Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Curioasa McCarthy: Chimia în familie de Tory Christie, Mina Price, Editura Unicart

Curioasa McCarthy: Chimia în familie

Tory Christie, Mina Price

Editura Unicart

Colectie: Seria Curioasa McCarthy
An publicare: 2018
Număr pagini: 112
Categorie vârstă: școlari, 7- 10 ani
Traducător: Andreea Milievici
Curious McCarthy Series:
Tatăl Curioasei McCarthy lucrează săptămâna această, iar cei cinci frați mai mari trebuie să gătească și să facă diverse treburi prin casă. Spre norocul ei, părinții uită să-i dea și Curioasei ceva de făcut. Deși se simte oarecum vinovată că a scăpat fără sarcini, Curioasă se bucură că are mai mult timp la dispoziție că să studieze științele. Cât de mult poate ea să se strecoare și să nu facă nicio treaba, în același timp studiind chimia și locul acesteia în haosul de zi cu zi al familiei?
Ne reîntâlnim cu numeroasa familie McCarthy și cu simpatica năzdrăvana Curioasa. Suntem curioși ce experimente va face de această dată și ce concluzii va trage în urma susținutei ei activități de a observa tot ce se întâmplă în jur.
Familia e formată din mama – profesoară de engleză, căreia nu îi place să gătească și nici să spele – tata, inginer pensionat – implicat în treburile casnice și în organizarea copiilor -, și cei șapte copii. Totul trebuie planificat, organizat și trecut în tabele. Ca să fie clar pentru toată lumea. La începutul cărții e o poză foarte frumoasă cu toată familia și cu o scurtă descriere a fiecărui membru și a fiecărui personaj care apare în carte – profesori și colegi de școală ai copiilor McCarthy.


Săptămâna aceasta tatăl va merge la serviciu – deși e pensionat – pentru niște bani în plus. La o familie atât de mare, cheltuielile sunt multe, iar părinții fac față cu greu, dar fără să se plângă, iar copiii o iau ca atare.
”În timp ce dezbăteam planurile logistice, tata a comandat carafe cu apă. Acesta este un alt detaliu în legătură cu familiile mari – primești doar apă. Nouă băuturi diferite sunt atât scumpe, cât și derutante.”
Așadar, tatăl mergând la serviciu, treburile trebuie împărțite și toată familia trebuie să participe la acestea (toți copiii, că mama nu am văzut să participe, foarte interesantă neimplicare). Am apreciat felul în care copiii sunt cooptați atât în pregătirea mesei, cât și alte treburi casnice.
Cartea e scrisă la persoana întâi din perspectiva Curioasei și are același stil atractiv, interesant și amuzant pe care l-am remarcat și în celelalte cărți din serie. De asemenea, prezentarea grafică și ilustrațiile sunt de notă maximă!
Tema cărții este de această dată chimia și copiii au ocazia să afle lucruri interesante pe înțelesul lor despre reacțiile chimice.
”Apoi am adăugat aproximativ 600 de mililitri de oțet.
– Nu se întâmplă nimic, a spus Charlotte.
Am pus și niște bicarbonat de sodiu. Amestecul a început să facă spumă. Exact ca amestecul de muștar de ieri. A continuat să facă spumă. Și a continuat. Și a continuat. Chiar până la marginea vasului.
– O să explodeze! a strigat John Glenn.”
De remarcat calmitatea și înțelegerea tatălui față de boacănele pe care le făcea savanta noastră „în numele științei”, sau băieții cei mici când își aduceau aportul propriu la vreo rețetă. M-a amuzat faza cu bomboanele mentolate pe pizza, avându-l ca autor pe John Glenn. El nu gândea rău, deși rezultatul a fost necomestibil și a generat o ieșire în oraș la pizza cu toată familia.
Mi-au plăcut de asemenea lecțiile cu tema „cartea e prietena noastră”, deși Curioasa nu se considera chiar așa prietenă cu ele, cu cărțile. Ea punea mai mare preț pe puterea observației, decât pe citit. Și adevărul e că avea un spirit de observație foarte ascuțit, așa cum îi stă bine unei savante ca ea!
Și de această dată la final avem întrebări din carte care să provoace dezbateri în rândul micilor cititori, ideale pentru un cerc de lectură.
Interesante și amuzante regulile Curioasei pentru cărți, ca și ipotezele despre familiile fericite.

 


În final, recomand cu tot dragul această carte/serie de cărți. După cum am mai spus, sunt foarte potrivite pentru cercurile de lectură, dar și pentru a fi citite împreună cu toată familia. Sunt povești frumoase, interesante, instructive și amuzante.

Cartea Curioasa McCarthy: Chimia în familie de Tory Christie, Mina Price, ca și celelalte cărți din Seria Curioasa McCarthy pot fi comandate de pe unicart.ro, libris.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

 

2 Comments

Spune-ți părerea!