Cursă de care la Olimpiadă. Portalul magic nr.16 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45
Cursă de care la Olimpiadă. Portalul magic nr.16
(Hour of the Olympics – 1998)
Mary Pope Osborne
Editura Paralela 45
Traducător: Cristina Miron
Ilustrator: Sal Murdoca
Nr. de pagini: 112
An apariție: 2019
Seria Portalul magic / Magic Tree House Series
Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.
Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.
După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.
De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.
Seria PORTALUL MAGIC
Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria Portalul magic, ale celei mai populare autoare americane Mary Pope Osborne, au realizat un lucru cu adevărat magic: i-au făcut pe foarte mulți copii între șase și doisprezece ani să fie pasionați de lectură, înaripându-le imaginația. Tocmai de aceea Portalul magic a ajuns să ocupe locul întâi în topul celor mai citite cărți din lume. Vândute în zeci de milioane de exemplare, aceste cărți au devenit lecturi suplimentare obligatorii în cele peste 50 de țări în care au fost traduse.
Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!
#16. Cursă de care la Olimpiadă
La Jocurile Olimpice fetele nu au voie pe stadion. Aceasta este interdicția de care Jack și Annie se lovesc atunci când căsuța fermecată îi poartă în timp până în Grecia Antică. Dar când Annie îl îndeamnă să se ducă să vadă singur jocurile, Jack e convins că sora lui pune ceva la cale. Va reuși Annie să vadă jocurile? Sau va intra într-un bucluc de proporții olimpice?
Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.
Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.
Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.
Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.
În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.
În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.
În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.
În noua serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara Împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.
Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremi de mult apuse.
În Vacanță în orașul vulcanului, cei doi frați au salvat prima carte – legenda lui Hercule! În ce-a de-a doua carte din serie, În Țara Împăratului Dragon, Jack și Annie au salvat o veche legendă chinezească – Țesătoarea și păstorul. În ce-a de-a treia carte din serie, Atacul vikingilor, Jack și Annie au salvat o altă legendă străveche, cea a Șarpelui Seth.
În cea de-a patra carte din serie, Cursă de care la Olimpiadă, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, Jack și Annie vor trebui să se întoarcă din nou în timp, tocmai în Grecia Antică, pentru a salva o nouă legendă.
Căsuța fermecată i-a dus pe Jack și Annie într-un loc asemănător cu unul în care mai fuseseră, în Vacanță în orașul vulcanului. Jack și Annie au fost imediat captivați de o piesă de teatru ce se juca, însă apoi au observat cu stupoare că toate rolurile erau interpretate doar de bărbați, inclusiv cele ale personajelor feminine. Mai mult, pe stradă nu erau decât bărbați, femeile lipsind cu desăvârșire!
Ca și în precedentele cărți din serie, și de această dată cei doi frați au avut parte de o întâlnire extraordinară, de data asta ieșindu-le în cale chiar Platon, celebrul filosof al antichității.
Acesta i-a lămurit pe copii în privința misterului lipsei femeilor. Deși Grecia Antică adoptase o formă de democrație, în care fiecare cetățean avea un cuvânt de spus, femeile nu erau considerate cetățeni! Prin urmare, ele nu se bucurau de aceleași drepturi ca și bărbații. De aceea, deși multe dintre operele literare, erau scrise de femei, acestea nu puteau să se semneze pe ele, autorul fiind considerat Anonim. Acesta era și cazul legendei căutate de cei doi frați pentru a o salva, Platon prezentându-le tânăra autoare care scrisese respectiva legendă și care le-a predat-o cu mult drag, dorind să o știe în siguranță.
Deși găsiseră legenda, Jack și Annie nu s-au grăbit să se întoarcă, fiind mult prea dornici să mai exploreze acea lume minunată, de mult apusă. Și, într-adevăr, au avut incredibila șansă de a vedea statuia lui Zeus, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, înaltă de 13 m, construită din aur și fildeș, statuie care nu mai există în timpurile noastre.
Mai mult, jocurile olimpice fiind în plină desfășurare, Jack nu dorea să rateze ocazia să le observe din tribună. Marea problemă era că fetele nu aveau voie să intre pe stadion, astfel că au convenit ca Annie să îl aștepte afară, unde putea să vadă o piesă de teatru. Previzibil însă, spiritul de aventură a lui Annie a împins-o să nu stea deoparte, astfel că s-a strecurat deghizată într-un soldat pe stadion. Observând-o, Jack a fost cuprins de panică și încă pe bună dreptate! Fiind mult prea scundă pentru un soldat, Annie a fost deconspirată repede și capturată!
Pericolul era unul extrem, Jack și Annie ajungând într-o situație fără ieșire. Ca și în precedentele trei cărți din serie, tot legenda a fost cea care i-a salvat și i-a ajutat să-și găsească drumul spre casă! Cum? Vă las plăcerea să descoperiți răspunsul în carte.
La finalul cărții, autoarea ne oferă o serie de informații depre Grecia Antică, deosebit de interesante și utile, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari 😉
7 Comments
Oli
Ce poveste frumoasă și interesantă, de-a dreptul uimitoare! Felicitări pentru încântătoarea recenzie!
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Foarte frumos! mai ales ca se apropie si Jocurile Olimpice!
Tyna
Așa este!
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia și recomandarea! Mulțumesc mult pentru tentația literara! ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Mirela Barbălată
O poveste frumoasă și duioasă!
Aveam nevoie de mult zâmbet în dimineața aceasta și mi s-a îndeplinit dorința .
Felicitări, Tyna!