Delicatese Literare
Recenzii

Daruri de preț de Danielle Steel, Editura Litera – recenzie

Daruri de preț

Danielle Steel

Editura Litera

Colecția Blue Moon

An apariție: 2016

Nr. pagini: 267

Traducerea: Mihaela Șofronea/Graal Soft

Titlu original: Precious Gifts

Danielle Steel este una dintre cele mai de succes autoare contemporane, având la activ peste 600 de milioane de cărți publicate, cărți traduse în 43 de limbi, multe dintre ele fiind foarte populare și în România. Unele dintre romanele scrise de autoare au fost ecranizate, iar două dintre filmele care au avut la bază poveștile ei au primit nominalizări la ”Globurile de Aur”. Având la activ cinci mariaje și nouă copii, cărțile ei sunt pline de romantism, iar temele abordate se concentrează în jurul familiilor, a relațiilor dintre membrii ei aflate în impas sau în momente de cumpănă, dar care la final au parte întotdeauna de un happy-end.
Frumos, văduv, sofisticat și fermecător, Paul Parker a câștigat inima și mâna unei tinere franțuzoaice bogate – fiica unui magnat american și nepoata unui important negustor de artă francez. După două căsătorii, tată al unui fiu și a trei fiice, Paul a renunțat la căsnicie și la datoria de părinte pentru o viață de plăceri.
Crescute de mama lor, tinerele surori Parker și-au croit propriul drum în viață: devotata Timmie, cea mai mare, este asistentă socială în New York, simpatica Juliette deține o brutărie în Brooklyn, iar sora lor mezină, Joy, își construiește o carieră de actriță la Los Angeles. Absența tatălui le-a făcut însă nesigure în relațiile cu bărbații, în timp ce, lipsit de un model masculin, fiul lui Paul a suferit eșec după eșec.
Acum, după o boală îndelungată, Paul a murit liniștit în somn, iar familia s-a adunat pentru a-i citi testamentul. Dorințele sale finale dezvăluie un om atent și grijuliu, care încearcă să-și răscumpere absența lăsând fiecăruia dintre copiii săi o moștenire astfel gândită încât să-i ajute să-și îndeplinească visurile și să-și găsească adevărata fericire. Paul a păstrat însă cea mai mare surpriză pentru fosta lui soție: un dar misterios din timpul căsniciei lor ascunde un secret din trecut, iar călătoria în care ea pleacă pentru a-l dezlega îi va schimba viața și-i va elibera sufletul.
Purtându-și cititorii de la New York și Los Angeles până în capitalele artistice ale Europei și în sudul Franței, Daruri de preț este un roman cu personaje de neuitat, o carte despre pierdere, moștenire și regăsirea de sine.
Daruri de preț este o poveste emoționantă despre trădare, pierdere, moștenire și regăsirea de sine, secrete de familie, dar și o romantică poveste de dragoste. Personajele principale ale cărții sunt puternice și bine conturate, însă cu caractere diferite.
La început facem cunoștință cu surorile Parker: Timmie Parker, fiica cea mare – blondă, înaltă și frumoasă – este o tânără în vârstă de 29 de ani, asistentă socială în New York, devotată și extrem de afectuoasă, ce își revărsase întreaga dragoste, pasiune și energie în muncă pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost.
Juliette Parker era versiunea mai blândă  a surorii mai mari, însă diferența de caracter dintre ele era ca de la cer la pământ. Își luase licența în istoria artei, dar, după ce a participat la cursurile de la Cordon Bleu din Paris, descoperă că pasiunea ei este brutăria, iar cu ajutorul mamei își face o mică afacere. Niciodată nu fusese mai fericită decât în mica brutărie, unde cocea fursecuri, prăjituri și produse de patiserie cu care își încânta clienții.
Joy Parker este o fată de o frumusețe răpitoare, cu păr lung brunet, ochi violeți imenși, o siluetă incredibilă și cu o voce nemaipomenită pe care rar o folosea. Locuia în Los Angeles, unde căutase să urmeze o carieră ce actriță, însă, pentru a se putea întreține, lucra ca ospătăriță.
Nici una dintre surori nu avea o relație decentă, iar după câteva relații eșuate au pus totul pe seama ”blestemului familiei” și, după părerea lor, tatăl le condamnase să simtă o atracție fatală pentru bărbați nepotriviți.
În urma unui telefon primit de la avocatul tatălui lor au aflat că acesta a decedat în somn în urma unei suferințe îndelungate și se pregătesc să facă față acestui moment și să își anunțe mama. După ce a primit un telefon de la una din fiicele sale în care este anunțată de decesul fostului soț, Veronique hotărăște să se întoarcă în America pentru a se ocupa de înmormântarea acestuia, dar și pentru a fi alături de fiicele sale.
Veronique era fiica unui bancher american și a unei franțuzoaice – bunicul din partea mamei fusese cel mai respectat negustor de artă din Paris – însă rămâne singura după decesul părinților săi pe când avea 21 de ani, vulnerabilă și speriată, în ciuda faptului că moștenise o avere considerabilă de la ambii părinți. Averea ei îl atrăsese pe Paul ca un magnet când se cunoscuseră și ea era doar o fetișcană frumoasă și inocentă pe atunci.
Veronique îl cunoscuse pe Paul Parker la câteva luni după moartea tatălui ei, la o nuntă. Fusese o aventură romantică năvalnică și se căsătoriseră după un an, când ea avea douăzeci și doi de ani. Călcase pe urmele mamei sale, căsătorindu-se cu un bărbat mult mai în vârstă, ceea ce părea potrivit în împrejurările respective. Avea nevoie de un tată chiar mai mult decât un soț, iar mariajul cu ea îi schimbase viața lui Paul Parker pentru totdeauna.
Au fost foarte fericiți, mai ales când se născuseră fetele, însă totul se încheiase odată cu aventura lui și cu descoperirea ei că el o înșelase de nenumărate ori, după zece ani de mariaj, și chiar și atunci când a divorțat de el, ea încă îl mai iubea. Păstraseră legătura în toți acești douăzeci de ani care trecuseră de la divorț cu toate că Paul nu s-a  implicat deloc în creșterea fetelor având comportamentul unui prieten față de ele și nu unul al unui tată.
Paul era frumos și impresionant când intra într-o încăpere și un atu la orice dineu, dar nu realizase nimic, iar predilecția sa pentru tinere insipide și drăguțe nu îi adusese nici un beneficiu în viață sau în CV-ul lui. Trăise doar clipa prezentă, dorind să se distreze, fără să se gândească vreodată, până la sfârșitul vieții la viitor sau la consecințele acțiunilor sale.
După ce se pregătește de plecare, Veronique îl anunță și pe fiul lui Paul din prima căsătorie de decesul tatălui său. Bertie e un tip viclean, foarte gelos pe surorile sale încă din copilărie, lacom și necinstit, lipsit de integritate, care la vârsta lui de 38 de ani nu reușise să realizeze nimic în viață, cu toate că Veronique îl ajutase de multe ori cu bani pentru a-și porni afacerile păguboase.
A doua zi după înmormântare, familia este invitată la cabinetul avocatului pentru citirea testamentului, și Veronique este surprinsă când este invitată și ea. Dorințele din testamentul lăsat de Paul, dezvăluie un om atent și grijuliu care încearcă să-și răscumpere greșelile și absența lăsând fiecăruia dintre copiii săi o moștenire care să îi ajute să-și îndeplinească visurile și să-și găsească adevărata fericire: lui Timmie o sumă mare de bani pentru achiziționarea unei case unde să-și deschidă propria fundație de întrajutorare a oamenilor sărmani, lui Juliette o sumă de bani pentru a angaja personal care să lucreze în brutărie pentru ca ea să călătorească și să aibă mai mult timp liber, lui Joy îi lasă bani pentru a-și angaja un impresar și un agent mai bun care să o ajute în carieră, iar lui Bertie nu îi lasă nimic pentru că l-a ajutat destul de mult în timpul vieții, iar acum ar trebui să se descurce singur. În plus, castelul din sudul Franței l-a împărțit în patru părți egale, câte o parte fiicelor sale, iar ultima parte lui Sophie Mercier, fiica lui dintr-o relație pe care a avut-o cu o femeie cu trei ani înainte de divorț. Ultima clauză din testament a fost pentru Veronique:
Și fostei mele soții, Veronique, pe care o iubesc profund și care este o femeie extraordinară, îi las dragostea mea, inima mea, amintirile noastre și o rugăminte. Rugămintea este să înceapă să picteze din nou. Ai un talent uriaș și ar trebui să te reapuci de pictură. În plus, îți las pictura pe care am cumpărat-o în luna de miere în Veneția, considerată a fi un Bellini, dar care nu a fost niciodată autentificată și despre care tu crezi că e un fals. Am iubit  amândoi pictura aceasta, indiferent de valoarea ei sau de faptul că este lipsită de valoare. Ai promis că vei afla de unde provine și nu ai făcut-o. Dacă nu are valoare, sper că va reînvia amintiri fericite pentru tine, la fel cum a făcut-o pentru mine. Mi-a adus bucurie în toți acești ani. Și dacă se dovedește a fi un Bellini veritabil, ți-o las cu bucurie drept un dar de preț, mult mai prețios decât ceea ce meriți pentru tot ce ai făcut pentru mine de-a lungul acestor multi ani. Îmi pare rău că am fost nesăbuit în timpul vieții. Te iubesc, deși nu am fost soțul pe care îl meritai.
Felul în care și-au construit fiecare dintre membrii familiei viitorul, precum și cum a fost contestat testamentul, dar și cum va fi dezlegat misteriosul dar, vă las să descoperiți singuri. Cititorii vor fi purtați într-o călătorie în marele capitale ale lumii de la New York la Paris, Roma și Berlin, prin romantica Veneție, prin frumoasa Florența, dar și prin sudul istoric al Franței, veți primi o lecție frumoasă de istorie a artei și veți fi încântați și de o frumoasă poveste romantică în care dragostea nu are vârstă. Chiar dacă Daruri de preț nu este una dintre cele mai bune cărți ale autoarei, este o carte superbă pe care o recomand cu drag, o carte despre și pentru familie.
Faceți-vă timp să vă iubiți familia.
Mi-au plăcut enorm mulțumirile autoarei de la începutul cărții dedicate copiilor ei:
,,Minunaților mei copii iubitori,
Sunteți cele mai strălucitoare stele de pe cerul meu,
Sunteți speranța, visurile mele,
Amintirile mele cele mai de preț,
Izvorul meu de iubire și veselie,
Sunteți bucuria mea … viața mea.
Din toată inima și cu toată dragostea,……..Mami !

Cărțile autoarei Danielle Steel pot fi comandate de pe litera.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Danielle Steel

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *