Delicatese Literare
DIVERSE

Cutiuța cu surprize romantice – gânduri și recomandări AnaSylvi

Cutiuța cu surprize romantice – gânduri și recomandări AnaSylvi

Cei care mă știți, cât de cât, v-ați dat probabil seama că romantismul nu e chiar prima dintre însușirile mele. Sunt un om cu capul în nori și picioarele pe pământ, deși sună poate ciudat. Cu toate acestea, cărțile romantice conțin o bucată solidă de adevăr: orice naș își are nașul. Eu mi-am găsit perechea într-o seară rece de iarnă, atunci când ajunsesem la concluzia că eu și dragostea suntem două chestiuni de-a dreptul incompatibile și mă resemnasem cu faptul acesta. Decisesem să nu mă mai implic emoțional, nu în sensul de a duce o viață de celibat, dar în sensul de păstra toate compartimentele vieții bine separate.
Se zice că omul propune, dar Dumnezeu dispune. Foarte adevărat și acest lucru. O întâlnire întâmplătoare într-o seară de ianuarie, urmată de o alta peste o săptămână, deloc planificată, iar drumul s-a deschis. A urmat a treia întâlnire, de această dată planificată chiar a doua zi și doar aceste trei zile au fost suficiente ca să nu ne mai despărțim de atunci. La propriu, cel puțin nu în inimă, chiar dacă fizic am mai fost departe unul de celălalt în acești 15 ani, care au trecut de atunci.
Am fost atrași unul de altul de la prima vedere, poate părea superficial sau cum vreți voi, dar acest tânăr superb m-a fermecat din prima clipă. Mulți nu cred în dragostea care apare rapid între două persoane, o pun pe seama chimiei și probabil că da, are de-a face mult chimia și atracția fizică în toate acestea, dar dacă e doar un foc de paie, se stinge repede. Nu e cazul aici, acest foc arde constant în inimile noastre și cu mai multă forță, odată cu trecerea timpului. Fiindcă, ce să vezi, prin încercări de tot felul, prin zile senine și zile furtunoase, pot să zic cu toată sinceritatea că el este acela – the one.
Luna de miere nu am avut, din diferite motive obiective, dar una dintre cele mai frumoase și romantice surprize pe care mi-a făcut-o soțul meu a fost să îmi ofere o călătorie la Roma, un oraș pe care îl iubesc, și nu doar atât, ci să îmi împlinească unul dintre visurile cele mai arzătoare: să merg pe Olimpico. A fost o experiență extraordinară !
Luna iubirii a devenit în vremurile noastre mai mult un factor comercial, cum se întâmplă și cu sărbătorile de iarnă, dar asta nu ne împiedică să ne simțim bine și, de ce nu, să căutăm acele elemente care să potențeze romantismul din noi, atât cât se poate.
Deși nu sunt o expertă în aria romantică, vin și eu cu câteva recomandări diverse, care sper să vă placă și să vă inspire, de ce nu.
Din zona romanelor de dragoste, vă recomand o trilogie superbă, care îmbină foarte frumos elemente romantice, umor, culoare locală – trilogia surorilor Concannon (sau Born in…), de Nora Roberts. Veți face cunoștință cu surorile Concannon, Maggie și Brianna, precum și cu Shannon, o soră târziu apărută în viețile lor. Aceste femei deosebite își găsesc parteneri pe măsură, în trei romane care mustesc de viață, de culoare locală și de emoție.
La capitolul filme romantice, am două titluri: „A Walk în the Clouds”, unde frumosul Keanu Reeves interpretează rolul unui tânăr dezamăgit în dragoste, care, printr-o întorsătură a sorții, acceptă să devină soț fictiv pentru o tânără ai cărei părinți sunt proprietari de vii în însoritul Napa. O poveste care arată că dragostea se poate naște când nici nu te aștepți.

Al doilea film, „Far and Away” îi are drept protagoniști pe Nicole Kidman și Tom Cruise. Ei sunt doi tineri irlandezi nevoiți să fugă peste ocean. Deși inițial se înțeleg ca șoarecele și pisica, provenind din pături sociale diferite, greutățile prin care trec îi apropie, însă soarta își pune în gând să îi despartă. Se vor regăsi la un moment dat, dar oare care va fi deznodământul?

Hai să vă tentez și cu o rețetă. Nu este un desert, cum probabil vă așteptați, dar este ceva foarte bun și ușor de făcut. Vreți să vă surprindeți partenerul/a cu ceva gustos, chiar dacă nu aveți mult timp sau experiență în ale gătitului? Atunci rețeta aceasta e perfectă pentru o cină romantică (dacă nu există vreo alergie la mijloc, bineînțeles)
Ingrediente: cca 600g midii congelate; 2-3 căței de usturoi, curățați, tăiați foarte fin; ulei de măsline; 150ml vin alb, sec sau demisec; sare, piper, pătrunjel verde tocat.
Încingeți puțin ulei de măsline într-o tigaie adâncă sau wok, adăugați usturoiul și amestecați puțin cu lingură de lemn, rapid. Nu lăsați să se rumenească, adăugați direct midiile și puneți capacul, lăsând câteva minute până se dezgheață. Turnați vinul și mai lăsați câteva minute să fiarbă împreună, amestecând. Asezonați cu sare și piper, opriți focul și adăugați pătrunjel verde tocat. Serviți cu garnitura preferată sau simple, cu pâine. Poftă bună!
În acest potpourri de senzație și emoție nu putea lipsi poezia. Când e vorba de citate de dragoste, nimeni nu le zice mai bine decât poeții, iar când e vorba de poeți, Blaga e unic pentru mine:
Iubeşti – când ulciorul de-aramă
se umple pe rând, de la sine
aproape, de flori şi de toamnă,
de foc, de-anotimpul din vine.
Iubeşti – când suavă icoana
ce-ţi faci în durere prin veac
o ţii înrămată ca-n rana
străvechiului verde copac.
Iubeşti – când sub timpuri prin sumbre
vâltori, unde nu ajung sorii,
te-avânţi să culegi printre umbre
bălaiul surâs al comorii.
Iubeşti – când simţiri se deşteaptă
că-n lume doar inima este,
că-n drumuri la capăt te-aşteaptă
nu moartea, ci altă poveste.
Iubeşti – când întreaga făptură,
cu schimbul, odihnă, furtună
îţi este-n aceeaşi măsură
şi lavă pătrunsă de lună. (Iubire – Lucian Blaga
Cât despre muzică, sunt atâtea piese minunate, încât este foarte dificil să aleg numai una. Shania Twain, de exemplu, ne vorbește despre dragostea care a învins, în ciuda tuturor obstacolelor – „You’re still the one”.
Sper că v-a plăcut selecția mea romantică și vă urez nu numai o lună plină de iubire, ci o permanentă strălucire în inimile voastre!

 

Cutiuțe cu surprize romantice

 

 

15 Comments

Spune-ți părerea!