Delicatese Literare
Recenzii

Dinastia lui Iisus de James D. Tabor, Editura RAO – recenzie

Dinastia lui Iisus

(The Jesus Dynasty – 2006)

Subtitlu: Istoria secretă a lui Iisus, a familiei sale regale și a nașterii creștinismului.

James D. Tabor

Editura RAO

Traducere din limba engleză: Cătălina Cimpoeru

An apariție: 2010

Nr. pagini: 448

 

James Daniel Tabor (născut în 1946 în Texas) este doctor în studii biblice și creștinism timpuriu la Universitatea din Chicago și expert în manuscrisele de la Marea Moartă și iudaismul antic. Între anii 2004-2014 a fost președinte al Departamentului de Studii Religioase al Universității din Carolina de Nord din Charlotte. Este autor a zece cărți, printre care Things Unutterable (1986), un studiu despre misticismul apostolului Pavel, A Noble Death (1992), în care face o analiză a atitudinilor față de sinuciderea religioasă și martiriul în lumea antică; este frecvent consultat de către mass-media pe aceste teme și a fost invitat în multe emisiuni de televiziune și radio.

"Dinastia Iisus" este o nouă investigaţie istorică despre Iisus, familia lui regală şi naşterea creştinismului. Cartea prezintă povestea lui Iisus într-o lumină complet nouă. Este istorie, nu ficţiune. Dar diferă considerabil de portretul standard al lui Iisus prezentat de dogma teologică. Dinastia Iisus propune o versiune originală a creştinismului, pierdută şi uitată de mult, dar una care poate fi verificată până la fondatorul ei, Iisus însuşi. Impactul şi implicaţiile acestei cărţi au bătaie lungă şi sunt potenţial revoluţionare. Într-un fel o putem numi "cea mai mare istorie, niciodată spusă". Pe mulţi îi va încânta şi incita, pe alţii îi va supăra şi revolta, dar indiferent de crezul personal, îi va provoca pe toţi cititorii să cântărească dovezile şi să analizeze noile posibilităţi.
"Dinastia Iisus" nu are nici o legătură cu recent popularizatele idei despre faptul că Iisus a fost căsătorit şi a avut copii cu Maria Magdalena. În mare parte ficţiune, ideea aceasta se bazează mai mult pe speculaţii, şi mai puţin pe dovezi. Dar, după cum se întâmplă de obicei, adevărul este mai bizar decât ficţiunea - şi mult mai intrigant. În "Dinastia Iisus" vom descoperi că Iisus era primul născut al unei familii regale - un descendent al Regelui David din vechiul Israel.

Cărțile ce abordează subiecte sensibile precum religia și/sau credința nu intră în zona mea de interes literar, de aceea le-am tot ocolit până acum. Însă, pentru 2023 mi-am propus sa ies mai mult din zona de confort, motiv pentru care am ales să încep anul cu o astfel de carte, una care a stârnit la data apariției sale multe polemici în lumea întreagă și care, cu siguranță, o va face și de acum încolo. Cartea mi-a fost recomandată și oferită spre lecturare de o cititoare avidă din mediul online, căreia îi mulțumesc pe această cale.

Despre ce carte este vorba? Despre Dinastia lui Iisus de James D. Tabor, publicată în România de Editura RAO în anul 2010.

După cum se poate deduce și din titlu – „Dinastia lui Iisus” -, James D. Tabor ne vorbește despre Iisus, cea mai cunoscută personalitate din istoria omenirii, despre originile sale ca descendent al Regelui David din vechiul Israel, despre cum trăia el, despre familia sa și, nu în ultimul rând, despre creștinism. Relatările autorului au la bază o muncă minuțioasă de cercetare a unor texte vechi și izvoare istorice, dar și a altor descoperiri făcute de-a lungul timpului de numeroși cercetători și de el însuși. Totuși, autorul punctează foarte clar că, pentru a reconstrui nașterea, viața și învățăturile lui Iisus, cele mai vechi și mai bune izvoare în acest sens sunt cele patru Evanghelii, după Matei, Marcu, Luca și Ioan, cuprinse în Noul Testament. Alături de acestea însăautorul menționează și alte Evanghelii, precum Evanghelia lui Toma, descoperită în anul 1945 în Egipt, o versiune în ebraică după Evanghelia după Matei, ce a circulat în cercurile rabinice, precum și câteva așa-numitele Evanghelii Apocrife din secolul al II-lea și al III-lea d. Hr. Toate acestea au fost analizate și comparate în ultimii două sute de ani de mulți cercetători, de aici și unele concluzii pe care autorul le aduce în atenția cititorului.

Cartea atinge numeroase subiecte, multe dintre ele delicate și răsunătoare deopotrivă, cum ar fi: paternitatea lui Iisus, probabilitatea ca Maria să se fi recăsătorit după moartea lui Iosif cu unul dintre frații acestuia, Cleopa, căsătorie în urma căreia au rezultat șase copii, patru băieți și două fete, reînmormântarea lui Iisus, relația apropiată dintre acesta și Ioan Botezătorul, care era descendent al unei familii preoțești de seamă, Aaron, considerat și inițiatorul mișcării mesianice care a evoluat în creștinism, arestarea și uciderea lui Ioan Botezătorul de către Irod Antipa, conducătorul Galileei și eforturile ulterioare ale lui Iisus de a duce mai departe misiunea și de a răspândi mesajul de „chemare la pocăință în vederea apropiatei veniri a Împărăției lui Dumnezeu”. Autorul ne mai vorbește, printre multe altele, și despre Iacov, considerat la vremea respectivă urmașul lui Iisus, care a continuat misiunea acestuia după moarte, alături de Petru și Ioan, conducând însă Sfatul Celor Doisprezece format de Iisus, și a cărui viață a fost aproape uitată. Epistola lui Iacov ,,cuprinde cea mai directă legătură cu învățăturile lui Iisus însuși” și este, totodată, „cel mai neglijjat document din întregul Nou Testament”, despre existența căreia, din păcate, mulți creștini nu știu.

Toate aceste aspecte, dar și multe altele, pe care James D. Tabor le aduce în discuție, pe unii îi vor incita și entuziasma, iar pe alții îi vor incomoda, revolta, cutremura. Se știe că, dintotdeauna, „unde credința și istoria se întâlnesc într-un punct nevralgic” au fost probleme, sunt și vor mai fi!

Dinastia lui Iisus de James D. Tabor a fost o lectură pretențioasă din cauza numeroaselor informații, date și personalități menționate de autor, dar de înțeles și bine-venite, pentru o mai bună înțelegere a întregului context, dincolo de dovezile și/sau presupunerile pe care le-a așternut în scris, dar și dincolo de abordarea personală ce are ca suport activitatea sa profesională. Autorul recunoaște că și-a dorit să prezinte „latura umană a vieții lui Iisus, plasată în contextul istoric real și independentă de orice program teologic”. Ocolind genul acesta de cărți, cultura mea generală nu este bogată sau bine formată în acest sens, de aceea lectura a fost dificilă, nevoită fiind, de multe ori, să reiau la citit multe pagini. Pe lângă acestea, scrisul mărunt a făcut ca lectura să decurgă anevoios, dar, cu o concentrare mai mare, am reușit să o duc până la capăt. În ciuda acestor aspecte, cu fiecare filă dată, cartea m-a captivat. Surprinzător chiar și pentru mine!

„O înțelegere a dinastiei Iisus ne oferă mai mult decât o simplă alternativă interesantă pentru modul standard în care a fost prezentată istoria creștină. Ne deschide noi căi de meditație asupra importanței lui Iisus din Nazaret și a ceea ce viața și învățăturile lui pot semnifica pentru noi. Iisus a fost cea mai influentă personalitate din istoria omenirii și cine a fost el și cum ni-l amintim depinde în ceea mai mare parte de noi, fie că suntem atei sau credincioți, iudei, creștini sau musulmani.”

 

,,Iisus era evreu, nu creștin. Doar acest fapt, și ne deschide ușa către înțelegerea lui Iisus așa cum era el în realitate în timpurile și locurile acelea; mulți nici nu s-au gândit vreodată să intre pe ușa aceasta. Iisus a fost circumcis, respecta Paștele evreiesc, citea Biblia în ebraică și respecta sâmbăta ca zi de sabat. În cei două mii de ani de înstrăinare și relativă separare ostilă între iudaism și creștinism, a existat tendința de a ascunde faptul că Iisus a crescut într-o lume religioasă și culturală care s-a pierdut aproape întru totul în evoluția ulterioară a creștinismului.”

 

,,Pentru a-l înțelege pe Iisus în raport cu timpul și locul respective, trebuie să-i înțelegem devotamentul pentru credința ancestrală a strămoșilor săi. Nu se vedea decât împlinind spusele lui Moise și ale profeților, mesianica speranță care i-a ghidat viața și l-a condus la moarte fiind miezul cel mai profund al ființei lui.”

 

 Recomand cartea? Da, cu siguranță! Însă nu este pentru oricine! Trebuie multă deschidere și înțelegere, ceea ce este destul de greu.

 

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *