Delicatese Literare
Recenzii

Detectivă de ocazie de Laura Stanciu, Editura Petale Scrise – recenzie

Detectivă de ocazie

Laura Stanciu

Editura Petale Scrise

An apariție: 2019

Nr.pagini: 181

Iolanda Cristoloveanu este o coafeză simpatică, recent devenită mamă, ce încearcă să îmbine plăcut responsabilitatea de proaspăt părinte cu predilecția pentru aventură, pe care o menține citind romane polițiste și imaginându-se în rol de detectiv perspicace, asemeni celor dintre filele cărților. Atunci când cadavrul poștașului cartierului este găsit în scara blocului unde locuiește, impulsionată de curiozitatea sa nativă, Iolanda încearcă prin toate mijloacele disponibile oricărei vecine comunicative, care nu are autoritatea investigativă a poliției, să descopere cât mai multe indicii despre crimă și să demaște făptuitorul. – Marius Andrei – Cărți Analogii Antologii
O carte detectivistică presărată cu umor și sarcasm. O lectură cu adevărat delicioasă, numai bună pentru relaxare. Sunt sigură că orice cititor o va îndrăgi pe Iolanda și stilul ei de a fi. „Detectivă de ocazie” este o carte polițistă, completată de o poveste de dragoste, dar nu este o simplă carte pe care să o adaugi în bibliotecă și pe care o uiți după ce ai citit-o. Dimpotrivă, îți va răsări în memorie din când în când și vei vrea să o recitești! – Eva Ancuța Hamza – Rândurile Evei
După o zi încărcată de probleme este firesc să îți dorești puțină relaxare într-un fotoliu confortabil savurând o poveste amuzantă și încântătoare. Astfel de povești aduc un plus de savoare în condițiile în care suntem tot mai prinși de stresul zilnic, tot mai subjugați de lucrurile mai puțin frumoase din viața noastră.
Detectivă de ocazie de Laura Stanciu a fost precum un cocktail delicios și gustos . Am savurat din plin întreaga poveste, am râs și m-am bucurat asemeni unui copil care primește o jucărie nouă. A fost o surpriză plăcută, cu atât mai mult cu cât, Laura Stanciu este o tânără autoare – bucureșteancă, 32 de ani, mămică fericită a unui îngeraș de un an –  care a avut curajul să abordeze un gen literar nou pe piața autohtonă: chick lit. Felicitări autoarei pentru curaj și sper ca, în viitorul apropiat, să ne mai încânte sufletul cu povești frumoase și personaje fermecătoare și exuberante.
Cu un stil de scriere simplu și lejer, povestea reușește să te atragă fără să îți dai seama, dar mai ales să te surprindă, cu atât mai mult cu cât umorul și autoironia sunt nelipsite de la început până la sfârșit. Toate acestea, coroborate, dau un farmec aparte poveștii, iar lectura devine o încântare. Nu ai cum să te plictisești. Indiferent dacă o îndrăgești sau nu pe Io – personajul principal – , oricât de fire posacă ai fi, nu poți rămâne indiferent la toate năzbâtiile pline de haz ale acesteia. Subiectul în sine poate părea banal iar personajul feminin creat cu superficialitate, dar vă asigur că nu este așa.
Iolanda Cristoloveanu – eroina noastră, cea care ne împărtășește, fără teamă, cu bune și rele, prima experiență în ale „meseriei” de „detectiv de ocazie” – este o tânără de 32 de ani, o femeie obișnuită, plină de viață, mămica unui îngeraș de un an – Geo – și a unui pit bull fioros dar protector – Taz – care își câștigă traiul de zi cu zi ” jucându-se” cu părul doamnelor mai mult sau mai puțin cochete, bucurându-se de o reputație bună în rândul acestora . Viața ei curge lin printre bârfele obișnuite ale vecinelor și clientelor frustrant de vorbărețe – eii, se recunoaște cineva??!! – fără evenimente palpitante care să o scoată din rutina de zi cu zi.
„Să mă prezint: numele meu este Iolanda Cristoloveanu și am 32 de ani. Prietenii și familia îmi zic Io ( simplu, la obiect și mai „modern” decât prăfuitul nume pe care îl târâi după mine de când m- am născut, prin toate actele) . Locuiesc în Capitală, într- un cartier măricel, încă având locații verzi, parcări și trotuare, toate SIMULTAN ȘI FĂRĂ SĂ SE SUPRAPUNĂ, astfel încât nu ne simțim sufocați de betoane sau suprapopulare.
Locuiesc aici de vreo doi ani, împreună cu mica mea progeniturã, George, care are venerabila etate de 1 an, și Taz, câinele nostru pit bull ( lasă puțin păr, că are blana scurtă, arată destul de fioros ca să nu se ia nimeni de noi și așa am îmbinat și ideea de responsabilitate și afecțiune pe care să i- o transmit lu’ fii- miu!). Sunt o femeie obișnuită, zic eu. Nu am vreo super- putere, deși mi-aș dori…..O, Doamne, cât mi-aș dori!”
Singură, divorțată de tatăl copilului său, își conduce viața după bunul plac iar meseria de mămică este cea care o face fericită. Viața ei este una banală.
” ….cum spuneam, nu sunt cu nimic mai presus de cel mai obișnuit om pe care îl vezi pe stradă (exceptând faptul, bineînțeles, că sunt de „n” – șpe mii de ori mai drăguță, ca să nu zic de-a dreptul frumoasă – trebuie să știu uneori când să te oprești din a te lăuda, nu de alta, da’ să lași și altora șansa să te preaslăvească – smiley face!) și nici prin gând nu-m trecea vreodată, nici în cele mai tari vise ale mele, că o să ajung să trăiesc ceea ce vă voi povesti în continuare.”
Dar viața ei se schimbă brusc atunci când, la parterul blocului în care locuiește, este descoperit cadavrul poștașului din cartier. Curioasă din fire – nu, nu, la ea nu merge vorba aceea „curioșii mor repede”!! – Io este hotărâtă să investigheze pe cont propriu această crimă fără să se gândească, însă, la consecințe. Nu i se pare nimic ieșit din comun, nici periculos. La urma urmei ce rău poate să facă sau să i se întâmple?! Și, te poți împotrivi sorții?
Profitând de câteva zile de concediu din meseria de mămică, Geo fiind luat de bunici într- o scurtă vacanță, Io are timp să își pună la bătaie toate armele pentru a descoperi misterul ce planează asupra morții poștașului. Cine i se poate împotrivi? Nimeni nu o poate opri, nici măcar frumușelul și apetisantul domn inspector de poliție, Victor Cimlea.
” Da, tipul arăta foarte bine, exact cum îmi plăcea mie, și eu, una, eram un pic ….dar doar un pic …vrăjită de el! „
” – De ce te joci cu focul și încerci să faci pe detectivul? mă întrebă el deodată abrupt, cu o voce din care dispăruse orice urmă de visare, empatie, sentiment. (…)
– Urmărim un CRIMINAL! spuse el, apăsînd pe cuvânt, de parcă exprima o nouă teorie revoluționară. Nu un personaj imaginar dintr- o carte, nu un actor dintr- un serial polițist la care te uiți seara în lipsă de altceva mai bun. Un criminal în carne și oase, o bestie care e gata să omoare ca să-și protejeze interesele și identitatea! Înțelegi?”
Credeți că avertismentul acestuia o liniștește? Oricât de agreabil i se pare, oricât  de atrasă ar fi de el – tot timpul în prezența lui era neliniștită și simțea fluturi în stomac – Io,  încăpățânată și perseverentă,  ignoră complet sfatul lui Victor.
Perspicace şi intuitivă, Io ştie în sinea ei că misterioasa moarte a poştaşului ascunde ceva complex şi este hotărâtă să meargă până la capăt cu propria anchetă, chiar dacă, uneori, este nevoită să recurgă la tertipuri mai puțin morale dar care stârnesc tot hazul . Doar că, inevitabil,  lucrurile scapă de sub control iar eroina noastră este prinsă ca într-o pânză de păianjen, din care, cu greu, se mai poate desprinde.
Interacțiunea dintre cei doi este când subtilă, când intensă, replicile sunt delicioase, pline de umor , iar sarcasmul este prezent la tot pasul, într-un mod elegant, din partea lui Victor, și direct din partea Iolandei. Cei doi sunt două firi complet diferite, ca ziua și noaptea, dar care împreună formează un tot unitar. Iolanda este expansivă, impulsivă, Victor este calm, reținut.
Dacă pe Iolanda am îndrăgit-o, pe Victor l-am adorat. Cu eleganță, rafinament, dar mai ales profesionalism, Victor știe să aștepte, să stea în umbră, atent la orice „incursiune neautorizată” a Iolandei, dar, în același timp, prudent și concentrat pe rezolvarea cazului, dincolo de ” sfera de influență” a tinerei noastre detective .
Cum evoluează ancheta – și de o parte și de alta -, în ce încurcături intră eroina noastră șugubeață și cum reușește să descurce și/sau să încurce ițele în rezolvarea cazului, vă las pe voi să descoperiți atunci când veți citi cartea.
Vor avea curaj cei doi să dea frâu liber emoțiilor şi să se arunce în vâltoarea vieții împreună?  Rămâne de văzut!
Detectivă de ocazie a fost o lectură relaxantă, plină de haz, cu doi eroi imbatabili, sexy și fermecători,  a fost zâmbet, lumină și culoare.
Dacă vă doriți o carte caldă, luminoasă, haioasă, care să vă umple sufletul de voie bună și savoare, „Detectivă de ocazie” este ceea  ce vă trebuie!

Cartea Detectivă de ocazie de Laura Stanciu poate fi achiziționată de pe site-ul editurii petalescrise.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *