Delicatese Literare
Recenzii

Cursa de 48 de ore de Andrew Bourelle, Editura Trei – recenzie

Cursa de 48 de ore

(48 Hours to Kill – 2021)

Andrew Bourelle

Editura Trei

Traducere din limba engleza de Constantin Dumitru-Palcus

Nr. de pagini: 464

An apariție: 2022

Andrew Bourelle este autorul romanului Heavy Metal și a scris, împreună cu James Patterson, Texas Ranger și Texas Outlaw. Povestirile lui scurte au fost publicate în numeroase reviste literare și antologii de ficțiune. Este profesor asociat de engleză la University of New Mexico.

2022 NEW MEXICO-ARIZONA BOOK AWARD, FICTION-CRIME

Un deținut aflat în permisie descoperă un secret cumplit despre moartea misterioasă a surorii lui — și se întoarce în lumea interlopă ca să scoată la lumină adevărul.
Închis pentru un atac armat, Ethan Lockhart visează să aibă cândva o viață obișnuită. Însă când primește o permisie de 48 de ore ca să meargă la înmormântarea surorii lui, Abby, își dă seama că nimeni nu-i văzuse cadavrul și hotărăște să afle ce s-a petrecut cu ea.
Cămătarul Shark, fostul șef al lui Ethan, conduce acum un imperiu criminal. Pe măsură ce Ethan și cea mai bună prietenă a lui Abby găsesc noi indicii, sunt tot mai convinși că Shark e responsabil pentru crimă, dar nu au dovezi.

Dacă vrea să dezlege în 48 de ore misterul morții lui Abby, Ethan va trebui să redevină infractorul care a jurat că nu va mai fi vreodată.

„Un thriller perfect cu acțiunea desfășurată într-un timp limitat, cu profunzime, personaje și mister — recomand din toată inima.”Lee Child

„Plină de energie! Bourelle este un scriitor care merită urmărit.” – Publishers Weekly

„O poveste cu ritm alert și un mod minunat să-ți petreci, dacă nu 48 de ore, măcar trei sau patru.” – Kirkus Reviews

„De departe cel mai intens thriller al anului, cu o acțiune violentă, dialoguri pline de forță și personaje foarte ușor de plăcut, care-i lasă cititorului o impresie de durată.” – Best Thriller Books

Cursa de 48 de ore de Andrew Bourelle, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este un thriller deosebit de alert, plin de suspans și adrenalină. Cartea te captivează încă de la primele pagini și te ține în priză până la sfârșit. Efectiv nu simți când zboară paginile!

Ethan Lockhart este un tânăr cumsecade, dar care a intrat într-un anturaj nepotrivit. Lipsit de mijloace materiale și de îndrumarea unui tată, Ethan s-a angajat ca bodyguard la un club de striptease, care i-a dat pentru o scurtă perioadă iluzia unei stabilități financiare. Însă, sub paravanul oficial, patronul clubului, Shark, conducea un adevărat imperiu de activități ilegale – trafic de droguri, cămătărie și jafuri armate, în care l-a cooptat și pe tânărul lui acolit.

La ultimul jaf la care a participat, Ethan, care avusese asupra lui o armă neîncărcată, a fost arestat și a căzut drept țap ispășitor, refuzând atât să-și trădeze partenerul, care folosise arma și rănise un paznic, precum și să dezvăluie identitatea șefului care îl trimisese în misiune, primind 20 de ani de închisoare. Ethan acceptase această sentință și refuzase să-și salveze pielea pentru a-și proteja sora lui mai mică, Abby, căreia Shark promisese să-i ofere protecție și siguranță financiară, pentru ca ea să-și clădească un viitor.

Însă Shark eșuase în ambele misiuni. Mai întâi Ethan fusese revoltat aflând că ea s-a angajat ca dansatoare de striptease la clubul lui Shark, ca mai apoi să primească o adevărată lovitură, care i-a zdrobit inima. Sora lui fusese declarată moartă, după ce dispăruse fără urmă, în apartamentul ei fiind găsită o cantitate considerabilă de sânge, ce fusese stabilit fără dubiu că îi aparținea, probabilitatea ca ea să supraviețuiască după o asemenea hemoragie fiind practic nulă fără un ajutor de specialitate.

În momentul în care Ethan a primit o permisie de 48 de ore pentru a participa la înmormântarea surorii lui, acesta a plecat decis să-l descopere pe ucigașul lui Abby și să-i facă dreptate, indiferent de consecințe.

Ajutat de Whitney, cea mai bună prietenă a lui Abby, dansatoare și ea la clubul de striptease, Ethan se lansează într-o cursă infernală contracronometru, intrând în vizorul unor oameni foarte periculoși. În scurt timp, atât viața lui, cât și a lui Whitney, alături de care începe o idilă, ajung pe muchie de cuțit.

Spre final asistăm la mai multe răsturnări spectaculoase de situație, suspansul îți taie răsuflarea, iar epilogul este unul fericit. M-aș bucura dacă s-ar realiza un film după această carte!

Recomand cu drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere!

Fragment din cartea „Cursa de 48 de ore” de Andrew Bourelle:

„- Mi-ai promis c-o să ai grijă de ea. Dacă tu crezi c-o să poți afla ce i s-a întâmplat, atunci fă-o. Pentru mine. Nu te târgui cu mine să mă uit în altă parte în timp ce tu ucizi pe cineva.
– Bine, o să-ți fac favoarea asta. Dar nu mă târguiesc. O să te uiți în altă parte. Înțelege, Ethan, că puteam să fac asta în orice moment, dar m-am abținut din respect pentru tine. Acum, că ai ieșit și nu trebuie să fii acolo, e momentul.
– Adică acum, când nu sunt acolo ca s-o împiedic?
– Știu că eșți prieten cu tipul âsta, a spus Shark, dar mie îmi datorezi loialitate.
– Nu mai lucrez pentru tine.
Shark a zâmbit larg, arătându-și dinții retezați.
– Știi, a comentat el, lucrurile s-au mai schimbat pe-aici de când ai plecat.
– Așa am auzit eu.
– Stu a devenit mâna mea dreaptă. Dacă n-ai fi fost în pușcărie, puteai să fii tu mâna mea stângă. Mi-a plăcut mereu de tine, Ethan.
– Păi, măcar îl ai pe Blake.
Shark a clătinat din cap.
– E un băiat bun. Loial. Dar nu e ca tine, Ethan. Întotdeauna mi-am dorit să fi fost arestat el.
A dus un deget la buze și a scos un șșșt.
– Să nu-i zici c-am spus asta.
– Și cu mine s-au schimbat lucrurile, Shark. Când îmi termin sentința, vreau să trăiesc curat. Nu mai vreau să am nimic de-a face cu locul ăsta.
– O să mai vorbim despre asta înainte să te duci înapoi,  a spus Shark, ca și cum vorbele lui Ethan ar fi fost lipsite de importanță.
Ethan nu i-a răspuns. N-avea nicio intenție să se mai vadă cu Shark înainte să se întoarcă.
Ca și cum i-ar fi citit gândurile, Shark l-a anunțat:
– Eu și câteva fete vom veni la înmormântare. Vreau să-mi prezint omagiile.
Ethan s-a simțit din nou năpădit de mânie. Nu voia că Shark să ia parte la înmormântarea lui Abby. S-a ridicat să plece și a pornit spre ușă înainte să-l oprească.
– Mai e ceva ce vreau să-ți arăt înainte să pleci, a continuat el. În depozit.
Ochii lui Kicking Bird au privit iute la Shark: o expresie de surprindere – prima emoție reală pe care o văzuse Ethan pe față lui de când intrase în club.
– E în regulă, l-a liniștit Shark pe Kicking Bird. Vreau să vadă.
– Ce să văd? a întrebat Ethan.
Shark a rânjit din nou. În acel moment, cu ochii lui negri îngustați, fața lui îi amintea lui Ethan de ce oamenii se temeau de el.”

Cartea Cursa de 48 de ore de Andrew Bourelle poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *