Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Curățenie pentru începători de Kristina Dumas, Editura Univers – recenzie

Curățenie pentru începători

Kristina Dumas

Ilustraţii Ina Worms

Editura Univers

Colecția Unicorn

Traducere: Marilena Iovu

Anul aparitiei:  2018

“Dezordinea e minunată – spune purcelul Trândăvel, iar Tudor și Maria nu par să fie deranjați de haosul din camera lor.
Dar apoi descoperă amândoi cum păstrează albinele curățenia, cât de ordonați sunt pompierii și ce se poate întâmpla dacă domnul care are grijă de perucile actorilor la operă nu-și face ordine la locul de muncă.
Trândăvel, în schimb, consideră că a face curățenie este plictisitor și își spune părerea sus și tare peste tot pe unde trece.
Noroc că, în cele din urmă, Maria și Tudor nu-l mai iau în seamă și se apucă să facă ordine.
Cine ar fi crezut câte lucruri descoperi atunci când faci curățenie în camera și că activitatea asta poate fi chiar amuzantă?”

O carte care ar trebui să fie lectură obligatorie înca din gradinita. Se spune că aşa cum îţi înveţi copilul de mic, aşa va fi şi când va deveni adult.

Curaţenie pentru începători ne vorbeşte despre importanţa păstrării curaţeniei şi a ordinii. Tudor şi Maria sunt doi copilaşi care nu au înteles decat foarte târziu că păstrarea ordinii este esenţială. Ei primesc vizita lui Trândăvel – numele lui îţi spune ce face toata ziua, trândăveşte de zor. Inclusiv şi Trândavel primeşte o lecţie, este purtat în cele mai vechi timpuri unde îi este arătat cât este de importantă curaţenia.

Curaţenia începe de la animalele necuvântătoare care au grijă ca mereu cuiburile lor să fie curate. Având pui mici, mizeria este un duşman periculos. Se spune că masculii piţigoilor caută femela care are cel mai îngrijit cuib şi aceasta ii devine aleasa.
Despre albine nici nu trebuie să vă mai zic, nu degeaba se zice: să fii curată şi harnică ca o albină.

Nomazii erau oameni care se mutau mereu şi de aceea ei trebuiau să aiba în permanenţă ordine şi curăţenie pentru a le facilita mutarea, să poată să împacheteze repede şi să plece în alt loc.
Una dintre cele mai periculoase meserii este cea de pompier. Ce credeţi că s-ar întâmpla dacă pompierii nu ar fi ordonaţi, dacă nu ar şti mereu unde le sunt lucurile şi mai ales dacă acestea nu ar fi foarte odonate aşezate? Vă zic eu! S-ar crea un haos şi în loc să ajungă rapid la stingerea unui incendiu, aceştia ar sta să isi caute lucurile.
Se spune că primavara natura renaşte la viaţă, aşa se întâmplă şi în casele noastre, cea mai mare curăţenie o facem primăvara, să poftim vara într-o casa curată şi ordonată.
Oare Tudor şi Maria au înţeles cât este de importantă curăţenia? Au înţeles că dacă fiecare lucru este pus la locul lui este şi spaţiu mai mare de joaca şi lucrurile se găsesc mult mai uşor? Trândăvel şi-a găsit şi el locul lui?

Vă invit să citiţi o carte cu o copertă foarte rezistentă, cu pagini calitative şi foarte sugestive. Vă doresc lectură placută!
“Piticilor, fetei moşului şi lui Mary Poppins le plac lucrurile ordonate. Despre curaţenie şi ordine se vorbeşte şi în basme şi poveşti.”

Cartea Curățenie pentru începători de Kristina Dumas poate fi comandată pe edituraunivers.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Colecția Unicorn

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *