Delicatese Literare
Recenzii

Destin și Furie de Lauren Groff, Editura RAO – recenzie

Destin și Furie

Lauren Groff

Editura RAO

Titlu original: Fates and Furies

Traducerea: Cristina Tripon prin Lingua Connexion

Număr de pagini: 443

“Volumul preferat al președintelui Barak Obama, în 2015.”
”Lauren Groff este o scriitoare foarte talentată, iar “Destin și furie” este un volum ambițios, care se ridică la înălțimea așteptărilor, cu mult umor, tristețe și inteligență sclipitoare.” — The New York Times
“Douăzeci și cinci de ani de căsnicie arată cu totul altfel atunci când sunt priviți din ambele tabere.” — Cosmopolitan
“O călătorie nebună, emoționantă și incitantă prin decadele unei căsnicii de poveste. Scriitoarea invită publicul să participe, să se implice adânc în poveste, pentru a pătrunde toate misterele, imperfecțiunile și triumfurile acestei relații.” — San Francisco Chronicle
Lauren Groff este autoarea romanului “Monsters of Templeton”, nominalizat la Premiul Orange pentru tineri scriitori. Locuiește în Gainesville, Florida, alături de soțul și cei doi copii.
“În fiecare poveste există două perspective. Fiecare relație poate fi privită prin ochii celor doi parteneri. Uneori, secretul unei căsnicii nu este adevărul, ci misterul. Lotto și Mathilde sunt tineri, se iubesc și se hotărăsc să își unească destinele.
Povestea lor, derulată pe parcursul a douăzeci și patru de ani, este un tumult de dragoste, artă, creativitate, însă… uneori lucrurile nu sunt așa cum par la prima vedere.
Destin și furie este o adevărată capodoperă literară, care răstoarnă prejudecăți. O radiografie uimitoare a unei căsnicii, scrisă de una dintre cele mai bune autoare ale generației sale.”
FATES AND FURIES
Destin și Furie de Lauren Groff mi-a tot atras atenția pe parcursul anului trecut, dar nu am reușit să o citesc până acum. Are un sinopsis incitant și o copertă foarte sugestivă și atractivă vizual.
Romanul este structurat în două părți distincte, care dau și titlul cărții: Destin și Furie.
“Doi oameni înaintau pe plajă. Ea avea pielea albă și arăta bine în costumul de baie verde, cu toate că era luna mai în Maine și era frig. El era înalt, vioi; în el ardea o flacără făcându-l irezistibil. Numele lor erau Lotto și Mathilde.”
Încă de la început, autoarea Lauren Groff ne face cunoștință cu personajele. Un cuplu căsătorit pe ascuns, tineri și plini de speranță și încredere în viitorul care-i așteaptă de acum înainte.
Aflăm povestea tânărului Lotto de pe vremea când era copil și până la maturitate. Părinții, oameni simpli care au muncit din greu; tatăl provenea din vechii descendenți din Florida, iar mama din New Hampshire.
Îmi place modul în care autoarea ne face cunoștință cu personajele romanului și cu trecutul acestora, făcându-ne parte integrantă din poveste. O adevărată saga de familie, aș putea spune. Un stil simplu, lejer, care atrage cititorul. O poveste captivantă tocmai datorită acestui stil ce atrage atenția și te face să îți dorești să descoperi cât mai multe detalii.
Lotto a avut o adolescență zbuciumată, în care a depășit mult prea multe limite! Nu s-a mai întors acasă de când mama lui l-a trimis la internat… Și-a trăit viața din plin, în același timp studiind la colegiul la Vassar. Dar a profitat și de toate petrecerile la care a putut merge, trăind viața la intensitate maximă.
Pe Mathilde a întâlnit-o chiar la terminarea școlii. Aceasta era o fată de gheață, care nu mergea la petreceri, sfârșitul de săptămână și-l petrecea în afara campusului. De cum a întâlnit-o, a și cerut-o de soție!
“Sigur. Da. O ușă se închise în urma lui. O alta, mai bună, se deschise larg.”

 

Cu simplitate și fără prețiozitate, autoarea ne relatează primul an din căsnicia celor doi și seninătatea cu care privesc doar partea plină a paharului, cei doi făcând abstracție de lipsuri și probleme. O viață în care preferă să nu vadă grijile.
O carte foarte interesantă care se citește relativ ușor, dar care-ți dă multe teme de gândire la final…
“Va fi ca o mărturie. Căsătoria lor se adunase de pe jos, se întinsese și îi privea cu mâinile în șolduri.”
Anii trec, iar Mathilde continuă să fie cea care muncește pentru a susține financiar familia, iar Lotto este același pierde-vară fără nici un țel, preocupat să-și trăiască viața și să fie centrul atenției la petreceri și printre prieteni. Cei doi duc o viață boemă, fără a încerca să realizeze ceva important… Până într-o zi când Lotto își găsește chemarea!
Dramaturg! Începe să scrie piese de teatru! Bineînțeles, ajutat de Mathilde.
“— Vanitos, spuse ea.
— Actorul este ascunzătoarea dramaturgului, zise el cu tristețe în glas. Voi fi întotdeauna vanitos.
— Mda, așa ești tu, spuse ea. Ești disperat să primești dragostea străinilor.”
De fapt, are dreptate Mathilde. Lotto este un personaj simplu de descifrat la suprafață, dar complex pe măsură ce-l înțelegem și-l cunoaștem mai bine. Iar Mathilde este suportul și sprijinul lui. Pe lângă viața de dramaturg în ascensiune a lui Lotto, autoarea ne face cunoștință și cu operele acestuia. Ceea ce mi s-a părut ceva uimitor.
O viață așternută pe hârtie! Cam aceasta este “Destin și Furie”. O viață trăită cu ușurință, fără a privi în față problemele. Dar, cum noua viață a lui Lotto este din ce în ce mai solicitantă, iar Mathilde este din ce în ce mai singură, ce credeți voi că se întâmplă până la urmă?
“— Singurătatea mea. Nu a ta. Tu ai avut întotdeauna prieteni. Nu mă deranjează că mi-ai furat povestea, ci că mi-ai furat prietena.”
Prima jumătate a cărții, intitulată Destin, are un final oarecum previzibil, pe care vă las pe voi să îl descoperiți.
Ce se întâmplă în Furie? Cu siguranță avem parte de o perspectivă total diferită. De o viață privită din alt punct de vedere, care ne aduce unele completări și ne lămurește anumite aspecte.
Furie a constituit și șocul acestei cărți. Mathilde nu este nici pe departe așa cum ne-am închipuit noi. Dar, nu vă spun mai multe…
O carte complexă și previzibilă într-o oarecare măsură. Totuși, “Destin și furie” reprezintă nu doar viața lui Lotto și Mathilde. Poate fi povestea multor cupluri care regăsesc aspecte din viața lor în povestea celor doi. De câte ori o căsnicie a mers înainte din comoditate și obișnuință, chiar dacă cei doi parteneri au vieți ce par să meargă în direcții diferite?
Un roman uimitor, captivant, o lecție de viață!

Mulțumim Editura Rao pentru cartea Destin și Furie de Lauren Groff oferită pentru recenzie

 

Cărțile autoarei Lauren Groff pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, dol.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii Editura RAO

 

34 Comments

Spune-ți părerea!