Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Curioasa McCarthy: Idei electrice de Tory Christie, Editura Unicart – recenzie

Curioasa McCarthy: Idei electrice

(Curious McCarthy’s Electric Ideas – 2017)

Tory Christie

Mina Price (Ilustrații)

Editura Unicart

Traducere: Andreea Milievici

Nr. pagini: 112

Vârsta: 7-10 ani

An apariție: 2018

1. Puterea observației – Curious McCarthy’s Power of Observation – 2017 – recenzia
2. Auz absolut și nu prea – Curious McCarthy’s Not-So-Perfect Pitch – 2017 – recenzia
3. Idei electrice – Curious McCarthy’s Electric Ideas – 2017
4. Chimia în familie – Curious McCarthy’s Family Chemistry – 2017
În timpul unei pene de curent, Curioasă McCarthy, om de știință în devenire, emite o ipoteza: dacă nu au electricitate acasă, unul dintre cei șapte copii ai familiei va da de bucluc. Nu trece mult și ipoteza se dovedește adevărată, iar scânteia interesului pentru electricitate se aprinde în mintea Curioasei. Din păcate, și John Glenn, fratele ei cel mai nebunatic, pare preocupat de electricitate. Nu-i a bunăl Va reuși Curioasă să descopere ce pune la cale John Glenn?
Am fost încântată de reîntâlnirea cu simpatica familie McCarthy, cu care am făcut cunoștință deja în Curioasa McCarthy – Puterea observației.
Curioasa McCarthy – Idei electrice este o carte fermecătoare, scrisă într-un limbaj accesibil, care poate fi citită cu plăcere atât de copii, mai ales de fetițe, cât și de părinți și bunici.
Am remarcat din nou coperta foarte inspirată, traducerea foarte bună și desenele foarte inspirate, care reușesc să transmită foarte bine mesajul textului.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Curioasei – o fetiță adorabilă în vârstă de zece ani, iar modul amuzant în care este relatată acțiunea te relaxează și te binedispune.

Curioasa este copilul din mijloc din cei șapte frați. Mama ei este profesoară de engleză, iar tatăl ei inginer. Părinții au convenit, la începutul căsniciei lor, că numele fetelor le va alege mama, iar pe cele ale băieților tatăl. Astfel, numele celor trei surori mai mari (Charlotte, Emily și Anne) au fost alese de mamă, inspirându-se după numele celebrelor surori Bronte.
Când s-a născut Curioasa, părinții își pierduseră speranța că vor avea vreodată un băiat, astfel că numele ei a fost ales de tată și anume Curie, după celebra femeie de știință Marie Curie, însă încă de la început toată lumea i-a spus Curioasa, iar noi ne dăm seama cu ușurință din ce motiv 😊
După Curioasa au mai urmat însă încă trei copii, cu toții băieți, astfel că tatăl a ales cu multă bucurie și numele acestora:  John Glenn (după numele primului astronaut american care a ajuns pe orbita Pământului), Benjamin (după Benjamin Franklin) și Edison (după Thomas Edison).
Toți copiii McCarthy au personalități distincte și interesante, iar autoarea reușește să ne facă să-i identificăm cu ușurință.
Se simte din plin că autoarea a crescut ea însăși într-o familie cu mulți copii, transmițându-ți toată verva și agitația care există într-o astfel de casă.
Intriga cărții pornește de la o pană de curent, care i-a lăsat pe cei nouă membri ai familiei în întuneric, fără televizor și computer.
Experiența respectivă i-a dat prilejul Curioasei să emită o nouă ipoteză:
”Când se oprește curentul electric în casa familiei McCarthy, cineva intră în bucluc. Și când zic cineva, mă refer la John Glenn.”

Este greu să stăpânești o ceată de copii neastâmpărați care nu sunt ținuți ocupați de ceva, dar părinții celor șapte ne dovedesc că au multă experiență în acest sens.

După ce copiii s-au distrat câteva minute pe seama electricității statice, care le ridica părul în sus ca niște țepi, părinții au propus să joace ”Telefonul fără fir”. M-am amuzat și eu citind cum se transforma o propoziție, șoptită la ureche de-a lungul lanțului de nouă persoane 😊

Totuși, deși John Glenn l-a păcălit pe Edison să spună un cuvânt urât, lucru nepermis în familia McCarthy, acesta a rămas nepedepsit, spre marea dezamăgire a Curioasei.
În același timp însă, interesul pentru a descoperi cum funcționează electricitatea s-a aprins în mintea Curioasei, care a început să facă cercetări în acest sens. Se părea însă că și John Glenn urmărea ceva în același sens, întrucât Curioasa îl vedea mereu pe urmele sale.

Totuși, deși îngrijorată de ce ”clocea” John Glenn în mintea lui, mai ales că îi mințise pe părinți că făcea parte dintr-un grup inexistent în cadrul școlii – ȘTIM, Curioasa nu-l putea pîrî părinților, respectând cu sfințenie o lege nescrisă conform căreia frații trebuiau să se acopere unii pe alții.
În ciuda năzdrăveniilor lui, l-am îndrăgit pe micul ”drăcușor” John Glenn, ale cărui trăsnăi m-au făcut să pufnesc în râs de multe ori.
Cu o figură angelică, obraji bucălați și părul blond, John Glenn avea cele mai multe poze pe peretele casei destinat copiilor, fiind primul băiat apărut în familie, iar toți adulții care îl vedeau prima dată îl confundau cu în îngeraș. Toți adulții s-au înșelat, ține să ne asigure Curioasa, iar noi suntem perfect de acord cu ea 😊

Vă las să aflați în carte cum se vor desfășura cercetările Curioasei și la ce concluzii va ajunge în privința electricității.
Totul este prezentat într-un mod extrem de accesibil copiilor, care vor putea asimila și ei, alături de Curioasă, cunoștințele de bază în privința producerii electricității.

În paralel cu aceste cercetări, Curioasa era preocupată și de concursul de skandenberg organizat în cadrul școlii, întrucât câștigarea acestuia i-ar fi permis să devină director pentru o zi, iar astfel ar fi putut inspecta pivnița școlii, pentru a vedea dacă are panou de siguranțe și ar fi înțeles mai bine cum funcționează electricitatea.
Vă invit să descoperiți în carte toate întâmplările prin care trece Curioasa, atât la școală cât și acasă, sunt multe momente amuzante care vă vor binedispune cu siguranță.
În final, ipoteza Curioasei se va adeveri. John Glenn va da de bucluc și va fi pedepsit. De ce? Aflați singuri! 😊

Concluzia Curioasei:
”John Glenn a demonstrat că, în știință, imaginația poate fi la fel de importantă ca inteligența.”

Mi-a plăcut mult această carte, iar celelalte trei cărți din serie sunt la fel de amuzante, instructive și educative!

Mulțumim Editura Unicart pentru cartea Curioasa McCarthy: Idei electrice  de Tory Christie, Mina Price trimisă pentru recenzie

Cărțile din Seria Curioasa McCarthy pot fi comandate de pe unicart.ro, libris.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

 

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *