Delicatese Literare
Recenzii

Dansul răului de Michel Benoit, Editura RAO – recenzie

Dansul răului

(La Danse du mal – 2017)

Michel Benoit

Editura RAO

Data apariției: ianuarie 2019
Nr. pagini: 320
Trei călugări care studiază la Roma originile creştinismului află despre un vechi manuscris al Coranului care ar zdruncina din temelii ceea ce se știe despre apariția islamului. Când Georges, unul dintre ei, dispare în deșertul sirian, Nil porneşte pe urmele lui și ale manuscrisului.
Numai că, din motive cu totul diferite, un înalt prelat de la Vatican și jihadiștii din Statul Islamic vor cu orice preț să ajungă înaintea lui la manuscris, astfel că Nil trebuie să lupte nu doar pentru protejarea manuscrisului, ci și pentru propria viață și pentru salvarea frumoasei surori a lui Georges, marcată de un trecut tenebros.
Dansul Răului de Michel Benoit este un roman bulversant, o lectură care impresionează și îți „macină” sufletul pagină cu pagină și care, pe lângă faptul că posedă acțiune și mister din plin, oferă și o adevărată lecție de istorie a religiilor și a începuturilor acestora.
Când suniții au fost înlăturati de guvernul șiit, musulmanii din Al-Qaida au întrezărit cu o plăcere sadică posibilitatea de a forma un adevărat Stat Islamic în care cele trei mari puteri, politică, militară și religioasă să stea în palmele unui singur conducător iar acela să îngenuncheze restul umanității. De altfel, un verset din Coran care se referă la evrei și la creștini spune: „Urmăriți-i, ucideți-i peste tot pe unde îi găsiți”!
În deșertul sirian, într-o grămadă de gunoi de la marginea unui sat, un copil găsește în ziua de sabat, un trup spintecat în două părți egale pe lungime, jumătăți care privesc una spre cealaltă, în palma stângă a cadavrului existând un mic cilindru. Este acesta o crimă ritualică?
Profesorul german de arheologie Erwin, specializat în islamism, împreună cu asistentul lui, Marwan, descoperă în Sana’a, Yemen, o moschee foarte veche construită pe vremea lui Mahomed. Își dă seama că moscheea fusese înainte o sinagogă evreiască construită pe vremea Profetului, găsind în grosimea peretelui o ascunzătoare ce adăpostește doisprezece pergamente, al doisprezecelea dovedindu-se a fi un document original extrem de vechi datând de la începuturile creștinismului, înainte de Coran, adică dovada materială și secretul începuturilor islamismului, o informație de o importantă covârșitoare pentru  că toți cei care pângăresc și pun la îndoială Coranul sunt dușmanii de moarte ai musulmanilor! Toată viața si-a dedicat-o cercetărilor făcute pentru descoperirea originilor Coranului și dovada stătea în fața lui, într-o nișă dintr-un perete.
Asa că, pentru a-l putea studia și atesta vechimea, profesorul fură pergamentul și încearcă să-l scoată din Yemen, efort zadarnic însă pentru că poliția politică este cu ochii pe el, fiind reținut, nu înainte de a-i da documentul lui Marwan, asistentul lui, și a-l însărcina cu misiunea de a-l duce în Siria, la părintele mănăstirii Mar Moussa.
În acest timp, trei tineri călugări, Nil, Anselm si Georges sunt trimiși la Roma să studieze și să obțină licența în teologie, fiecare dintre ei având o anumită motivație pentru care a ales calea credinței. Studios, Nil s-a refugiat la mănăstire împotriva voinței tatălui lui, viața de dinaintea călugăriei fiind lipsită de satisfacție sufletească. Drept urmare, misterul reprezentat de Dumnezeu este extrem de provocator hotărând să aleagă calea credinței. Anselm are un trecut pătat de de un mare păcat fiind trimis de biserica lui la studii în Roma, orientându-și cercetările spre originile creștinismului. Georges este un călugăr sirian care studiază un subiect extrem de sensibil, Coranul, pentru a găsi punctul comun între evrei, creștini și musulmani, adică începuturile creștinismului și ale islamului.
Cei trei tineri călugări se împrietenesc și în mare taină își împărtășesc crezul lor din spatele învățăturilor religiei și anume că totul a început în Siria, și creștinismul și islamismul! Părerea lor însă îl supără si îl revoltă pe unul din superiorii Vaticanului, Monsignore, un personaj care întruchipează Răul, lăcomia si megalomania, care face „curat” după mizeriile lăsate de suveranii de la Vatican, considerând că se află printre cei aleși pentru a conduce planeta! Pune la punct o rețea de informatori si ucigași, extrem de discretă și eficientă, pentru că Biserica Catolica știe tot, aude tot, peste tot, ca atare cei trei călugări sunt supravegheați din umbră de Vatican!
Între timp, Georges pleacă într-o misiune urgentă și secretă cu scopul de a găsi o ascunzătoare bună pentru pergamentul descoperit de profesorul Erwin, pentru ca jihadiștii stau permanent cu ochii pe mănăstirea Mar Moussa, așezare care pledează pentru apropierea dintre creștini și musulmani. De altfel, musulmanii sunt extrem de fanatici și violenți în ceea ce privește doctrina așa încât descoperirea adevărului despre originea Coranului prin pergamentul găsit în Yemen ar avea consecințele unui nou Război Mondial, pentru că nimeni nu trebuie să pună sub semnul întrebării dogma care a dus la fondarea islamului.
Într-o zi însă, Nil primește o scrisoare de la Sara, sora lui Georges prin care-i cere ajutorul în ceea ce privește dispariția acestuia în misiunea de a ascunde valorosul pergament în deșertul sirian. Astfel, Sara și Nil pornesc într-o aventură mortală ce-i poartă din Roma, prin Beirut, până în Siria, prinși într-un păienjeniș de întâmplări teribile, halucinante, cu ucigași ai Vaticanului si jihadiști pe urmele lor, cu toții vrând să pună mana pe același document de importanță capitală pentru umanitate!
Vor reuși Nil si Sara să iasă învingători din înfruntarea cu RĂUL care vrea să distrugă lumea în care ei trăiesc? Citiți acest thriller intens și tulburător și veți afla răspunsul!

Cartea Dansul răului de Michel Benoit poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *