Delicatese Literare
Recenzii

Din negura timpului de Lavinia Călina, Editura Herg Benet  – recenzie

Din negura timpului

Lavinia Călina

Seria: Neamul Corbilor, volumul 3

Editura: Herg Benet

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 282

  • Seria Neamul corbilor:

1. Copiii întunericului – recenzie
2. Blestemul zorilor – recenzie
3. Din negura timpului
“După dispariția lui Nicol, Roxana încearcă să se apere de pericolele care pândesc la tot pasul, alături de noul ei grup de aliați și într-un cămin în care sentimentele de dragoste capătă noi și surprinzătoare sensuri. Însă viziunile sale devin din ce în ce mai puternice și mai greu de descifrat, iar o confruntare finală între Neamul Corbilor și celelalte Neamuri pare iminentă. Poate Roxana să readucă în tabăra sa speranța supraviețuirii, dejucând planurile finale ale Corbilor?”
“Magie și acțiune, răsturnări de situație, intrigi țesute de veacuri, iubiri blestemate, un creuzet al coșmarurilor devenite realitate, în care moartea pândește din colțul oricărei străzi, în ochii oricărui trecător și chiar din adâncul propriului suflet. Lupta abia a început, iar Neamul Corbilor este mai decis ca niciodată să fie cel care va câștiga supremație asupra întregii lumi.”
După schimbarea dramatică de situație din cel de-al doilea volum al acestei serii senzaționale, mă întreb pe unde ne va mai purta imaginația surprinzătoare a autoarei Lavinia Călina. De un singur lucru sunt convinsă: vom avea parte de o călătorie de neuitat!
Din negura timpului” începe cu una dintre viziunile Roxanei și cu intenția lui Liviu de-a o salva pe aceasta din mâinile lui Radu.
Volumul de față își desfășoară acțiunea la doi ani după întâmplările din “Blestemul zorilor”.
“La început, imaginea lui era în ceață, abia dacă puteam să-i disting câteva trăsături, apoi treptat, treptat totul a devenit mult mai clar. Acum îl recunoșteam din prima. Știam exact trăsăturile feței lui, bărbia ovală, ochii verzi închiși la culoare, sprâncenele stufoase, mai mereu încruntate, părul castaniu, buzele subțiri, umerii lați. Părea puțin mai înalt decât mine, cred că avea în jur de treizeci de ani, vocea lui era destul de groasă și vorbea rar.”
Aflăm încă de la început că Neamul Corbilor o ține captivă pe Roxana și că i-au șters sistematic amintirile.
Răspunsul la captivitatea Roxanei îl aflăm la această întâlnire de taină. Se pare că Radu, atunci când planetele se vor alinia într-o anumită ordine, are de gând să o oblige pe Roxana să-și schimbe neamul…
Ceea ce încearcă acești oameni să facă la întâlnirea aceasta de taină este un adevărat complot ce poate avea ca rezultat pieirea lui Radu…
Este impresionantă tensiunea în care ne ține autoarea de la început și până la sfârșit. Nu putem întrevedea ce se va întâmpla, tot timpul apar noi și noi acțiuni ce pot schimba cursul central al poveștii.
“— Nu trebuie să-i spui lui tata că l-ai văzut pe omul acela în visele tale.
Am rămas mască. De unde știa? Cum de știa? Mi-am retras speriată mâinile și pur și simplu nu am știut ce să zic sau cum să reacționez. Era imposibil. Ovi mă prinse din nou de mână și insistă.
— Nu trebuie să-i zici! Tata nu trebuie să afle că îl poți vedea! Nu poate știi asta și … și în niciun caz nu poate afla că îl pot vedea și eu.”
Oare de ce vrea Ovi să țină un asemenea secret față de tatăl său?
După ce Radu părăsește Conacul și se retrage să mediteze, Roxana are o discuție tare interesantă cu Karina…
“— Da, dar nu o să-ți placă. După ce Nicol a reușit să iasă din transă, când unul dintre lupi i-a smuls colierul de la gât, Radu a decis să nu mai riște cu tine. Nu a mai vrăjit un obiect, ci a preferat să planteze vraja direct în corpul tău. Dacă vrei să scapi de ea, trebuie să o scoți exact pe aceeași cale pe care a intrat.”
Am fost impresionată de legătura strânsă dintre Ovi și Roxana, mai puternică chiar, după dispariția lui Nicol.
Roxana simte că ceva se apropie. Ceva care va schimba, într-o formă sau alta, ceea ce urmează să facă Radu. Și este îngrijorată, apatică, nu-și mai găsește energie pentru mai nimic.
Odată scoasă din Conac, tânăra, împreună cu Ovi și Karina sunt luați de Liviu și Ștefan. Doar că Roxana nu este sigură dacă nu cumva a schimbat o celulă cu alta… Este uimitor că poate auzi totul deși este inconștientă! Iar secretele par să se țină lanț… Oare ce va mai ieși la iveală?
“Ultima picătură de argint ieși din corpul meu, iar atunci am simțit cum totul devine clar. În momentul în care acea boabă de lichid pluti în aer, mi-am adus aminte absolut tot.”
Nu credeam că am s-o văd vreodată pe Camelia făcând o faptă bună…
Marian este personajul nou apărut în acest volum al seriei, nu este vrăjitor ci doar un simplu om ce pare să știe multe, și totuși, Roxana simte o bucurie imensă atunci când îl vede. De ce oare? Care este misterul care-l învăluie?
“— Ștefan…
— Știu cine ești!
Degetele lui Ștefan i-au prins ceasul argintiu pe care-l avea pe mână și traseră până ce cureaua cedă, iar obiectul căzu pe jos în bucătărie. În acea clipă, o lumină ciudată mă orbi și nu am mai văzut nimic, iar viziunea mea se stinse la fel de rapid precum apăru.”
Surpriză! Șoc! În spatele lui Marian se ascunde, de fapt, Nicol!
De ce nu este moartă? Ce s-a întâmplat?
“— Pentru că tu i-ai dat lui Ovi energia ta. În același timp, în tine se mai afla o fărâmă de energie, slabă, dar destul de puternică cât să te trezească la viață după trei zile.
Zicând asta, îmi atinse discret cu vârful degetelor pântecul.”
Asta da surpriză neașteptată! Nicol și Ștefan, dușmani, două persoane care nu se suportă unul pe altul, au împreună o fetiță: pe Ligia! Micuța Ligia se dovedește a fi o adevărată minune: are atât semnul Lupilor cât și pe al Corbilor… Oare cum a fost posibil așa ceva? Asta vă rămâne vouă să descoperiți.
Dar, chiar dacă surpriza aceasta a fost explicată, pericolul încă planează, din ce în ce mai aproape de ușa lor. Pericol reprezentat de Corbi, de Radu — care deja știe că Nicol este încă în viață…
Iar acum, Karina și Nicol sunt singurele care rămân să-i înfrunte. Ceilalți, conduși de Sasha — lupul Ligiei, trebuie să se pună la adăpost și să protejeze copiii cu orice preț.
“A fost cea mai dificilă decizie pe care am luat-o, aceea de-a pleca și a o lăsa pe ea acolo, dar nu am avut de ales.”
Iar înfruntarea este periculoasă, dură, sângeroasă. Chiar și cu ajutorul lui Ștefan, Radu este puternic și hotărât să-i distrugă pe toți…
Suspansul și pericolul nu ne lasă să respirăm, citim înfrigurați totul, dorind să ajungem la final și să sperăm că, totuși, vor reuși să-l învingă pe Radu și pe Corbii săi aflați în căutarea puterii supreme.
“Din negura timpului” ne oferă o acțiune plină de magie, vrăji puternice, dorința de putere și suspans. Totul la cote maxime, care îți oferă o lectură deosebită, pe care o savurezi filă cu filă.
O luptă aprigă și o morală de care toți ar trebui să ținem cont:
“La final, am știut că de magie nu te poți ascunde, că mai devreme sau mai târziu, te găsește și că o să dai socoteală pentru modul în care ai folosit-o. (……..)
Poate chiar și oamenii. În lume nu există bine sau rău, noi îl creăm prin fiecare gest al nostru. Doar de noi depinde dacă are să fie pace sau război, de noi depinde viitorul, noi țesem ziua de mâine.”

Cartea Din negura timpului de Lavinia Călina a fost oferită pentru recenzie de Editura Herg Benet

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe hergbenet.ro, libris.ro, carturesti.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, dol.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

Recenzii cărți Lavinia Călina

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți fantasy

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *