Delicatese Literare
Recenzii

Dacă aș rămâne, Dacă te-aș găsi de Gayle Forman, Editura RAO – recenzie

Splendidă poveste de dragoste, de un farmec aparte, încântător stil de scriere, personaje complexe minunat creionate și pasiunea pentru muzică. O duologie intensă emoțional pe care o recomand cu mare plăcere.
Rock și muzică clasică, chitară și violoncel adică Adam și Mia sau Vedeta și Tocilara

Dacă aș rămâne

(If I Stay – 2009)

Gayle Forman

Editura RAO

An aparitie: 2014

Nr. pagini: 220

Traducător: Manuela Bulat

„Dacă aș rămâne”…. Oregon
Ce ai face dacă ar trebui să alegi?
Mia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare și un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi.
Însă într-o dimineață cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică și dureroasă. Mia își pierde părinții și fratele mai mic într-un accident rutier, și, cu toate că nu își amintește momentul impactului, ea ii poate vedea pe cei din jur și pe sine.
Romanul este scris la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic și este din ce în ce mai slăbită.
Dragostea pentru cei rămași în viață și pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.
Dacă aș rămâne (If I Stay) atinge teme importante, despre viață, moarte și despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.
Narată la persoana întâi din perspectiva protagonistei Mia Hall, povestea aduce în prim plan, pentru început, familia Hall și relațiile frumoase și pline de afecțiune dintre membrii ei.
Denny Hall este tatăl Miei, în prezent profesor de engleză la școală unde învață fiica lui, fost toboșar, membru într-o trupă necunoscută de rock. Pasiunea pentru muzică a rămas, dar viața, soția lui, Kat și copiii, Mia și Teddy, l-au maturizat și l-au transformat într-un bărbat respectabil, tată minunat, soț iubitor și profesor respectat.
Mia Hall iubește cu toată ființa ei muzica și n-ar trebui să mire pe nimeni acest lucru, părinții ei fiind împătimiți ai rockului, dar ea face muzică clasică, mai precis, violoncel. Total diferită de restul familiei, atât fizic, toți fiind blonzi cu ochi albaștri, ea fiind brunetă cu ochi verzi, cât și ca personalitate, Mia a demonstrat tuturor că dragostea pentru violoncel nu a fost doar o pasiune trecătoare. Plăcută, fără să iasă în evidență, serioasă, introvertită, pune emoție în orice este legat de muzică clasică.
Iubitul ei, Adam Wilde, este un adolescent interesant care citește cărți la fel de mult ca și ea și iubește muzica. O adoră pe Mia pentru modul în care trăiește muzica, pentru cum este pătrunsă de sunete și transa în care intră când interpretează arii din muzică clasică.
Pasiunea pentru muzică i-a unit și, inevitabil, s-au îndrăgostit. Au avut nevoie de ceva efort pentru a înțelege lumile în care au intrat, lumea fascinantă a rockului și lumea emoționantă a muzicii clasice, fiecare trebuind să se adapteze la tot ceea ce a venit la pachet cu faima pe care au obținut-o, concerte, timp departe unul de celălalt, fani, repetiții, înregistrări.
Viața amândorura s-a schimbat iremediabil într-o dimineață de februarie când Mia împreună cu familia ei pleacă la o banală plimbare cu mașina, ce se va dovedi fatală pentru toți. Mama, tatăl și frățiorul ei mor la impactul cu un camion, iar Mia este făcută practic bucăți, rămânând în comă mai multe zile. Și, din acest moment, nimic nu va mai fi așa cum ar trebui să fie.
În perioada în care este în comă, Mia trece printr-o experiență extrasenzorială, o experiență unică, transformatoare. Spiritul iese din trupul ei și privește și ascultă tot ce vorbesc și fac cei care o iubesc: le vede frământările, durerea și agitația dar și dorința lor spusă în rugăciuni pentru ca Mia să rămână în viață. Și trebuie să ia o hotărâre, să plece din acesta lume sau să lupte și să rămână? Nu știe dacă este suficient de puternică să rămână, dar știe că este ușor să mori și greu să trăiești cu durerea.
Pe patul de spital, o bucată de muzică clasică, iubirea lui Adam și o promisiune făcută de băiatul iubit sunt cele ce îi conving spiritul să mai rămână în acestă lume și îi forțează trupul să lupte pentru supraviețuire.
” Dacă rămâi voi face tot ce vrei. Voi renunta la trupă, voi merge cu ține la New York. Dar, dacă vrei să plec, voi face și asta. Pentru că va fi prea dureros să revii la vechea ta viață, poate îți va fi mai ușor să renunți la noi. Ar fi cumplit, dar aș accepta. Aș putea să te pierd așa, dacă nu te pierd azi. Te-aș lăsa să pleci. Dacă rămâi”.

Dacă te-aș găsi

(Where She Went – 2011)

Gayle Forman

Editura RAO

An aparitie: 2017

Nr. pagini: 219

Traducător: Graal Soft

„Dacă te-aș găși”… New York
Au trecut câțiva ani de când Mia și Adam, protagoniștii volumului ”Dacă aș rămâne”, trăiesc departe unul de celălalt. Carierele lor au înflorit, însă amintirea poveștii de dragoste trăite la numai 17 ani i-a marcat. Când soarta îi aduce împreună la New York pentru o singură noapte, Mia și Adam descoperă din nou bucuria de a fi alături unul de celălalt. O poveste sfâșietoare despre iubire, regăsire și alegeri imposibile, într-o continuare a unui roman care i-a încântat pe cititorii de pretutindeni.
”Dacă te-aș găși este un roman perfect! Poate chiar mai bun decât Dacă aș rămâne. Povestea se leagă și conduce spre finalul care oferă răspunsuri la multe întrebări.“ – The Guardian
La câțiva ani de la accident, povestea este narată din perspectiva celuilalt protagonist, Adam Wilde, continuînd astfel povestea destinelor zbuciumate și încercate ale celor doi tineri.
Pentru Mia, după ce s-a trezit din comă, a urmat o lungă și grea perioada de recuperare, timp în care Adam a renunțat la trupă și la muzică pentru a-i fi alături. Mia s-a depărtat de el, s-a închis în ea, dar tot muzica a fost cea care i-a alinat durerea și a propulsat-o la Juilliard, plecând la New York fără să arunce măcar o privire înapoi.
Adam a rămas cu suferința, înfrânt, așteptând, dându-i timpul necesar, neînțelegând însă de ce a fost părăsit. A urmat o „gaură neagră” în viața lui, lipsa finalității relației, iar urmările au fost dramatice pentru el: anxietate, atacuri de panică, depresie, dar și descătușarea creativității și a inspirației în muzica lui, ceea ce a adus celebritatea și faimă pentru el și trupă.
Toate acestea nu au șters însă durerea și singurătatea, știind că nu își va găși liniștea până ce povestea mistuitoare de dragoste din liceu nu va avea un final.
Un afiș cu chipul Miei care susține un recital în New York, orașul unde el își înregistrează noul album, îi aduce față în față pe cei doi tineri, odată cu revederea venind și furtuna emoțională, durerea, iubirea și… speranța.
Întrebări, răspunsuri, pasiunea și focul ce încă mocnește în sufletele lor, toate se dezlănțuie pe fondul sunetelor de violoncel și chitară.
„Publicul continuă să cânte(…). Apoi încep să cânt refrenul. Direct către ea. Iar ea îmi zâmbește și e ca și cum am fi singurii doi oameni de acolo, singurii care știm ce se întâmplă: că melodia asta (…) a fost rescrisă. Nu mai este o pledoarie furioasă, urlată către neant. Chiar aici, pe scena asta (…) devine altceva. E noul nostru jurământ.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

14 Comments

Spune-ți părerea!