Delicatese Literare
Recenzii

De-ale iubirii de Petruta Petre, Editura Velvet Story – recenzie

De-ale iubirii

Petruța Petre

Editura Velvet Story

An apariție: 2020

Nr. pagini: 158

Autor consacrat, Petruța Petre mânuiește poezia ca pe un penel, pictând din goana inimii multicolorele peisaje ale iubirii – unele în tonuri reci, altele însorite, după cum se succed și anotimpurile dragostei, îndemnând cititorul (îndrăgostit sau nu) la o binemeritată pauză de reverie.

Petruța Petre ne vorbește despre dragoste, despre acea iubire care înnobilează și care a devenit muza multor scriitori de-a lungul timpului, despre acel freamăt lăuntric care mereu va avea puterea de chemare a sufletelor. În poezia sa se regăsește frumosul, divina senzație a vibrațiilor emoționale, conturul unei estetici a femeii și a bărbatului, devenind o uniune, dar în același timp, un glas a tot ce trăiesc, ce simt, ce reprezintă ca element central al vieții.

Dragostea e un poem prin esență, iar scrierea autoarei e din ce în ce mai sensibilă și mai pregătită să respire catifeaua senzațiilor. Dragostea creionată de Petruța Petre este puntea dintre noi și tot ce ne înconjoară. Versurile transmit mesajul: Închide ochii! Îndrăgostește-te! Rămâi acolo! – Cristina Apostol – „Vorbe din cărți”

Cine mă cunoaște știe că eu citesc poezii foarte rar, iar atunci când o fac contează foarte mult dispoziția mea sufletească, dar și tematica abordată de către autor/autoare.

Când am ales să citesc cartea De-ale iubirii de Petruța Petre nu am știut că este o culegere de poeme 😉. Desigur, aș fi putut căuta informații despre carte, dar am vrut să fiu surprinsă! Numele autoarei îmi era cunoscut din mediul online, dar literar vorbind nu făcusem cunoștință cu stilul său. Însă, pentru toate este un început! 💝 Astfel, „De-ale iubirii”, chiar a fost o surpriză plăcută! 😍

Mă bucur că am citit această carte fără grabă și cu sufletul deschis. De ce? Pentru că am avut parte de seri minunate, înconjurată de iubire, căldură sufletească, zâmbet, nostalgie, chiar și tristețe. Și… mă bucur că soțul meu intră rar pe blog să îmi citească recenziile!!! Nu de alta dar ar trebui să îi dau câteva explicații dacă ar citi rândurile de mai sus!!! 😉 😀

Dintotdeauna dragostea a fost cântată în versuri de poeți cunoscuți sau anonimi, dar și de către îndrăgostiți. A fost o vreme când iubirea putea fi exprimată și înțeleasă numai prin poezie. Romantici, visători sau îndrăgostiți, aceștia mereu și-au exprimat sentimentele prin versuri, cu sensibilitate, eleganță, farmec, duioșie, dar și tristețe, durere. Pentru că iubirea este un cumul de stări, un amalgam de emoții! Pentru că iubirea înseamnă vindecare! Pentru că prin iubire existăm!

„Iubind, ne-ncredințăm că suntem” spunea Lucian Blaga, iar Petruța Petre confirmă aceste înțelepte vorbe prin poeziile sale. Autoarea ne vorbește despre iubire într-o manieră lejeră, dar modernă, plină de eleganță, frumusețe, emoție, tandrețe. Prin intermediul versurilor, Petruța Petre ne arată că iubirea are mai multe chipuri, că acest sentiment este minunat chiar dacă uneori te înalță, alteori te doboară, că ea este o caldă mângâiere pentru un suflet „căzut”, că iubirea înseamnă sacrificiu, dar și iertare. Din fiecare vers răzbate, dincolo de mâhnire și durere, și multă frumusețe, bunătate, speranță!

„Vreau să te știu, dar tot mai des te ocolesc

Te vreau a mea, însă nu-s sigur că iubesc

Vreau doar cu tine, însă de tine eu mă tem

Acum te-alung din mine și tot acum te chem.” – Nonsens

„De n-ai fi tu, iubito, nimic n-ar fi pe lume

Tăcerea printre oameni n-ar ști să mă îndrume

Din ochii tăi se naște și cerul și pământul

Aduci cu-a ta privire și zâmbetul și cântul.

Tu faci să înflorească și florile-n câmpie

Și îmi așterni în suflet o dulce poezie

Rămâi a mea, iubito, nu mai pleca departe

Căci inima din mine doar pentru tine bate

Te-aș fi pictat, iubito, cu totu-n violet

Dar farmecele tale m-au zăpăcit complet

Și fermecat de tine stau mut și te privesc

Acum în poezie-ți spun doar că te iubesc.” – Vis violet

Iubirea nu are definiție. Ea se simte, se trăiește! Iubirea este o privire blândă din amintiri izvorâtă, este o poveste, lungă sau scurtă, frumoasă sau tristă. Dar, indiferent de decor, iubirea se trăiește cu intensitate.

„Dragostea nu este o definiție

Este o poveste

Ce se trăiește

Dragostea este un poem nerostit

Intens trăit

E un cântec căruia numai sufletul

Îi înțelege sunetul.

Dragostea nu este o definiție

Când mă cuprinzi în brațele tale

Toată incertitudinea dispare.

Dragostea este o îmbrățișare.” – Despre ce simt

De-alungul lecturii am trăit cu senzația că autoarea a compus aceste poezii nu doar cu sufletu-i inundat de iubire, ci și pornind de la experiența sa de viață. Desigur, tema centrală este IUBIREA sub toate formele ei; însă, câteva poezii mi-au atras atenția prin conotația cuvintelor, de aici și anumite semne de întrebare, iar altele s-au „jucat” cu sufletul meu provocând un puternic sentiment de tristețe. Astfel, am sesizat că sub penelul autoarei ziua de joi prinde viață, de aceea mi-am pus întrebarea 🤔 dacă nu cumva această zi are o semnificație aparte, personală, de aici și frumoasele poezii dedicate acestei zile. 🙂 O altă poezie care m-a încântat și întristat deopotrivă este cea dedicată mamei, versurile sale fiind mângâiere și alinare pentru sufletul meu cuprins de dor 🙁 .

Dacă doriți să evadați, măcar cu sufletul, din mijlocul unei zile pline de apăsare și oboseală, dacă vă plac poeziile, în special cele de dragoste, atunci „De-ale iubirii” de Petruța Petre ar fi o alegere potrivită. Recomand cu căldură această carte în care veți descoperi că iubirea face echipă bună cu poezia, că romantismul nu este depășit, că sufletul poate atinge nemărginirea.
„Să spui „Te iubesc” nu-i doar un mesaj, e o conversație întreaga” spune Douglas Stone, Zâmbește, ești pe drumul cel bun!” ne spune Petruța Petre… înțelepte cuvinte!!! 😍💝

14 Comments

Spune-ți părerea!