Delicatese Literare
Recenzii

Dacă ar fi știut de Lisa Jackson, Editura Meteor Press – recenzie

Dacă ar fi știut

(If She Only Knew – 2000)

Lisa Jackson

Editura Meteor Press

An apariție: 2021

Lisa Jackson este autoarea a mai mult de șaptezeci de bestselleruri care au urcat pe locul 1 în topul New York Times. Cartile sale au fost traduse în peste douăzeci și cinci de limbi.

Dacă ar fi știut – Primul volum din trilogia Familia Cahill/The Cahills Series:
1. Dacă ar fi știut (If She Only Knew – 2000)
2. Aproape moartă (Almost Dead – 2007) – prezentare
3. M-ai trădat (You Betrayed Me – 2020) – prezentare

Totul a început într-o noapte pe o porțiune întunecată de autostrada din nordul Californiei. Orbiți de farurile din față, șoferii a două vehicule părăsesc șoseaua, lăsând în urmă o femeie moartă și altă în comă. Când supravietuitoarea se trezește, memoria i-a pierit și față i-a fost reconstruită chirurgical. Membrii familiei îi spun că se numește Marla Cahill… dar toți îi sunt necunoscuți.

Aflată în convalescență în vila ei izolată din San Francisco, Marla așteaptă ceva care să-i declanșeze revenirea memoriei, totuși are sentimentul profund că ea nu este femeia despre care spune toată lumea. Ea mai știe, de asemenea, că se află în pericol. Și pe măsură ce teamă îi crește, un ucigaș așteaptă momentul perfect pentru a lovi - momentul în care Marla își amintește!

Lisa Jackson este cel mai incitant nume nou în literatura de suspans romantic. Dacă ar fi știut … trebuie citită cu toate luminile aprinse. – Bookcrazy reviews
Un roman care te ține cu sufletul la gură o capodoperă ce oprește inima, cu tot atâtea întorsături cât străzile din San Francisco. Nu-l ratați! – Old Book Barn Gazette

Dacă ar fi știut – o incitantă poveste romantic suspans și un triller extraordinar de captivant, scris întru un stil fluent și dens ca un râu întunecat.

Acțiunea începe în forță, pe o șosea prinsă în neguri și ceață din California, unde suntem martorii unui accident cumplit, în fapt o crimă atent regizată! Pe șoseaua pustie au rămas trei victime, două femei și un bărbat (bărbatul, aflat într-o a doua mașină, era, de fapt, o victimă colaterală). Una din femei e moartă, iar cealaltă,  în comă.

”Cu ochii mijiți, își concentră atenția asupra șoselei ce șerpuia printre canioanele și dealurile din această parte a Californiei. Prin ceață și neguri, auzi într-adevăr torsul lin al unui motor bine reglat. Da, automobilul suia panta. Se apropia.

Ea se apropia.

Inima îi bătea tot mai tare. Își amintea parfumul pielii ei. Privirea din ochii ei. Profunzimea trădării ei. Merita asta din plin, javra ipocrită! Îi părea rău doar că femeia nu avea să știe niciodată cine fusese instrumentul morții ei.”

Când supraviețuitoarea își revine, se trezește direct într-un iad personal, pe un pat de spital, prinsă în feșe și tuburi, fără să știe cine este, cine sunt cei din jurul ei și cum a ajuns acolo! Numele Marla Cahill – sub care figurează înregistrată – îi e complet necunoscut, la fel și Alex Cahill, bărbatul care susține că e soțul ei, sau Eugenia Cahill, mama lui Alex! Ba, mai mult, se pare că are și doi copii: Cissy, o adolescentă rebelă și un bebeluș de doar câteva săptămâni, pe nume James.

”Fiori reci de oroare i se furișară încet în sus pe șira spinării când își dădu seama că nu-și putea aminti nici măcar o singură clipă din anii ce însemnau viața ei. Era ca și cum ea n-ar fi existat niciodată.”

Complet amnezică, cu fața parțial desfigurată, reconstruită prin câteva operații estetice, femeia este luată din spital și adusă ”acasă”, într-o vilă luxoasă din San Francisco. În ciuda faptului că memoria se încăpățâna să nu îi revină, tânăra simțea că locul ei nu este acolo, fiind cuprinsă în permanență de un sentiment de pericol iminent. Singurul lucru de care era sigură era că ea l-a născut pe micuțul James. Singura amintire care îi revenise era cea din sala de nașteri.

Să facem cunoștință în cele ce urmează cu membrii familiei Cahill o familie bogată și influentă și, se pare, plină de secrete și disfuncțională.

Alex Cahill era un puternic om de afaceri, un bărbat atrăgător, dar rece și arogant, care nu îi inspiră Marlei niciun sentiment de pasiune, deși pozează într-un soț grijuliu. Încrederea Marlei în el a fost însă spulberată de desele plecări la ore care mai de care mai ciudate, pretextând întâlniri de afaceri. Evident cei doi soți nu dormeau împreună, deși împărțeau același apartament, iar totul din casă era încuiat, cheile fiind păstrate de Eugenia, soacra Marlei, la o femeie distantă și dezaprobatoare. Ce secrete aveau de păzit și de cine anume?

Din membrii personalului făceau parte Fiona, dădaca lui James și menajera Carmen, șoferul, Lars, cărora li s-a alăturat, fără voia Marlei, infirmierul, Tom. Acesta din urmă i-a fost impus Marlei de către soțul îngrijorat, în ciuda faptului că femeia susținea că nu are nevoie de îngrijiri permanente!

De departe cel mai interesant personaj este Nick, oaia neagră a familiei, damnatul, cum se numește singur, fratele mai tânăr al lui Alex. Nick părăsise casa părintească și se îndepărtase de familie, trăind izolat într-un mic orășel la marginea apei. Pe vremuri, Nick avusese o relație intensă cu Marla, aceasta fiind singura femeie de care fusesei vreodată îndrăgostit, dar care îl părăsise în favoarea fratelui mai promițător financiar. De atunci, Nick avusese o mulțime de aventuri pasagere, neimplicând vreun sentiment și devenind un cinic. Nu ar fi avut nici acum nimic de a face cu tragedia prin care trecea familia Cahill dacă Alex – de care nu îl lega vreun sentiment frățesc, și reciproc – nu l-ar fi căutat personal rugându-l să revină acasă. În ciuda faptului că motivul invocat părea mai degrabă un pretext, iar Nick jurase că nu mai voia să aibă de-a face în veci cu Marla, nu se poate opri să fie îngrijorat în privința ei și să vină să vadă despre ce este vorba. În scurt timp însă bărbatul realizează că Marla este în pericol.

Deși inițial Nick se cazase la un hotel, nevrând să locuiască în casa de care-l leagă amintiri neplăcute, realizând că viața Marlei e în pericol, cu atât mai mult cu cât ea în continuare nu-și aduce nimic aminte, neputând să discearnă cine îi e prieten și cine dușman, sau cine i-ar vrea răul, se mută în casă pentru a-i fi aproape. E neașteptată scânteia dintre ei, atracția sălbatică ce se pare că nu a dispărut, în ciuda anilor de distanțare, deși Marla nu-și aduce nimic aminte din fosta lor relație. Și, de fapt, nici de el nu-și aduce aminte, dar, instictiv, pe lângă evidenta atracție, simte că e singura persoană din jurul ei în care poate avea încredere.

În paralel cu acest fir al acțiunii, urmărim și ancheta condusă de detectivul Paterno, un personaj destul de antipatic și depășit de situație.

În peisaj apar niște rude hrăpărețe, Cherise, soțul ei, fățarnicul reverend Donald, și fratele ei Montgomery, evident profund interesați de averea familiei.

Iar, din ceea ce aflăm treptat, cel mai detestabil personaj pare… însăși Marla! Doar că actuala Marla nu pare atât de rea și insensibilă. Clar e un mister la mijloc, iar răsturnările de situație de pe parcursul acțiunii sunt de-a dreptul amețitoare, fiecare pare a avea ceva de ascuns și nimeni nu e ce pare a fi!

Despre propria familie, Marla află că mama ei murise, iar bogatul ei tată, Conrad Amhurst, era pe moarte, aflat într-un cămin, sub supraveghere medicală. Marla avea de asemenea un frate handicapat, internat într-o instituție de boli mintale. Disperată să își recapete memoria, își vizitează tatăl la cămin, iar acesta, stupoare!, îi spune clar și răspicat că ea nu e Marla, ci Kyle,  spunându-i să nu-l mai deranjeze niciodată cu pretențiile ei. Cine era Kyle și de ce acest nume îi suna atât de cunoscut?

Motivațiile personajelor, mobilul din spatele acțiunii lor este, evident, banul! Și nu doar averea familiei Cahill, ci, mai ales, imensa avere a lui Conrad Amhurst, al cărui unic beneficiar desemnat era… micul James! Tentaculele unui complot întunecat se strâng din ce în ce în jurul Marlei, pe măsură ce, avându-l doar pe Nick alături, încearcă să reziste până își va recăpăta memoria, disperată să afle ce rol avea ea în toate astea și cine era păpușarul din umbră, până nu e prea târziu. Oare va reuși?

Cu un final la înălțimea cărții, Dacă ar fi știut e un thriller intens, plin de mister, dramatism și răsturnări de situație, pe care l-am citit pe nerăsuflate și pe care îl recomand cu drag!

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *