Delicatese Literare
Recenzii

Despre iubire, cu instructiuni de folosire de Corina Ozon, Editura Univers – recenzie

Despre iubire, cu instructiuni de folosire

Corina Ozon

Editura Univers

Nr.pag.: 198

An apariție: 2017

Cea de-a șaptea carte a Corinei Ozon este o surpriză pentru cititorii ei, cărora le oferă de data aceasta o serie de inedite #instrucțiuni de asamblare, conservare, întreținere, reparare… a iubirii.

„Ne naștem cu cromozomul iubirii, strecurat cu grijă în spirala ADN, însă, dacă nu știm cum să o folosim, va acţiona instinctiv și haotic. Părinţii sunt cei care transmit acest pachet genetic, preluat de la generaţiile anterioare. Câţi dintre noi am fost învăţaţi să vorbim despre iubire și cum să o facem?”

Despre iubire, cu instructiuni de folosire este o carte scrisă cu multă sensibilitate, din inimă pentru alte inimi greu încercate! Autoarea a adunat picătură cu picătură mici povești de viață, pe care le-a transformat într-o apă lină și cristalină, un adevărat balsam pentru suflet!

Recomand cartea în special persoanelor peste 35 de ani, aproape sigur te vei regăsi măcar într-una dintre poveștile prezentate, sau vei ști pe cineva apropiat care a trecut printr-o întâmplare asemănătoare.

Dovedind o vastă experiență de viață și multă înțelepciune, autoarea nu judecă și nici nu dă sentințe, ci doar expune fapte petrecute, explicând cu argumente juste și convingătoare motivațiile lor și oferind sfaturi pentru a depăși momentele de criză, mici jaloane după care să te ghidezi.

Am savurat cartea cuvânt cu cuvânt, mi-a plăcut fiecare capitol prezentat și concluziile de la sfârșitul fiecăruia.

Sunt convinsă că fiecare va rezona diferit cu anumite pasaje din carte, în funcție de propriul bagaj emoțional și întâmplările trăite. Însă mulți se vor întoarce în propriul trecut și vor conștientiza sămânța care a provocat un șir întreg de evenimente ulterioare, cu consecințe nefaste. Dacă recunoști cauza primordială, poate mai poți încă schimba ceva în prezent.

Este o carte dulce-amăruie, cu multe tonuri de gri, dar care te încurajează că, la orice vârstă, există speranța unui nou început.

Cartea este structurată pe capitole, fiecare cu un titlu sugestiv:

 • De unde vine iubirea
 • Declarația de iubire ca formă de comunicare liberă
 • Intimitatea ca formă de cunoaștere
 • Singurătatea și serotonina
 • Sinceritatea în comunicare și inimile ”păzite”
 • Trecutul ca balast și desprinderea
 • Mediul înconjurător al iubirii
 • Despre neuitarea ce va fi uitată
 • Exorcizarea poveștilor
 • Când nu ajunge iubirea
 • Iubire sau confuzie?
 • Prietenie, iubire și kituri de supraviețuire
 • Iubirile pe furiș ca un praf de stele în ochi
 • Timpul iubirii
 • Iubire: întâmplare sau destin
 • Iubirea și fericirea
 • Căderile necesare
 • Teama de schimbare
 • Despre rupturi și dureri
 • Cât durează o iubire
 • Cum se mențin cuplurile longevive
 • Îmblânzirea iubirii
 • Ce este după despărțire
 • Despre iubire ca vânătoare
 • Despre complexitatea sentimentului de dor
 • Despre tot ce ne atinge
 • Instrucțiuni de buzunar

Citate:

”Copilăria este un ”cufăr” cu balauri și iubire, acolo adunăm toate bucuriile și spaimele noastre, dar și toate visurile.”

”Copilăria, această bucată din existența noastră, este generatoarea reacțiilor din viitorul nostru, este cufărul din care mai târziu fie scoatem comori, fie îl închidem, cu balauri cu tot.”

”Pentru a putea supraviețui, oamenii își resetează memoriile și merg mai departe. Uitarea este singurul leac pentru a reconstrui ceva. De fapt, nu uităm niciodată. Totul rămâne arhivat nemilos și iese la iveală când ne așteptăm mai puțin. Este constatat că orice traumă din copilărie ne afectează sănătatea fizică, emoțională și relațională. Ceea ce credem că uităm se transformă, de fapt, într-o mâzgă ce se așterne pe suflet și, cu cât încercăm să o ignorăm, cu atât se lipește mai tare și capătă consistență. Se hrănește mereu din fricile și nesiguranța noastră. Uneori provoacă furie și gesturi necontrolate.”

”Pentru generația noastră, iubirea a însemnat de cele mai multe ori respectarea unui set de reguli, care nu avea de-a face cu sentimentele. Iubirea era despre cum să nu-ți faci de râs familia și pe tine. Iubirea era despre orice altceva în afară de tine.”

”Iubirea presupune și efort, efortul de a face mici schimbări, care duc la o schimbare mai mare. Dar nimeni nu e în pielea celuilalt și, pentru fiecare, iubirea are ritmul ei.”

”Rana produsă de iubire este cel mai greu de vindecat.”

”Nefericirea constă în bucuria neîmpărtășită. Așadar, dăruiți cât puteți oricui primește, fie că e om sau animal. Faceți cât de mult lucruri care vă plac, ajutați doar când sunteți siguri că puteți face asta, fără promisiuni neonorate. Nu fiți invidioși pe cei aparent fericiți, nimeni nu știe ce se ascunde în spatele unei imagini-model, impecabilă. O asemenea imagine cere eforturi mari, iar cantitatea de endorfine e modestă.”

”O viață care nu e complicată ne dă mai mult timp pentru noi. Simplitatea este cu adevărat cel mai rafinat lucru, iar dacă ea nu există la nivelurile de bază ale existenței (dormit, mâncat, locuit), nu va exista niciodată cu adevărat la cele superioare. A trăi simplu este, de fapt, a te respecta pe tine și propriile-ți forțe.”

”Când poți fi tu liber, atunci îi poți înțelege libertatea celui de lângă tine.”

”Totul se construiește cărămidă peste cărămidă și funcționează doar împreună. Dacă lipsește o verigă, sistemul nu mai funcționează cum trebuie.

Și, nu în ultimul rând, partenerii care râd mult timp împreună au o relație îndelungată. Râsul slăbește tensiunile și dezamorsează conflictele, produce o atmosferă de relaxare. Reacțiile vor fi și ele pozitive. Mai mult, râsul este un efect al umorului. Nivelul de umor la care se află fiecare partener este important și, mai ales, potrivirea pe acest palier.”

”Iubirea e un proces deloc ușor, care te trece prin diverse etape, te metamorfozează și nimeni nu-ți poate explica și descrie clar, dar, când ești ”ars”, maturizat, o simți sigur și știi că a venit. Și e obligatoriu să fie reciprocă. Altfel e obsesie sau orice altceva. Iubirea este greu de întreținut și, ca atare, imposibil de resuscitat. Așa că atenție la presiune! A nu se confunda cu plăceri trecătoare și de moment. Când ai adunat toate instrucțiunile de folosire, vei ști ce să faci cu ea.”

Sunt multe pasaje în carte cu înțelesuri profunde, vă invit să le descoperiți.

Lectură plăcută!

Cărțile autoarei Corina Ozon pot fi comandate pe libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Corina Ozon

Recenzii Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *