Delicatese Literare
DIVERSE

Cutiuța cu surprize – 24 Decembrie

Cutiuța cu surprize – 24 Decembrie

Iarna albă a copilăriei e una din cele mai nostalgice și pregnante amintiri ale mele. Evocând iarna albă, am ales să redau în cele ce urmează cel mai frumos fragment despre un peisaj hibernal dintr-o carte românească, îl citesc și recitesc și visez cu ochii deschiși la iernile de poveste.
„Ninge mlădios în răspântii de brad. Scheaună vulpi pe cărări de ulm… Și pentru că ninge cu miez de noapte tocat în copite de reni, odaia râde cu obraz de măr, o crizantemă galbenă aprinde focul în vatră, fumul încheagă desene ciudate și sufletul se pierde-n colinde. Un cal, un lup, o sanie. Mi-e dor, acum, să fiu în tot locul unde ninge, dar mai ales acasă în malul rupt al gârlei…
În munții Bucegi, cu cât înaintez spre zarea anului 2000, găsesc puterea de a mă lăsa cucerit până la lacrimă de mireasma lemnului și legendara trecere prin vaduri a unui cârd de cerbi. Simt viforul că pe un frate bun și-alerg cu palma pe geamul odăii că să-mi amestec sângele cu desăvârșirea blândă a zvonului de colinde curgând prin păduri…
Când ninge, mă simt așezat în timpul dus, ca lenea aromelor în petalele unui trandafir. Ninsorile sunt pentru mine mările sudului, corabia sfâşiindu-și pânza în recife de corali, botul jderului prins în ghețurile izvorului, ademenire morganatică, drum peste munți (…) unde cetina miroase a Dumnezeu călătorind prin văzduhuri, a prieteni bând țuică fiartă lângă un butuc…
Ninge-n viul dimineții cu scântei din raiuri albe. Bradul din colțul grădinii în care, toată vara, a topit aur verde și rășini pentru ierburile prețioase din brazdă, vrăjit de zăpezile ce i se scriu pe ramuri, scoate munții din ocnele lor de întuneric și-i aduce în pragul ușii. Căci, privind acum pe geam, numai cei loviți de pecinginea unui destin sumbru nu văd munții.
Ninge. Trei lacrimi de vin în copaia de aluat de pâine. O cascadă, un schit de lemn și o sanie…” (Fănuș Neagu, fragmente… )

E Ajunul Crăciunului, bradul e împodobit (anul acesta fiul meu s-a ocupat de împodobirea bradului, a ales un aranjament în alb și albastru), ascultăm colinde și ne ocupăm de ultimele pregătiri.

Și pentru că orice petrecere care se respectă se ”stropește” cu un pahar de licoare, vă recomand o rețetă de cocktail pe care am descoperit-o într-o minunată carte de cocktailuri a Editurii Rao – Cocktailuri XXL. Răsfățați-vă prietenii!
Spiriduș gurmand (pentru 2 litri)
Ingrediente:
– 70 cl lapte semidegresat
– 1 l lichior Grand-Marnier Cordon Rouge
– 1/2 păstaie de vanilie
– 2 felii de ghimbir
– 5 boabe de cardamon
– 1 baton de scorțișoară
– 2 cuișoare
– 6 gălbenușuri
– 100 g zahăr pudră
Preparare:
Într-un vas încălziți la foc mic laptele cu păstaia de vanilie tăiată în trei, ghimbirul, cardamonul, scorțișoara și cuișoarele. Nu aduceți la fierbere.
În acest timp, bateți gălbenușurile și încorporați zahărul. Adăugați această compoziție în lapte, la foc mic, și amestecați pentru trei minute fără a aduce la fierbere.
Lăsați la răcit, apoi adăugați lichiorul Grand-Marnier.
Păstrați la rece pentru 24 de ore, filtrați și serviți cald sau rece.

E cea mai frumoasă perioadă a anului! Închei seria cutiuțelor cu surprize, sperând că v-a făcut plăcere să le deschideți, dorindu-vă din tot sufletul

Sărbători fericite alături de cei dragi! 

Articole surpriză de Sărbători

Vă invităm să descoperiți și celelalte cutiuțe cu surprize

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *