Delicatese Literare
DIVERSE

Cutiuța cu surprize – 4 Decembrie

Cutiuța cu surprize – 4 decembrie

Ușor-ușor, se apropie iar sărbătorile de iarnă. Chiar și cei relativ imuni la toată agitația care precede Crăciunul simt nevoia de căldură, de confort. Uneori, se poate întâmpla ca, din goana după perfecțiune, oamenii (și femeile în special) să experimenteze un nivel înalt de stress… sărbătoresc. Da, e important să avem un cămin curat și primitor, bucate bune pe masă, dacă se poate, oameni dragi alături. Nu transformați însă totul într-o competiție cu rudele, vecinii sau prietenii. Chiar nu are importantă cine a gătit cele mai multe sarmale, câte instalații și-a pus la geam sau al cui brad e mai mare.
Un antidot remarcabil împotriva posibilului stress este lectura. Un timp pentru fiecare, într-un loc confortabil, cu șosețelele și păturica fleece, o ceașcă de ceai sau ciocolată caldă și o carte bună în mână – un mod excelent de a gusta deliciile sezonului.
În acest sens, am pregătit câteva sugestii. Pentru cei care își doresc să intre cât mai ușor într-o atmosferă magică, nimic nu este mai bun decât o carte fantasy. Un povestitor plin de măiestrie ca Patrick Rothfuss este o alegere minunată în această perioadă. El are talentul de a te face să te simți din nou copil, ascultând uimit povești la focul de tabără. Citind „Numele vântului” și „Teama înțeleptului”, romanele apărute în seria Cronicile Ucigașului-de-Regi, veți simți de deplin ce poate face vraja unui povestitor înnăscut. Un bildungsroman plin de magie și aventură, prin intermediul căruia veți face o călătorie splendidă. Seria nu este finalizată încă de către autor, dar a apărut și un roman intermediar, „Tainica iscodire a celor tăcute”, despre unul dintre personajele prezente în celelalte volume, pe care vreau și eu să îl citesc.

Dacă nu sunteți adepții romanelor fantasy sau preferați mai degrabă un roman de sine stătător sau o duologie, am pentru voi un alt vrăjitor al cuvântului. Personajele lui sunt plasate în contemporanul cotidian, stilul este simplu, dar de mare efect. Mă refer la Fredrik Backman, autor de succes, pe care îl merită pe deplin. Indiferent că veți alege „Un bărbat pe nume Ove”, ”Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” ori „Scandalul” și „Noi contra voastră”, veți simți din plin forța emoțiilor pe care știe să le transmită scriitorul suedez. Veți privi în jur cu alți ochi, iar începutul noului an poate fi un prilej potrivit pentru noi rezoluții.

Vă e dor de un clasic? „Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens este o lectură potrivită la orice vârstă, poate fi citită și recitită, farmecul nu va fi nicicum știrbit. Este o lecție pe care o primește nu numai Ebenezer Scrooge, ci oricare om tentat să judece numai după aparențe și să considere doar viziunea lui justă.

Aduceți magia alături de voi în serile de decembrie prin lecturi inspirate și purtați-o cu voi și în noul an!

Vă invităm să descoperiți și celelalte cutiuțe cu surprize

Articole-surpriză de Sărbători

 

14 Comments

Spune-ți părerea!