp, nu neg că temele au și ele rostul lor.
Într-un stil alert și amuzant, aflăm despre stresul lui Sam în ce privește multitudinea temelor primite la școală, timpul răpit de acestea, și faptul că nu mai are când să se distreze…
“— Nu! spun eu.
— Nu? repetă domnul Powell.
— Nu. E așa de când eram în clasa a III-a.
O forță îmi posedă mâna. Rupe o foaie din caietul cu spirală. Și îmi privesc mâna cum scrie două cuvinte: FĂRĂ TEME.”
Cu toate amenințările, Sam rezistă și protestează. Nu cedează presiunilor, chiar cu riscul unei suspendări pe trei zile. Ori cu amenințarea că nu va mai putea susține recitalul solo… Apoi, totul se transformă într-o discuție în contradictoriu între părinți:
“— Toți ceilalți copii își fac temele. Vrei ca Sam să rămână în urmă?
— Toți ceilalți părinți și-au pierdut mințile. Ar trebui să ni le pierdem și noi?”
Și uite așa începe aventura!
Aventura constă în adunarea echipei, în munca împreună și susținerea aceluiași punct de vedere. Cu tot hazul stârnit de această situație inedită, micul Sam află noțiuni elementare despre sistemul juridic, despre desfășurarea unui proces și despre cum pledezi în fața Curții pentru ceea ce îți dorești.
Pe lângă toate acestea, “Cu temele în instanță” este un semnal pentru profesori și elevi deopotrivă, că temele au rostul lor dar date cu măsură.
Clipa în care sora lui aderă la cauză este clar:
“— Mi-au furat copilăria, Sam. Nu-i voi lăsa să o fure și pe a ta.”
De aici, luăm parte la o întreagă cruciadă pentru a da școala în judecată. Și totul, din cauza temelor!
O carte care te prinde de la început, care se citește foarte ușor și care îmbină educația cu hazul. Aventurile lui Sam și ale prietenilor lui vă las pe voi să le descoperiți. Sunt convinsă că veți savura din plin cartea, fie că sunteți copil de școală generală, fie un adult care-și aduce aminte de acele vremuri.
În plin proces, avocatul lui Sam, domnul Kalman, trage o concluzie simplă:
“— Onorată instanță, dacă temele sunt ceea ce stă între acești copii și visurile lor, atunci poate că e timpul să renunțăm la ele.”
Cu toate că pierd procesul și decid să facă apel, tinerii realizează că nu doar viața unui copil este complicată. Viața unui adult este și mai și!
Ce se întâmplă până la urmă? Dacă câștigă sau nu Sam procesul, aflați citind cartea. Important a fost drumul parcurs de Sam, ceea ce a învățat din această experiență și curajul de care a dat dovadă.

Mulțumim Storia Books pentru exemplarul oferit pentru recenzie

Cartea Cu temele în instanță de Steven B. Frank poate fi comandată de pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *