Cutiuța cu surprize – 14 Decembrie

11

Cutiuța cu surprize – 14 decembrie

Zilele lui decembrie sunt reci și adesea umede. Avem nevoie de hrană consistentă și gustoasă, dar nu trebuie neapărat că aceasta să fie foarte grasă sau doldora de carne. Dacă vreți să încercați ceva bun, cu mai puțină carne (sau poate sunteti sau aveți rude sau prieteni care sunt ovo-lacto-vegetarieni), am câteva sugestii pentru voi. De fapt, o variantă de meniu cu două feluri, iar celor care vor și desert le sugerez să consulte celelalte cutiuțe cu surprize, unde vor găsi fel de fel de minunății de sezon.
Iată ce vă propun eu:
Felul 1 – Ciorbă de pleurotus (i se mai spune ciorbă de burtă falsă)
Mie îmi place mai mult decât ciorba de burtă clasică, o prepar de ani de zile, deși nu îmi amintesc sursa rețetei, cred că am găsit-o într-o revistă. Aveți nevoie de:
  • 1 kg ciuperci pleurotus, bine spălate, tăiate fâșii;
  • 1 ceapă, doi morcovi, un pătrunjel/pastarnac, o bucată țelină, curățate, spălate;
  • o mână de orez, spălat;
  • 4 ouă;
  • o căpățână de usturoi, curățat, zdrobit;
  • 3 linguri ulei;
  • opțional, o lingură de oțet;
  • 800 ml sana;
  • leuștean verde sau uscat;
  • sare, piper, Mirodenia dacă folosiți.
În 3 l apă fierbinte cu puțină sare puneți la fiert ciupercile și legumele. Lăsați să fiarbă aproximativ o oră. Scoateți legumele și pasați-le într-un vas cu blenderul vertical, apoi amestecați-le cu 3 linguri de ulei și puneți-le înapoi în oală. Adăugați o mână de orez și mai fierbeți 10 minute. Separați albușurile de gălbenușuri în două boluri. Albușurile răsturnați-le direct în oală, amestecând apoi cu o lingură de lemn, in forma cifrei 8. Nu este nevoie să fie bătute înainte, vor ieși bucăți mai mari de zdrențe de ou. Puteți adăuga acum și oțet, dacă vă place. Asezonați după gust cu sare, piper, mirodenia, lăsați să fiarbă încă 5-7 minute. În bolul cu gălbenușurile adăugați o linguriță din usturoiul pisat, sana și leușteanul. Opriți focul și dregeți apoi ciorba cu acest amestec. Din usturoiul rămas preparați un mujdei de usturoi.
Serviți ciorba cu mujdei după gust.
Felul 2 – Colcannon
Este o rețetă foarte simplă și gustoasă, poate fi gătită cu sau fără carne, după plac. Eu o să scriu aici varianta fără carne, dar puteți adăuga costiță sau cârnați. Reteta o am de la Simon, un prieten irlandez. Se poate servi cu cârnații alături, ca în poza mea, sau simplă.
Ingrediente:
  • un kg cartofi, curățați, spălați, tăiați cuburi;
  • o jumătate de varză albă, tocată;
  • 3-4 fire ceapă verde, spălate, tăiate mărunt;
  • 50g unt;
  • o ceașcă lapte;
  • sare, piper.
Fierbeți varza în puțină apă, cam un sfert de oră, până se înmoaie bine (Simon sugera să o fierb cu costiță, pentru gust – e la alegere). Strecurați. Fierbeți cartofii în apă cu sare până se înmoaie bine. Strecurați, zdrobiți cartofii cu unt, sare, piper, amestecați și laptele, bateți bine piureul. Între timp, ceapa și varza scursă se călesc cu puțin unt câteva minute într-o tigaie. Opriți focul și turnați amestecul din tigaie peste piureul obținut din cartofi, amestecând bine. Colcannon e gata! Mie îmi place să las cartofii mai mari, nu să fac un piure foarte fin. Îi da o textură mai rustică, după cum și este acest fel de mâncare tradițional irlandez.
Aceasta este varianta cea mai simplă, unii adaugă și alte frunze verzi, sau, după cum spuneam, costiță sau cârnați.
Sper că acest meniu să vă fie de folos în zilele mai reci, însoțit de pâine proaspătă și chiar murături. Băutura la alegere!
Poftă bună!

Vă invităm să descoperiți și celelalte cutiuțe cu surprize

Articole-surpriză de Sărbători

About Author

11 comentarii

  1. Simionescu Carmen on

    Mmmmm, delicioase recomandări! Pe amândouă o sa le încerc. Mulțumesc frumos, Ana! ❤️

  2. Mmm, mulțumesc de recomandări, grozavă idee de meniu! Chiar îmi fac cu ochiul, amândouă felurile. Ciorbă de pleurotus am făcut și eu, o rețetă asemănătoare și e intr-adevăr delicioasă !

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: