Delicatese Literare
Recenzii

Descătușare de Penelope Douglas, Editura Epica, Colectia EpicLove – recenzie

Descătușare

(Falling Away)

Penelope Douglas

Editura Epica

Colectia EpicLove

Traducere: Andra Elena Agafiței

Nr.pagini: 363

  1. 1. Intimidare – Editura Epica (Bully – 2013) – recenzia
  2.     1.5. Until You – 2013
  3. 2. Rivali – Editura Epica (Rival – 2014) – recenzia
  4. 3. Descatusare – Editura Epica (Falling Away – 2015)
  5. 4. Flacăra dintre noi (Regăsire) – Editura Epica (Aflame – 2015) – prezentare
  6.     4.5. Flacăra dintre noi (Aproape niciodată) – Editura Epica (Next to Never – 2017) – prezentare
  7.     4.75. Adrenaline – 2016

Jaxon e tipul pe care se presupune că ea trebuia să-l evite.

K.C. este fata pe care el nu o va lăsa să-i scape....

K.C. Carter este o tânără liniștită care întotdeauna a respectat regulile, până anul acesta, când o greșeală o face să ajungă subiect de bârfă în campusul universității, iar viața ei aranjată cu grijă ia brusc o cu totul altă întorsătură. Acum trebuie să rămână în orașul ei natal pe durata vacanței de vară pentru a face muncă în folosul comunității, în urma unei sentințe judecătorești.

Jaxon Trent este cea mai periculoasă tentație de care K.C. trebuia să stea departe în liceu. Însă el nu a uitat-o niciodată pe K.C. Ea era singura fată care nu-i dădea atenție și care-l refuza întotdeauna. Destinul i-a scos-o din nou în cale, dar apropierea dintre ei reușește să-l tulbure și să-i dea lumea peste cap.

Pe măsură ce legătura dintre ei avansează, descoperă multe despre trecutul lui K.C., dar și el ajunge să-i dezvăluie cele mai obscure laturi ale sufletului său.

Descatusare de Penelope Douglas este o superbă carte young adult, foarte romantică și extrem de pasională, cu o încărcătură emoțională deosebită și întorsături spectaculoase de situație! Ambii eroi suferiseră mari traume în copilărie, care le lăsaseră cicatrici sufletești adânci, fiecare dintre ei reușind să se vindece în final datorită influenței celuilalt.

Dedicația autoarei de la începutul cărții ne previne asupra sâmburelui de la care au plecat multe dintre acțiunile eroilor cărții:

”Pentru toți oamenii buni care au avut parte de părinți răi.

Vom fi în regulă.”

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva ambilor eroi, având astfel ocazia să le înțelegem mult mai bine trăirile și acțiunile.

Pe K.C. am cunoscut-o în Intimidare, ea fiind cea mai bună prietenă a lui Tate, singura de altfel. Totuși, la un moment dat, K.C. a rănit-o sufletește pe Tate, ieșind la câteva întâlniri cu Jared pentru a se răzbuna pe prietenul ei de atunci, Liam, care o înșelase. Dacă Tate o iertase de mult, K.C. își reproșa încă trădarea de atunci.

Dacă la începutul cărții aveam oarece rezerve în privința caracterului lui K.C., judecând-o prin prisma faptei ei de odinioară, acestea mi-au fost spulberate cu totul, odată ce am aflat despre chinurile sufletești la care fusese supusă zilnic, tocmai de cei care ar fi trebuit să-i fie cei mai apropiați – proprii părinți! Încă o dovadă că nu trebuie să judeci niciodată pe cineva pornind de la aparențe, nimeni nu știe ce se ascunde în spatele unei false imagini pe care cineva și-a creat-o pentru a se autoproteja.

De fapt, adevăratul nume al lui K.C. era Juliet, K.C. fiind sora ei moartă la vârsta de cinci ani în urma unui accident stupid, de care tatăl ei nu încetase nicio clipă să se învinovățească. Juliet fusese concepută ca un copil surogat, menită să înlocuiască fiica pierdută. Probabil, dacă K.C. ar fi crescut, ar fi făcut propriile greșeli și și-ar fi manifestat adevărata personalitate, însă în ochii părinților rămăsese fiica perfectă, fără nici un cusur, lui Juliet fiindu-i practic imposibil să se ridice la înălțimea standardelor impuse. Bântuit de demonii vinovăției, tatăl lui Juliet înnebunise încetul cu încetul, ajungând să o confunde pe Juliet cu K.C. și strigând-o pe numele acesteia. Pentru a nu-l tulbura, mama lui Juliet începuse și ea să o strige tot K.C., nume împrumutat de toți cunoscuții. După ce o rănise din greșeală pe Juliet într-un acces de nebunie, tatăl ei se sinucisese, iar Juliet rămăsese doar în grija unei mame tiranice, care o plesnea adesea când nu era nimeni prin preajmă, ori de câte ori avea impresia că aceasta nu respecta regulile stricte pe care i le impusese. Însetată de iubire, Juliet își negase adevărata personalitate, încercând din răsputeri să le facă pe plac părinților ei, eforturi ce fuseseră zadarnice însă.

”Mama nu mă duce nicăieri decât dacă trebuie să-mi cumpere haine frumoase sau la salon sau să mă cultive la muzeu. Rareori râde cu mine și nu-mi amintesc să mă fi îmbrățișat, să mă fi alintat sau să-mi fi făcând complimente vreodată.

Îmi doresc să mă iubească. Ca pe K.C. Uneori o aud cum plânge în camera ei, dar nu îndrăznesc să-i spun. S-ar supăra.”

Adevărata personalitate răzbătea însă din când în când, perforând armura pe care singură și-o crease. Sătulă de controalele umilitoare la care mama ei o supunea lunar pentru a se asigura că rămăsese pură, Juliet și-a pierdut virginitatea la doar cincisprezece ani cu prietenul ei, Liam, pe care și-l făcuse tocmai pentru a-și alimenta iluzia că este dorită.

Când în peisaj apăruse Jaxon, fratele lui Jared, acesta stârnise în ea o furtună de senzații, pe care ea și le înăbușise imediat, convinsă fiind că Liam era o alegere sigură, statornic și echilibrat, pe când Jaxon cel sexy și sălbatic nu ar fi putut să fie niciodată fidel cuiva. Viața avea să-i demonstreze însă că se înșelase amarnic. Liam o înșelase de două ori, odată în liceu, când ea încercase să se răzbune ieșind cu Jared, iar a doua oară pe când era deja la facultate, moment care avea să-i cauzeze un moment de furie necontrolată, ajungând să-l amenințe cu cuțitul, fiind arestată pentru agresiune și nevoită să presteze ore în folosul comunității.

Întoarsă în orașul ei natal pentru a da meditații pe timpul verii, o pedeapsă foarte ușoară, se reîntâlnește cu Jaxon, mai dur și carismatic ca niciodată.  La fiecare întâlnire dintre ei sar scântei, Jaxon provocând-o în permanență.

”Chiar voiam. Îmi doream ca cineva să mă îmbrățișeze și să mă atingă; să vrea să fie cu mine.

El s-a aplecat, iar respirația lui mi-a gâdilat buzele.

– Riscă, mi-a șoptit.”

”- Ți-e frică de tine însăți, a spus el categoric. Nu de mine.

Iar apoi s-a retras și s-a uitat la mine, cu dispreț.

– Și de-aia ești lașă, K.C.”

”Vocea îi era dură și amenințătoare.

– Lașă, slabă și mincinoasă pe deasupra.

După aceea mi-a dat drumul, iar eu am căzut în fund pe covor, tremurând confuză.”

Încetul cu încetul, adevărata ei personalitate iese la iveală, sălbatică și liberă, iar Juliet simte că abia acum începe să trăiască cu adevărat, petrecând clipe pline de pasiune fierbinte alături de Jax, care, surprinzător, pare să o cunoască mai bine ca oricine.

De Jaxon am aflat prima dată în Intimidare, unde am fost cutremurată aflând de abuzurile incredibile la care fusese supus de propriul tată. În Rivali l-am reîntâlnit pe Jaxon, puternic stăpân pe el și echilibrat, ajutându-l pe Madoc să afle câteva informații prețioase, ajutându-se de talentul lui incredibil în domeniul calculatoarelor, iar în final să rezolve o situație ce părea imposibilă.

Deși aparent Jaxon părea că și-a depășit traumele din copilărie, fantomele trecutului îl bântuiau încă. Printr-un control mental ieșit din comun, Jaxon reușise să-și impună o atitudine calmă și nonșalantă și să devină puternic și independent, câștigând sume importante de bani lucrând pentru tatăl lui Fallon, însă activitățile pe calculator prestate pentru acesta erau adesea în afara legii.

De Juliet se îndrăgostise de prima dată de când o văzuse însă, considerând că nu era destul de bun pentru ea, se mulțumise să o tachineze în permanență, dar în același timp veghind ca un înger păzitor asupra ei, ajutând-o pe ascuns în diverse situații, lucru pe care Juliet îl va afla cu multă surprindere mai târziu.

Deși o bună perioadă de timp lucrurile par să se așeze între cei doi, care descoperă că sunt tot mai compatibili unul cu celălalt, demonii nesiguranței îl macină pe Jaxon care consideră că, pentru Juliet, cel mai bun lucru ar fi să se despartă de el. O pagină din jurnalul ei, citită din întâmplare, pare să-i confirme această concluzie.

„Cândva, am citit că cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unei femei este să sufere din dragoste. Înainte de asta, ea nu știe cine este cu adevărat. Nu cunoaște durerea, pentru că doar când este îndrăgostită află cum este să găsească singurul lucru care o face să respire, pentru ca mai apoi să-l piardă. După aceea știe că poate supraviețui. Indiferent de ce relaţii o să aibă, poate conta pe sine să treacă mai departe și, chiar dacă doare, despărțirea este necesară.”

Era rândul lui Juliet să acționeze în forță și să-i întoarcă favoarea, provocându-l și forțându-l să-și vadă adevărata valoare.

”- M-ai salvat și te iubesc!

Toți mușchii din corp îmi fierbeau de mânie.

– Ești cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat! Cel mai bun lucru din viața mea, tâmpitule!

Agitată, l-am lovit în braț, văzându-l crispându-se, dar încasând lovitura.

– Și dacă nu mă vrei – l-am lovit din nou -, atunci nu mai avea grijă de mine! i-am ordonat.”

O carte deosebit de romantică și emoționantă, care te convinge pe deplin de magia iubirii, care reușește să vindece răni sufletești adânci, să descătușeze energiile pozitive și să alunge dragonii întunecați ai trecutului, pentru a putea trăi cu adevărat, bucurându-te de micile plăceri ale vieții!

”El a scuturat din cap, surprins și fericit.

– Te iubesc, Juliet. Și ai dreptate, bine? A dat din cap. Ai dreptate. Am crezut că nu sunt destul de bun. Am crezut că o să ajungi să regreți că fac parte din viața ta și că nu sunt bărbatul care trebuie să fiu și că nu o să pot niciodată să te fac să simți mândră. Dar m-am înșelat. Suntem făcuți unul pentru celălalt.

M-a lăsat în jos și m-a sărutat.

Am gemut gutural și l-am ținut strâns în brațe.

Mi-a sărutat colțul gurii și m-a îmbrățișat strâns, șoptindu-mi pe gât.

– Te iubesc și, dacă mă iubești și tu și dacă am fost bun pentru tine și nu mă minți, atunci o să rămân cu tine. O să rămân cu tine, să fiu al naibii.

– Jax, am rostit încet, lăsându-mi capul pe spate când i-am simțit buzele pe obraji și maxilar. Te iubesc atât de mult! Doar pe tine.”

M-am bucurat să-i reîntâlnesc pe Madoc și Fallon, la fel de nebunatici și îndrăgostiți unul de celălalt. În schimb, deși Tate și Jared păreau profund îndăgostiți unul de celălalt, mici crăpături încep să apară în relația lor, pregătind calea spre ultimul volum al seriei – Aflame, care sper să fie tradus cât mai repede și la noi!

Cărțile autoarei Penelope Douglas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Penelope Douglas

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

25 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *