Delicatese Literare
Recenzii

Descătușat de E.L. James, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Descătușat

(Freed – 2021)

E.L. James

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere: Oana Duşmănescu

Nr. pagini: 816

An apariție: 2022

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey – Editura Trei (Fifty Shades of Grey – 2011)
2. Cincizeci de umbre întunecate – Editura Trei (Fifty Shades Darker – 2012)
3. Cincizeci de umbre descătuşate – Editura Trei (Fifty Shades Freed – 2012) – recenzie
1.1. Grey – Editura Trei (Grey – 2015) – recenzie
2.1. Mai întunecat – Editura Trei (Darker – 2017) – recenzie
3.1.. Descătușat – Editura Trei (Freed – 2021)

După 25 de ani în televiziune, E L James și-a urmat visul din copilărie, acela de a scrie povești emoţionante. Așa au apărut senzualul romance Cincizeci de umbre ale lui Grey și cele două continuări ale sale, Cincizeci de umbre întunecate și Cincizeci de umbre descătușate, o trilogie vândută în peste 165 de milioane de exemplare și tradusă în 52 de limbi. În 2015, James a publicat bestsellerul Grey, povestea celor Cincizeci de umbre ale lui Grey din perspectiva lui Christian Grey, iar în 2017, continuarea sa, Mai întunecat.
În 2012, E L James a apărut pe lista „Most Influential People in the World” a revistei Time și a fost numită „Person of the Year” de Publishers Weekly.
Cincizeci de umbre ale lui Grey a figurat timp de 133 săptămâni pe lista de bestselleruri New York Times. În 2012, Cincizeci de umbre descătușate a câștigat Goodreads Choice Award, iar în 2018, votul cititorilor a desemnat Cincizeci de umbre ale lui Grey printre cele mai bune 100 de cărţi.
În colecţia Eroscop, au apărut: Cincizeci de umbre ale lui Grey, Cincizeci de umbre întunecate, Cincizeci de umbre descătușate, Grey, Mai întunecat și Mister.

Sunteţi invitaţi să luaţi parte la nunta deceniului, momentul mult așteptat în care Christian Grey și Anastasia Steele își vor uni destinele. Dar este el oare menit să fie un soţ bun? Tatăl său pare să se îndoiască de asta, fratele său vrea să organizeze o petrecere de pomină a burlacilor, iar logodnica lui nu vrea să-i jure supunere…
În plus, căsnicia va veni cu nenumărate provocări. Sunt mai atrași unul de altul ca niciodată, însă atitudinea sfidătoare a Anastasiei continuă să scoată la iveală temerile cele mai întunecate ale lui Christian, punându-i la încercare nevoia de control. În vreme ce vechi rivalităţi și resentimente îi pândesc pe fiecare, o neînţelegere ameninţă să provoace o ruptură adâncă între ei.
Are Christian puterea să învingă coșmarurile din copilărie și suferinţele trăite în adolescenţă și să se salveze? Și odată ce a descoperit adevărul despre cine este cu adevărat, va găsi el iertarea de care are nevoie, acceptând totodată dragostea necondiţionată a Anastasiei?
va reuși Christian să rupă cătușele și să se elibereze?

„Femeile care au citit-o vorbesc despre ea cu fascinaţie și înfiorare.” – Daily Mail

„Un fenomen mondial.” – Telegraph

„Senzaţia care a uimit o lume întreagă.” – Entertainment Weekly

„A doborât toate recordurile de vânzări.” – Daily Express

„Efectul asupra femeilor: stârnește pasiuni și dorinţe uitate.” – Mail on Sunday

„De zeci de ani revoluţia sexuală n-a mai cunoscut un asemenea avânt.” – Fabulous Magazine

Descătușat de E. L. James ne oferă finalul mult așteptat al neconvenționalei povești de iubire dintre Christan Grey și Anastasia Steele, din perspectiva lui. Deși știam deja reperele importante ale acțiunii, a fost interesant să descopăr punctul de vedere al lui Christian, trăirile și frământările lui. Evoluția lui este una remarcabilă, de-a lungul celor trei volume am asistat la o transformare spectaculoasă a sa dintr-un dominator obsedat de control într-un bărbat înduioșător de îndrăgostit, capabil de orice sacrificiu pentru persoana iubită.

Mă bucur că am citit mai întâi povestea din perspectiva Anastasiei, înțelegându-i trăirile și empatizând cu ea, întrucât acum, văzând eventimentele din perspectiva lui Christian, comportamentul ei mi s-a părut adesea enervant și imatur, lucru justificat oarecum de vârsta ei și lipsa de experiență.

Astfel, mi s-a părut puerilă insistența ei de a face plajă topless, de parcă nu realiza că prin căsătoria cu Christian trecuse în altă ligă, în care nu mai putea beneficia de luxul de a se comporta ca un om obișnuit, putând deveni oricând ținta unei știri mediatice, cu fotografia ei dezgolită tronând pe întreaga pagină.

De asemenea, ambiția ei de a-și păstra numele de Steele după căsătoria cu Christian mi s-a părut lipsită de sens, oricum toată lumea cu care lucra știa cine este soțul ei. Chiar dacă, până la urmă, totul a fost ca o furtună într-un pahar cu apă, ea cedând în final, când a realizat cât de important era pentru Christian ca ea să își asume, în fața tuturor, oficializarea relației dintre ei, mi s-a părut că ar fi trebuit să-și dea seama de la început de acest lucru, mai ales că-i știa trecutul și demonii cu care se lupta.

Mai apoi, atitudinea ei rebelă și încăpățânarea de a face pe dos de cum o rugase el i-a pus în pericol pe angajații lui Christian care asigurau paza și lucrau în casa lor.

L-am apreciat pe Christian pentru că, deși aparent era furios pe Ana că îl sfida, ceea ce îl scotea de fapt din minți era temerea că nu va putea să o protejeze suficient de orice i-ar putea face rău, inclusiv el. Cu rădăcini evidente în propria lui copilărie chinuită, viziuni cu ea rănită grav sau moartă îl chinuiau adesea, cu atât mai mult cu cât Jack Hyde era în libertate și se părea că avea o obsesie legată de el și familia lui.

Deși n-am putut fi de acord nici acum cu reacția lui controversată din momentul în care a aflat că va fi tată, am înțeles mai bine ce anume i-a declanșat acel comportament haotic, care l-a condus până în preajma Elenei Lincoln, făcând-o să sufere cumplit pe Anastasia. Conștientizând pe deplin cât de grav a greșit, lui Christian i s-a părut că Ana era perfect îndreptățită să-l părăsească. Când această temere teribilă a părut să se confirme, Christian a fost dispus să renunțe fără ezitare în favoarea ei la o sumă imensă de bani, întrucât dacă ea pleca din viața lui, ar fi dispărut și toată lumina care-i încălzise sufletul de când o cunoscuse pe ea, iar întunericul și frigul ar fi revenit, fără nicio busolă care să-l conducă. O reîntoarecere la vechiul stil de viață nu îl mai tenta deloc, singura lui dorință fiind doar ca Ana să fie fericită.

Evenimentele se precipită în ultima parte a cărții, iar Christian trece într-un timp scurt printr-o multitudine de stări sufletești: descurajare și tristețe când s-a crezut părăsit, disperare când a văzut-o pe Ana în pericol, ușurare când ea a scăpat cu bine, admirație pentru eroismul ei și fericire maximă când a realizat că ea îl iubea total și necondiționat și nu avusese nicio clipă intenția să-l părăsească.

Pe lângă firul principal al acțiunii, cartea este condimentată din plin cu scene fierbinți, iar mesajele spumoase schimbate pe email de către Christan și Ana m-au amuzat de multe ori.

Epilogul este cald și liniștitor, risipând tensiunea de până atunci. După o perioadă scurtă dar deosebit de intensă, Christian și Ana și-au găsit în sfârșit calea împreună, iar amenințările la adresa lor au dispărut.

”- Ești cele trei dorințe din lampa lui Aladin, câștigul cel mare la loterie și leacul împotriva cancerului, toate la un loc!

Râd și-mi trec degetele peste obrazul ei.

– Nu, Ana. Tu ești.”

Descătușat de E. L. James poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii cărți E.L. James

Listă cărți apărute în Colecția Eroscop ordonate după autor și serii

Recenzii și prezentări cărți Colecția Eroscop

Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Top 10 cărți romantic-erotice historical

Top 10 cărți romantic-erotice cu limbaj murdar

Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *