Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Curioasa McCarthy: Puterea observației de Tory Christie, Editura Unicart – recenzie

Curioasa McCarthy: Puterea observației

(Curious McCarthy’s Power of Observation – 2017)

Tory Christie

Mina Price (Ilustrații)

Editura Unicart

Traducere: Andreea Milievici

Nr. pagini: 112

Vârsta: 7-10 ani

An apariție: 2018

1. Puterea observației – Curious McCarthy’s Power of Observation – 2017
2. Auz absolut și nu prea – Curious McCarthy’s Not-So-Perfect Pitch – 2017 – recenzia
3. Idei electrice – Curious McCarthy’s Electric Ideas – 2017 – recenzia
4. Chimia în familie – Curious McCarthy’s Family Chemistry – 2017
Curioasa McCarthy, al cărei nume este inspirat de marea savantă Marie Curie, se hotărăște să studieze și ea științele. Prima ei ipoteza: părinții vor observă prostiile pe care le face fratele ei cel nebunatic, John Glenn, înaintea surorii lor Charlotte. Curioasa își petrece săptămâna observând totul și pe toată lumea, de la învățătoarea ei de modă veche la trăsnăile celor șase frați, în încercarea de a-și demonstra ipoteza. Oare are Curioasă stofă de om de știință?
Curioasa McCarthy: Puterea observației este o carte încântătoare, scrisă într-un limbaj accesibil, care poate fi citită cu plăcere atât de copii, mai ales de fetițe, cât și de părinți și bunici.
Aș vrea să remarc și coperta, deosebit de inspirată, care efectiv te face s-o îndrăgești pe Curioasă chiar înainte a citi primul cuvânt din carte.
Mi-au plăcut mult și ilustrațiile, foarte sugestive, care reușesc să transmită foarte bine mesajul textului.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Curioasei și chiar ai impresia că un copil simpatic, energic și curios îți împărtășește impresiile sale.
Curioasa McCarthy a fost numită după Marie Curie, celebra femeie de știință. Curioasa este copilul mijlociu dintr-o familie cu șapte copii. Are trei surori mai mari (Charlotte, Emily și Anne) și trei frați mai mici (John Glenn, Benjamin și Edison).
Se simte din plin că autoarea a crescut ea însăși într-o familie cu mulți copii, transmițându-ți toată verva și agitația care există într-o astfel de casă.
Toți copiii McCarthy au personalități distincte și interesante și, de la un anumit punct în colo, am putut ușor identifica persoana care vorbea doar prin ceea ce spunea.
Mama Curioasei este profesoară de engleză cu normă întreagă, iar tatăl ei, inginer pensionar, are grijă de casă, organizând spațiul ca într-o cazarmă, și se ocupă de copii în timpul în care mama este la serviciu.

Cu toții formează o familie minunată pe care mi-aș fi dorit să o cunosc!
Mi-a fost de mare ajutor și prezentarea tuturor personajelor din această carte în primele două pagini cu poze și descrieri de dinainte ca povestea să înceapă. La începutul cărții, până să identific bine personajele, puteam să mă întorc înapoi la aceste pagini pentru a-mi reaminti ce am citit despre fiecare în parte.

Curioasa a început clasa a IV-a la o nouă școală, nu pentru că familia sa se mutase, ci pentru că districtul școlii a decis să schimbe liniile de demarcație. Toți prietenii ei continuau să frecventeze școala ei anterioară.
În afară de membrii familiei McCarthy, îi cunoaștem în carte pe profesoara ei (doamna Stickler), pe bibliotecarul școlii (domnul Grumpus), pe directorul școlii (domnul Cornforth), pe mătușa Dolly și pe  un prieten (Lin Tran).
Curioasa a fost repartizată la începutul școlii în grupul Verde (grupul celor care citeau mai lent), fapt ce a făcut-o să caute rapid o strategie pentru a nu se simți prost în ochii familiei.
Astfel, Curioasa a pretextat acasă că a fost inclusă în acest grup pentru a i se lăsa mai mult timp de documentare pentru meseria aleasă de ea pentru când va fi mare – om de știință.
În încercarea ei de a învăța cum este să fii om de știință, Curioasa a făcut ipoteze, efectuând experimente, trăgând concluzii, învățând despre germeni și văzând cum funcționează reacțiile în lanț.
Prima ipoteză a Curioasei a fost aceea că părinții ei vor observa mai înainte trăsnăile pe care le făcea fratele ei John Glenn decât purtarea impecabilă a surorii ei Charlotte.

Primele experimente tind însă să-i infirme ipoteza ei (științifică), în ciuda faptului că John Glenn vărsa zilnic mâncarea (care nu îi plăcea, deși era sănătoasă 🙂 ) în sertarul de sub masă, imediat cum prindea un moment în care părinții nu erau atenți.
Îngrijorate de germenii care foarte probabil se dezvoltau sub masa lor din bucătărie, surorile au înființat o societate secretă (SSS), făcând ședințe pe ascuns pentru a găsi soluții.
Am râs în hohote citind minuta ședinței întocmită de Anne!

Am găsit știința din această carte minunată, prezentată într-o manieră adecvată vârstei, cu multe note de subsol pertinente, și atât de distractivă, încât s-ar putea ca o grămadă de fete să decidă că vor să fie și ele oameni de știință când vor fi mari, după ce au citit această carte.
Vă las să descoperiți singuri în carte care a fost noua ipoteză a Curioasei, care au fost observațiile ei și concluziile finale.
Curioasa a fost un om de știință timp de 6 zile, 19 ore și 13 minute.
Mi-a plăcut mult această carte și sunt convinsă că și celelalte trei cărți din serie sunt la fel de amuzante, instructive și educative!

Mulțumim Editura Unicart pentru cartea Curioasa McCarthy: Puterea observației  de Tory Christie, Mina Price trimisă pentru recenzie

Cărțile din Seria Curioasa McCarthy pot fi comandate de pe unicart.ro, libris.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *