Delicatese Literare
Recenzii

Delirul iubirii de Renato Gudino, Smart Publishing – recenzie

Delirul iubirii

RENATO GUDIÑO
Self Publishing
Anul apariției: 2014
Număr de pagini: 184
Cartea lui Renato Gudino este asemenea unei declarații de dragoste făcute cititorului român…

ochiul

Până la urmă asta înseamnă iubirea; închipuirile și pasiunile sale? Sau iubirea mai are și un alt înțeles, ceva aflat dincolo de simțurile noastre, ceva ce nu vrem să vedem sau ne este ascuns? O temă umană despre care se vorbește într-una, o nevoie a sufletului: iubirea și diferitele forme sub care ni se arată. Poveștile unor femei visând cu ochii deschiși sau ale unor bărbați care aspiră la chipuri reale sau imaginare de care să se îndrăgostească; acele povești tulburătoare pe care ni le dorim cu ardoare în viața noastră și, care, fie și numai pentru câteva clipe, să ne învioreze sufletele, să ne lumineze privirile și să ne facă inimile să tresalte iar și iar…
Renato Gudino s-a născut în Quito- Ecuador pe 31 Iulie 1950. A studiat la Institutul Național Mejía, apoi și-a continuat formarea profesională la Politehnica Națională din Quito și la Universitatea Politehnică din București.
După „La Transmutada” (2004), „Cuentos Negros” (2006), „Destino de Papel” (2007) și „Cataplumes del Amor” (2008), urmează „El Eden de la Tenue Luz” (2009), „La Campana de Pandora” (2010), „La Esquina del Violín” (2013) și „La Danza del Farsante” (2013).
Cartea de față, „Delirul iubirii”, este dedicată: „Tuturor femeilor și bărbaților capabili de iubire.”
O carte ce conține mai multe povestiri, fiecare frumoasă în felul său.
Una dintre povestirile care mi-au atras atenția a fost „Dulce Mesaj„; o poveste despre o femeie ca atâtea altele, obosită după o zi de muncă, ce vine acasă și trebuie să o ia de la capăt cu aranjarea cumpărăturilor, gătitul pentru soț și copii, curățenie…cu toate știm despre ce e vorba!
Toate știm că este o muncă fără sfârșit, care de cele mai multe ori nici nu prea este observată…decât dacă nu o faci. Ei bine, această femeie descoperă în sacoșile cu cumpărături o cutie de bomboane de ciocolată „Angelus”… „pupilele i se dilatau de plăcere, iar glandele salivare începură a secreta din belșug„.
O femeie obosită care încă mai găsește în adâncul ei forța de a zâmbi. Cine provoacă acest zâmbet? Ciocolata! Da, da, ați înțeles bine! Alină toate necazurile și alungă oboseala. Și nu numai atât. Cât a savurat acea bucățică de ciocolată, parcă ar fi pătruns într-o altă lume, o lume magică, în care simțurile erau pe locul întâi. Își îngăduie să simtă lucruri pe care niciodată nu le mai simțise. O libertate pe care de multă vreme o îngrădise…
Dar cum orice lucru bun nu durează o veșnicie, femeia revine cu picioarele pe pământ atunci când dispare efectul ciocolatei: ” trebuia să revină la ritmul ei de femeie casnică”.
Revenită la obligațiile cotidiene, funcționând ca un roboțel care face mișcările pe care alții le așteaptă de la el, aceasta găsește totuși timpul să bea o cafea la un mall în timp ce are o revelație:
„… a găsit un răgaz pentru a savura o cafea, la o masă. Abia atunci a înțeles că, de jur împrejur, pășeau femei, exact ca ea.”
” Asta-i de fapt viața!” și-a spus atunci trezită parcă dintr-un somn adânc. Și le dă o lecție de viață copiilor și soțului: ” Oferă-ți masajul vieții tale! Scrie cea mai frumoasă scrisoare de dragoste! Fă din ziua asta o zi specială!”
Sincer, este o carte care te îndeamnă să trăiești, să apreciezi viața și tot ce are ea mai frumos de oferit.
O altă povestire interesantă este „În așteptare„, o povestire amuzantă, despre obsesii care nu întotdeauna sunt ceea ce par a fi…
Despre un bărbat ce trăiește izolat, și care, într-o bună zi devine obsedat de vocea de la relații clienți a firmei de telefonie unde era abonat. O voce calma, încrezătoare, ce efectiv îl obsedează, și curios fiind, dorește foarte mult să afle identitatea posesorului… Și află, bineînțeles! Era vocea…unui bărbat!
Pact subtil” este o scurtă povestire despre un bărbat care-i ascultă pe ceilalți și care încearcă să găsească o rezolvare problemelor acestora. E drept, cam …neobișnuită.
Și cartea continuă în acest fel, cu unele povești care mi-au mers la suflet și cu altele cărora nu le-am înțeles sensul. Dar, cred că fiecare poveste are cititorul ei!
Îmi place stilul simplu și elegant în care autorul ne prezintă aceste sfaturi, lecții de viață. Atrage cititorul și nu realizezi decât la finalul cărții că în 2-3 ore ai citit-o! Apoi, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să revii asupra paginilor care te-au impresionat!
Așa am pățit eu și am revenit la „Delirul iubirii„…
„Fusese o femeie fericită…până ce, într-o după-amiază ploioasă, simți povara rutinei căzându-i pe umeri.”
Câte dintre noi, doamnelor, nu încearcă acest sentiment măcar o dată pe săptămână, lună, an…? Și ce faceți în acele momente?
Eroina acestei povești, avocat de profesie, ia pastile…ce o ajută să doarmă.
Totuși de data asta a fost diferit, o umbră îi pusese stăpânire pe suflet.
Răspunsul prietenei sale, este că ar fi îndrăgostită. Dar de cine, este mare întrebare?
Căutând răspunsul la această dilemă, ajunge într-un final la librărie; unde alese cartea care- credea ea- îi va furniza răspunsul… Dar, după săptămâni bune, tot nu rezolvase misterul!
Merge cu colegele la barul de vizavi iar la plecare, observă un bărbat ce o privea insistent… Era un poet:
Cu toții suntem, depinde de starea sufletească.”
Ca o concluzie a acestei povestiri, pot spune că iubirea o poți descoperi în cele mai neașteptate clipe, doar că trebuie să dorești să-i faci loc în viața ta:
„Vreau să-ți dezmierd chipul cu privirea
Să-ți însemn pe buze dorințele-mi arzătoare
Cu buzele-mi să-ți cutreier trupul unduitor
Și să-ți străpung profunzimile sufletului.”
Dragoste virtuală” m-a impresionat într-un mod aparte. Este povestea unui bărbat „simplu,impecabil și analitic„, un expert în programare…îndrăgostit de creația lui!
Și care, abia după ce-și cunoaște creația și în lumea reală, realizează că este o mare diferență între real și virtual… Diferență făcută de o mulatră cu ochii verzi!
Tot lumea reală este mai plină de viață și sentimente! Chiar dacă, pentru o perioadă alegi să trăiești în lumea virtuală!
„Mintea omului concepe iluzii când suferă și astfel se naște speranța, și realitatea se modelează după idei, emoții și sentimente în favoarea necesității.”
O carte deosebită, pe care mi-a făcut plăcere să o citesc. O carte în care sunt niște sfaturi pe care autorul ni le oferă sub forma unor povestiri. Este alegerea noastră dacă le acceptăm sau le refuzăm fără să încercăm măcar să le dăm o șansă.

poezie

Mulțumim Smart Publishing pentru cartea oferită spre recenzie.
Cartea poate fi comandata de pe libraria Smart Publishing.

35 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *