Delicatese Literare
DIVERSE

Descărcarea și citirea de cărți gratis, de pe internet – o opțiune corectă?

Descărcarea și citirea de cărți gratis, de pe internet – o opțiune corectă?

În ultimul timp, a luat amploare fenomenul de descărcare și citire de cărți gratis, de pe internet. E de dorit? E corect?
Față de cine greșim procedând astfel, poate vă întrebați. În primul rând, față de toți cei care au contribuit la apariția și publicarea cărții respective, începând de la autori, traducători, corectori, editori, cei care execută grafica, și așa mai departe.
Este o muncă și, ca orice muncă, merită să fie apreciată. Iar a aprecia această muncă înseamnă să procedăm corect atunci când beneficiem de rezultatele ei.
Într-adevăr, sunt multe cărți pe piață, tentațiile în acest sens sunt foarte mari, e lăudabil în primul rând faptul că se citește!!! Chiar dacă am întâlnit de multe ori explicația ”sunt prea scumpe” sau ”nu-mi rămân bani de cărți după ce acopăr cheltuielile curente”, pe deplin justificată în cele mai multe cazuri, să nu uităm că există alternative:
  • putem împrumuta cărți de la bibliotecă. Dezavantajul e că aici nu găsim cele mai noi titluri…
  • putem împrumuta cărți de la prietenii de pe facebook. În foarte multe grupuri de cărți sunt persoane care se oferă să împrumute cărți din biblioteca personală membrilor cu care interacționează pe grupul/ grupurile respective.
  • există de asemenea posibilitatea de a citi cărțile ”călătoare” puse la dispoziție pe din ce în ce mai multe grupuri. Este suficient să vă înscrieți pe listele respective și, bineînțeles, să dați dovadă de seriozitate.
  • o altă modalitate – cea a schimbului de cărți, foarte avantajoasă. Oferi o carte citită, primești o carte pe care o dorești. Sau mergi pe ideea surprizei, neștiind ce primești, însă, de cele mai multe ori, surpriza e una foarte plăcută.
  • deloc de neglijat, există periodic oferte/promoții oferite de edituri și de toate librăriile online, prin care putem achiziționa cărți la prețuri mai mult decât accesibile.
  • la fel, putem urmări periodic oferta anticariatelor, la care prețurile sunt, uneori, incredibil de mici, pentru toate buzunarele.
Deci, variante avem!
Din ce în ce mai des vedem întrebarea: preferați să citiți cărți tipărite sau în format electronic și de ce? Si răspunsul, e de multe ori, nonșalant: preferăm cărți în format electronic pentru că e gratis! Fără cuvinte…
Să nu confundăm cărțile în format electronic achiziționate în mod legal, cumpărate sau oferite gratis de producător sau autor, cu cele descărcate din diferite surse, fără acordul acestora.
În acest sens, am citit un articol pertinent, pe care vi-l supunem atenției:
Pirateria – un fenomen ce trebuie să dispară
Descărcarea ilegală a unor documente de pe internet nu este o noutate. Fenomenul acesta, cunoscut sub numele de ”piraterie” este o problemă cu care se confruntă o mulțime de oameni din lumea întreagă. De la simple melodii până la manuale universitate, în apoca noastră poți găsi aproape tot ce vrei în mediul online fără să plătești. Vorbim deci și despre cărți. Suntem la un click distanță de romanul nostru favorit. Trebuie doar să căutăm pe Google titlul cărții, scriem la sfârșit și formatul în care dorim să fie cartea, cotrobăim prin câteva site-uri până dăm de unul serios, dăm un click pe download și gata, cartea este a noastră.
Dar este modalitatea aceasta de a citi cărți corectă?
Continuarea articolului: https://serialreaders.com/blog/2016/05/06/pirateria-un-fenomen-ce-trebuie-sa-dispara/

 

14 Comments

Spune-ți părerea!