Delicatese Literare
Prezentari carti

Dincolo de acel loc de A.J. Cronin, Editura Lider

Dincolo de acel loc

A.J. Cronin
Editura Lider
Titlu original: Beyond This Place
Va invităm să redescoperiţi un autor excepţional şi un roman pe măsură.
La douăzeci de ani după ce a fost evacuat în America, Paul Mathry se întoarce la Liverpool pentru o scurtă vizită. Este şocat să afle că tatăl său, despre care credea că murise în război ca un erou, este de fapt în închisoare pentru o crimă oribilă, de la începutul anilor 1920. Paul vrea să înţeleagă ce s-a întâmplat, iar pe măsură ce analizează dovezile de atunci, devine tot mai convins că tatăl său este nevinovat.
Ca multe dintre cărţile lui A.J.Cronin şi acest volum a fost ecranizat. Filmul a fost realizat în Marea Britanie în anul 1959, sub titlul Web of evidence.
Povestea are în centru construirea şi reconstruirea unei crime oribile, de la începutul anilor 1920 din Marea Britanie – crimă pentru care însă un nevinovat va ispăşi o pedeapsă de cinsprezece ani, uitat de lume, până când fiul său, dorind dă afle adevărul, îi probează nevinovăţia.
Paul Burgess este un tânăr student la Universitatea din Belfast, pasionat de filosofie şi de cunoaşterea culturii. Lumea i se dă peste cap atunci când, urmând a se angaja pentru a preda cursuri de filosofie la şcoala de vară a Universităţii, mama sa îi face numeroase probleme, încăpăţânându-se să nu îi dea certificatul de naştere, de care avea nevoie la angajare. Paul şi mama sa fuseseră mereu apropriaţi, aceasta dedicându-şi întreaga viaţă creşterii şi educării unicului copil. Tânărul îşi amintea uneori fugar, dar cu nostalgie, primii ani ai copilărie, atunci când în familia lor era prezent şi tatăl lui, care obişnuia să îl ducă în parc şi să îi deseneze tot ce micuţul cerea. La vârsta de cinci ani, Paul şi părinţii se mutaseră din nordul Angliei undeva în regiunea de mijloc, în oraşul Wortley, de unde tatăl lor plecase într-o zi într-o călătorie de afaceri în America Centrală. Vestea morţii lui, într-un accident feroviar de lângă Buenos Aires, înnegurase mult timp familia rămasă în urmă, panâ când mama lui Paul hotărâse să se mute amândoi în Belfast, acolo unde trăia un vechi prieten de familie, pastorul Fleming.
Sursa: Editura Lider
Filmul îl puteţi viziona aici:

 

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *