Delicatese Literare
Recenzii

Detectivul Jack Wyler. Prețul Sângelui de Cătălin Ioniță, Editura StoryCraft Publishing – recenzie

Detectivul Jack Wyler. Prețul Sângelui

Cătălin Ioniță

Editura StoryCraft Publishing

Nr. de pagini: 304

An apariție: 2021

Jack Wyler este un detectiv particular căzut în patima băuturii, care nu a mai luat un caz de peste șase luni. Când află că fetița lui nu mai are de trăit decât câteva săptămâni fără o operație costisitoare, totul devine o cursă contra cronometru pentru a rezolva un caz de crimă care să-i aducă banii pentru plata operației.

Detectivul Jack Wyler. Prețul Sângelui” de Cătălin Ioniță este un roman care posedă toate elementele unui thriller de calitate – suspans, mister, acțiune și dramă -, rezultatul fiind o poveste incendiară, excelent construită, cu atenție la detalii, având în prim plan un protagonist foarte bine portretizat și pus în valoare.

Intriga este complexă și se dezvăluie în felul urmator: Jack Wyler este detectiv particular, un bărbat cinic, ajuns o epavă, cu creierul îmbibat în alcoolul care-i amorțește simțurile. Scârbit și dezamăgit ca soția l-a părăsit fugind împreună cu fetita lor, după ce a surprins-o înșelându-l, își îneacă amarul în băutură și femei, ajungând într-o stare deplorabilă, fiind conștient că și el are partea lui de vină în eșecul căsniciei pentru că și-a iubit meseria mai mult decât propria familie.

Este scos din amorțeală de către Regina Sky, o avocată celebră și afurisită, apărătoarea bogaților orașului Jacksonville, care, cunoscându-i calitățile detectivistice și tulburatoarea poveste de viață, îi propune să ancheteze o crimă ciudată: milionarul Bob Miller este găsit mort, în propria locuință, ucis cu un bisturiu ce i-a secționat carotida, primii suspecți fiind doi borfași mărunți, care, în urma unui pont primit, au vrut sa dea lovitura vieții intrând în casa milionarului pentru a-l jefui, exact în seara crimei. Deși în prima instanță refuza propunerea celebrei avocate, ceea ce îl convinge pe detectivul Jack Wyler să accepte acest caz este telefonul primit de la fosta soție care îi cere ajutorul financiar pentru operația costisitoare de care are nevoie fetița lor pentru a supraviețui. O nenorocită de tumoră transformă viața copilei într-o cursă contra cronometru, iar onorariul pentru rezolvarea anchetei reprezintă salvarea fetei.

Așadar, bântuit de trecut, sfâșiat de durere pentru soarta fetiței lui, dependent de alcool, Jack are la dispoziție câteva zile pentru a descoperi criminalul lui Bob Miller. Și să nu vă imaginați că i-a fost ușor când a fost nevoit să descâlcească ițele încurcate ale relațiilor din familia Miller, o familie ahtiată după bani, lux și faimă. Descoperă astfel o colecție de personaje către care merită să-și îndrepte atenția, uneltiri și secrete teribile care, scoase la suprafață, vor schimba cursul investigației în mod dramatic.

Astfel, Victoria, soția lui Bob Miller, este chirurg de renume, cu o reputație fără pată, dar și o persoana introvertită care ascunde multe secrete sub înfățișarea perfectă. Talentul detectivistic trebuie însoțit și de o buna înțelegere a psihologiei umane iar Jack va dovedi, în final, că nu degeaba și-a făurit un nume printre cei mai buni anchetatori din Jacksonville. Walt Miller, fratele lui Bob, este un tip lacom, pe care nu-l interesează decât banul. El este omul care îngroașă conturile familiei, transformând în milioane de dolari ideile geniale ale lui Bob. Va reuși Jack să vadă adevărate lui intenții și să treacă de viclenia lui? Chelsea, fata lui Bob, este o tânără plină de resentimente, ură și vicii care își găsește eliberarea în drogurile ce au transformat-o într-o dependentă. Neglijată de părinți în goana lor după faimă și bani, se simte exclusă și dezradacinată. Dar Jack știe, din propria experiență, că dependența de un viciu ascunde de cele mai multe ori o durere teribilă, căreia nu mulți îi pot face față. Oare va putea detectivul să afle ce secrete teribile ascunde tânara?

Acestea sunt doar câteva din personajele care îmbogățesc această poveste palpitantă pe care o recomand cu multă plăcere tuturor iubitorilor de literatură polițistă și nu numai. Veți avea parte de adrenalină la cote maxime, răsturnări de situație, ritm alert și un stil de scriere cursiv care fac din această carte o lectură de calitate.

„Sophia e… la spital. A făcut o criză azi dimineață. Am chemat salvarea și au internat-o de urgență. (…) După ce i-au făcut teste au… au zis că are ceva la inimă. O tumoră. (…) Jack nu mai auzi nimic. Totul se învârtea în jurul lui, așa că se așeza jos pe asfaltul crăpat, pentru că altfel era sigur că ar fi căzut. Fetița lui de șase ani avea o tumoră la inimă. Își înecase mințile în alcool, pentru că treaz nu suporta să fie departe de copilul său, iar acum tocmai aflase că e în pericol de moarte. Dură câteva secunde bune până auzul îi reveni (…)”

 

Cartea Detectivul Jack Wyler. Prețul Sângelui de Cătălin Ioniță poate fi comandată pe storycraft.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

13 Comments

  • Daniela Dumitru

    Poate e o aroganta sau poate e din cauza copertii, in imaginatia mea Jake e un fel de personaj ca cele jucate de Humphrey Bogart, slabut, cu un pahar in fata, chinuit de amintiri, cu o tigara in coltul gurii, empatic dar ascunde bine asta, mucalit si autoironic. Si sa nu uit, il plac inevitabil femei remarcabile.
    Am citit cartea cu imaginea aceasta in minte. Il descrie autorul, dar eu mi-am permis sa il urmaresc cu ochii mintii in felul meu. Desi o romantica, ma atrag in cartile politiste twist-urile, profunzimea surprinzatoare a personajelor si durerea din spatele cinismului sau autoironiei lor. Catalin Ionita i-a dat lui Jack Wyler si povestii lui cu “Pretul Sangelui”, exact ce imi doream, ce ma asteptam.
    M-a condus pe piste false, m-a lasat sper ca poate nu … sau poate da … si a dat sfarsitului povestii intorsatura pe care meritam sa o citesc dupa cat investisem in personaje. Pentru ca si eu investigasem, ateptasem pe holuri de spital sau simtisem gloantele, impreuna cu Jack Wyler.
    Ma intreb ce are de gand Catalin cu personajul lui charismatic dincolo de aceasta carte? Merita sa mai auzim de el. Zic si eu.

Spune-ți părerea!