Delicatese Literare
Recenzii

De veghe între lumi de Marisha Pessl, Editura Nemira – recenzie

De veghe între lumi 

(Neverworld Wake – 2018)

Marisha Pessl

Editura Nemira

Traducere: Corina Vasile

Număr de pagini: 328

An apariție: 2018

Marisha Pessl este autoarea romanelor Night Film și Special Topics in Calamity Physics, bestsellerul ei de debut, care a primit Premiul pentru Primul Roman de la Center for Fiction și care a fost selectat drept una dintre Cele Mai Bune Zece Cărți ale Anului de New York Times Book Review.
Locuiește în New York cu soțul său și cei doi copii.
Vizitați-o pe Marisha online pe MarishaPessl.com și pe Facebook și urmăriți-o pe @marishapessl pe Twitter si Instagram.
Din cinci prieteni, unul singur poate supraviețui. Tu pe cine ai alege?
Beatrice Hartley și prietenii ei erau cea mai populară gașcă de la liceul Darrow-Harker. Asta, până la moartea șocantă a lui Jim, geniul grupului și iubitul lui Beatrice.
La un an de la absolvire, ea se întoarce cu amicii ei la vila din Wincroft, unde petrecuseră împreună nopți întregi cu destăinuiri, planuri să schimbe lumea, iubiri trecătoare. Acolo spera să găsească răspunsuri la întrebările întunecate care îi bântuie de la dispariția lui Jim.
Dar un bărbat misterios le bate la uşă și îi anunță inimaginabilul: pentru ei timpul s-a oprit. Pentru ca lucrurile să revină la normal, trebuie să-și retrăiască cele mai traumatice amintiri și să ia o hotărâre imposibilă.
Așa începe veghea între lumi…
O poveste sinistră și filozofică, care explorează consecințe nebănuite ale acțiunilor noastre. Genul de carte la care o să plângi și despre care o să vrei să vorbești cu toată lumea.“ – Nylon
Nu știu care ar fi cuvintele potrivite pentru a descrie De veghe între lumi și tot ceea ce am simțit citind această carte, dar, cu siguranță, pot spune că lectura a fost una neobișnuită. De ce? Pentru că m-a făcut să ies din zona mea de confort, mi-a dat o stare de incertitudine, m-a pus „față în față” cu un subiect straniu și înspăimântător.
Tu ce ai face dacă ai rămâne blocat în timp și ai retrăi aceleași ore la infinit? Te-ai simți pierdut și speriat sau fericit că nu mai există viitor? Sincer, eu nu vreau să îmi pun această întrebare. Prefer normalitatea existenței noastre. Ne naștem, trăim și apoi murim. Cartea De veghe între lumi de Marisha Pessl abordează o astfel de idee, ne prezintă o poveste terifiantă, cu accente de science-fiction, un thriller ce te cutremură, te înspăimântă.
Un grup de cinci (foști) buni prieteni suferă un accident de mașină în urma căruia rămân captivi în timp având șansa de a retrăi aceleași aproximativ 11 ore, dintr-o anumită zi, dar fără a putea călători în viitor. Erau prinși între viață și moarte. Doar unul singur poate supraviețui, însă, cu ajutorul celorlalți. Toți cinci trebuie să voteze în ultimele trei minute ale fiecărei veghi. Mesagerul acestei vești este un bătrân „înalt, cu păr bogat și argintiu”, numit – Paznicul – .
„- Sunteți aproape morți. Prinși între viață și moarte. Timpul pentru voi e ca un nod pe așchie, creând o lume virtuală, cu circuit închis, numita Veghea dintre lumi.”
„Timpul stă pe loc. E prins într-o optime de secundă ca o molie într-un borcan. Există o cale de ieșire, desigur. Există un singur mod prin care molia poate scăpa, astfel încât timpul să poată zbura nestingherit. Fiecare dintre voi trebuie să voteze în ultimele trei minute ale fiecărei veghi. Trebuie să alegeți singura persoană dintre voi care va supraviețui. Ea se va întoarce printre cei vii. Cei care rămân vor muri cu adevărat, vor rămâne într-o stare permanentă și, totuși, complet necunoscută. Decizia trebuie să fie unanimă, să salvați un disident. Numai unul va trăi. Nu există excepții. „
Dar cine sunt acești tineri? Beatrice, Kipling, Martha, Whitley și Cannon, cu un an în urmă, erau colegi la liceul Darrow-Harker și buni prieteni. Erau o gașcă nebună, plină de viață, fără grija zilei de mâine – oare, nu toți eram așa? – dar, până într-o zi. Una, fatidică. De ce? Pentru că mai exista și un al șaselea membru: Jim. Moartea acestuia însă, avea să  destrame gașca,  avea să îi  poarte pe drumuri  diferite. Aparent, cel puțin. 
După un an de zile de la tragicul eveniment cei cinci prieteni hotărăsc se se reîntâlnească la Wincroft, vila lui Whitley, locul unde obișnuiau să petreacă atunci când grupul era complet. Dacă Kipling, Martha, Whitley și Cannon au ținut legătura în tot acest timp, Beatrice sau Bee, cum era alintată , – iubita lui Jim – decide să se îndepărteze de aceștia neputând trece peste moartea iubitului, preferând izolarea și tăcerea. Singurii care îi sunt aproape sunt părinții, cei care o ajută să își revină după tragedie. 
Deși lucrurile mergeau într-o direcție bună, Bee nu-l poate uita pe Jim. Ceea ce nu îi dă pace este faptul că nu știe care este adevărul în privința morții acestuia. A fost sinucidere sau crimă?  Întrebarea aceasta o face să accepte invitația lui Whitley hotărâtă fiind să deslușească misterul. Știe că în acea noapte tragică, nici unul dintre prieteni nu spusese adevărul. Fiecare avea ceva de ascuns. Aveau aceștia vreo legătură cu moartea prietenului lor? Ce motiv ar fi avut? Să fi fost invidia, gelozia? 
„Moartea subită a Iubirii Vieții Tale n-ar trebui să se întâmple când ești adolescent. Dacă se întâmplă, totuși, ar fi bine să fie din cauza unuia dintre cele Top Trei Motive Raționale să Mori Tânăr: A. accident de Mașină. B. cancer. C. sinucidere. (…)
Dar ce faci când moartea iubitului tău rămâne nesoluționată și tu stai și te holbezi la o gaură neagră de vinovăție și de necunoscut? 
Nu există nici un film și nici o carte care să te ajute.” 
Vinovăție? De ce s-ar simți vinovată Beatrice? În acea noapte Jim i-a dat întâlnire dar nu au reușit să se întâlnească. Nici Poliția nu a interogat-o. Nimeni nu se gândise la ea. Nici nu aveau de ce. Beatrice – „Vrăjitoarea cea Bună de la Nord”, cum era poreclită – era ființa cea mai bună, cea care respecta regulile, iubită și adorată, cea care nu ar fi spus nici o minciună. Și totuși…!
Odată prinsă între viață și moarte, Beatrice trebuie să își înfrunte prietenii, trebuie să se confrunte cu un trecut dureros și întunecat. Dar nu este singură. Diferența este că acum nu părinții îi sunt aproape ci prietenii ei. Toți sunt implicați, toți sunt vinovați de moartea lui Jim. De fapt, acesta este și soluția problemelor lor. Sau, mai bine zis, moartea sa. 

Veghea este despre ei, visurile lor, coșmaruri, secrete. Este despre Jim, eroul lor, celebru, iubit și adorat, dar sălbatic și de neînțeles. Învăluit de mister. În timpul vieții dar și după moarte.
„Veghea n-a fost creată numai de mine, ci de fiecare dintre voi. Cea mai mare contribuție a mea e Casa întunecată de la Cotitura Altundeva a lui Madwick. Dar a voastră? Cu cât studiați mai atenți Veghea, cu atât veți descoperi mai multe despre voi. Cele mai întunecate secrete ale voastre. Cele mai înfiorătoare coșmaruri. Temerile și visurile voastre. Cel mai jenant lucru pe care nu ați vrea să îl afle nimeni. Toate astea sunt îngropate aici, dacă vă uitați cu atenție.”
Ce secrete ascund acești tineri? În ce fel sunt ei vinovați de moartea lui Jim? 
Martha, tocilara grupului, tânără deșteaptă, introvertită, pasionată de fizică și admiratoare de cărți fantastice, inofensivă la prima vedere, este singura care își dă seama cum poate fi „păcălită” Veghea. Dar, la rândul ei, are un secret. Să fi fost, oare, îndrăgostită de Jim? De aceea o urăște pe Beatrice? 
Whitley,  frumoasă și iubitoare de senzații tari, este o tânără sălbatică, iute la mânie, cu accese de furie cumplite, ce avea motive să îl omoare pe Jim fără ca prietenii să știe. Acesta îi știa secretul. Oricând o putea da de gol. Despre ce să fie vorba? Cunoaște Beatrice acest secret?
Cannon, geniul în informatică și iubitul lui Whitley, amator ca și aceasta de adrenalină, distrugere, este complet schimbat și de neînțeles in timpul Veghii. Devine tot mai instabil și violent. Este singurul care nu vrea să voteze. Fuge de prieteni. Nici măcar iubita Whitley nu-l mai poate stăpâni. De ce? Există vreo legătură între comportamentul lui și moartea lui Jim? Să fi fost gelos pe prietenul său?
Kipling, prietenul emotiv, mai mult tăcut, cu o copilărie traumatizantă, preferă să fie condus decât să ia atitudine. Dar, la un moment dat, trebuie să facă față acestui coșmar. Nu poate fugi la nesfârșit. În Veghe nu există viitor. Doar momente. Și trecutul. Ce poate ascunde Kip – cum îi spuneau prietenii – ?
Acești tineri sunt nevoiți să se confrunte cu cele mai înfricoșătoare temeri și să înfrunte un trecut pe care l-ar fi vrut uitat, sunt nevoiți să se dezvăluie așa cum nu ar fi făcut-o niciodată în viața reală. Tot ce simt este frică, disperare, furie și neputință. Toate acestea duc la violență, neîncredere, ură. Se sabotează reciproc. Fiecare, în felul său, evită inevitabilul. Fug de (re)trăirea unei singure clipe. Acea clipă!
Pentru ei, Jim este mort. Și totuși, trăiește! În fiecare dintre ei. Mai bine zis, secretele lor sunt cele care îl țin „în viață”. Până și iubita Beatrice ascunde ceva. Nu este chiar atât de nevinovată. Dar nu le poate spune. Preferă tăcerea. Chiar și ea!
Cinci prieteni, cinci dușmani. O Veghe. Un hotar între viață și moarte. Despărțiți și uniți, în aceeași măsură, de moartea unui prieten drag, acel „geniul muzical, Shakespeare, cuceritorul, băiatul care făcea pe loc versuri rap, poezii și purta șepci din stofă bestiale ( toate mici minuni în sine), puștiul iubit de toată lumea, după care tânjeau toți și pe care, în același timp, îl doreau mort. „Unul va putea supraviețui.” Cine să fie oare?
„Ea trăiește mai departe, e un licurici în capul meu.
N-o voi uita când voi muri.
Ea e amintirea, e cântecul meu. 
Ea e drumul rămas, când mașina s-a dus.
Ea e perna de pe patul meu.
Ea e cuvântul meu nespus.
Când soarele se întunecă și pământul e gol,
Ea va trăi în al tăcerii ecou.” 
Trecut, prezent și viitor. Singurătate. Viață. Iubire. Speranță. 
După care, nu rămânea decât mirarea pentru fiecare secundă a vieții tale neînsemnate.”
Tu ce ai face dacă ai rămâne blocat între viață și moarte?
Dacă vă plac misterele, poveștile pline de suspans și adrenalină cu elemente fantastice, de science-fiction și thriller, atunci cartea De veghe între lumi de Marisha Pessl este potrivită pentru voi. Dar, vă asigur că nu va fi o lectură ușoară. Din contră! Este de preferat să o citiți în liniște, atunci când timpul vă permite. Nu poți trece peste filele acestei cărți cu ușurință sau în viteză.

Mulțumim Editura Nemira pentru cartea De veghe între lumi de Marisha Pessl oferită pentru recenzie

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Cărțile autoarei Marisha Pessl pot fi comandate pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *