Delicatese Literare
Recenzii

Dincolo de aparențe de Lina Areklew, Editura RAO – recenzie

Dincolo de aparențe

(Ur askan – 2020)

Lina Areklew

Editura RAO

Nr. de pagini: 352

An apariție: 2023

Lina Areklew s-a născut la Stockholm în 1979 și a crescut pe coasta de nord-est a Suediei. Astăzi locuiește jumătate din timp într-o casă la nord-vest de Stockholm și cealaltă jumătate într-o zonă din afara orașului Örnsköldsvik. După o carieră ca manager de proiect în domeniul telecomunicațiilor, a studiat literatura, în prezent lucrând ca redactor independent. După romanul de debut Dincolo de aparențe, primul volum al seriei Fredrik Fröding, Lina Areklew a mai semnat încă două, In the Dark și The Silent.

  1. Dincolo de aparențe – Ur askan – 2020
  2. I mørket – 2021
  3. Av skam – 2023

O insulă plină de secrete, un ucigaș însetat de răzbunare...

În copilărie, Fredrik Fröding a supraviețuit unuia dintre cele mai grave dezastre care au implicat un feribot, din Europa. Tragedia îl bântuie, iar zeci de ani mai târziu, Fredrik continuă să spere că și fratele său, Niklas, a supraviețuit. Acest gând obsesiv îl costă cariera în poliție, iar neobosita căutare de răspunsuri îl conduce din Stockholm în insula Ulvön.

În nordul îndepărtat al coastelor Suediei, comunitatea insulară este redusă, dar susținută de o industrie turistică înfloritoare. Aici s-a retras și detectivul Sofia Hjortén după ce din viața ei personală n-a mai rămas nimic. Când un bărbat este ucis la hotelul local, ea adună dovezi și este șocată să-l vadă în zonă pe Fredrik: abandonarea academiei de poliție însemnase și sfârșitul scurtei lor legături intime.

Dincolo de aparențe este un thriller psihologic întunecat și captivant, încărcat de mister.

Feribotul MS Estonia s-a scufundat pe 28 septembrie 1994, pe ruta dintre Tallinn și Stockholm, fiind considerat cel mai mare dezastru pe timp de pace în care a fost implicat un vas de pasageri de la naufragiul Titanicului în anul 1912.

Feribotul s-a scufundat în timpul unei furtuni, iar o anchetă a constatat că încuietorile ușilor de la prova navei au cedat, permițând apei să intre în interior, moment în care mai toți pasagerii dormeau. Doar câțiva au supraviețuit și au fost salvați din apele înghețate ale Mării Baltice. 852 de vieți s-au pierdut în acea noapte.

Pornind de la acest eveniment tragic real, Lina Areklew a creat premisele unei intrigi deosebit de interesante.

Fredrik Fröding, adolescent la acea vreme, s-a aflat împreună cu părinții și fratele său Niklas la bordul feribotului Estonia. În timp ce părinții lor au fost trași de apele învolburate, Fredrik și Niklas au reușit să se urce pe o barcă de salvare, ținându-se strâns de mâini. Însă, cu doar câteva clipe înainte ca salvatorii să ajungă la ei, un val uriaș a lovit barca, iar Fredrik a scăpat mâna fratelui său…

O perioadă, Fredrik a trăit într-un oarecare echilibru, fiind crescut de bunica lui și reușind să absolve cu brio academia de poliție.

Însă, în goana după senzațional, la zece ani de la producerea tragediei maritime, jurnaliștii au redeschis cazul, făcând o serie de reportaje despre victimele naufragiului. Toate acestea i-au scos la suprafață lui Fredrik amintiri adânc îngropate, aruncându-l într-un haos emoțional, readucându-i toate remușcările de a nu-și fi salvat fratele. Pentru a putea rezista, Fredrik și-a Indus speranța că fratele lui trăiește de fapt, iluzie care s-a transformat cu timpul într-o adevărată obsesie, având adesea halucinații, părându-i-se că îl vede pe fratele său în diverse locuri. Previzibil, întreaga lui viață, atât profesională cât și personală, a fost grav afectată. În loc să accepte provocări și să avanseze în carieră, Fredrik s-a mulțumit cu o muncă de rutină, iar proaspăta idilă începută cu Sofia, colega lui de facultate, a fost înăbușită în fașă.

După încă zece ani, starea psihică a lui Fredrik era mai proastă ca oricând. Comemorarea dezastrului maritim se apropia, iar Fredrik abuza tot mai mult de medicamente contra anxietății. În ciuda recomandării psihiatrului său, Fredrik nu vrea să renunțe la ideea că fratele său trăiește. Astfel, în momentul în care are impresia că l-a zărit pe Niklas stand de vorbă cu Adam Ceder, proprietarul unui hotel, Fredrik se lansează într-o serie de acțiuni impulsiv-compulsive. Când Adam refuză să-i dezvăluie identitatea bărbatului cu care îl văzuse stând de vorbă, Fredrik îl urmărește pe acesta spre o destinație necunoscută, conducând peste 500 km, învingându-și fobia de apă pentru a ajunge în final pe insula Ulvön.

Ca o stranie coincidență, Fredrik o întâlnește pe insulă pe Sofia, fosta lui iubită, care se retrăsese acolo după ce din viața ei personală se alesese praful. După ce Fredrik îi frânsese inima, Sofia avusese o scurtă aventură cu șeful ei din poliție, în urma căreia rămăsese însărcinată. Din păcate, pierduse sarcinna după ce în timpul unei misiuni de serviciu lucrurile scăpaseră de sub control. După un timp, se reîntâlnise cu fostul ei șef, care între timp se căsătorise, și reluaseră aventura.

La o zi după ce au ajuns pe insulă, cadavrul lui Adam este găsit pe plajă, cauza morții fiind o lovitură de ciocan în cap. Principatul suspect devine chiar Fredrik, ținând cont că acesta se certase zdravăn cu Adam în seara precedentă.

Fredrik amestecase medicamentele anxiolitice cu alcoolul, lucru complet interzis, și nu își mai aducea aminte nimic din seara precedentă, însă era convins că nu ar fi putut să uite că a omorât pe cineva cu brutalitate. Totuși, geanta cu lucrurile personale ale lui Adam se afla în camera lui, fără a ști cum a ajuns acolo…

Disperat să descopere adevărul, Fredrik începe propria lui investigație. Pentru aceasta are nevoie de ajutorul Sofiei, care fusese desemnată să ancheteze cazul. Până să afle despre implicarea lui Fredrik în caz, Sofia reîncepe o legătură amoroasă cu el, mai ales că Fredrik nu dispăruse niciodată din inima ei…

Indiciile culese de cei doi ne conduc la concluzia că rădăcinile cazului își au originea în trecut, în anul 1979. Atunci se desfășurase ultima tabără de vară coordonată de pastorul de pe insulă, care se sfârșise tragic, cu sinuciderea unuia dintre băieți. Adam făcuse parte din grupul de doisprezece adolescenți, împreună cu cele două fiice ale pastorului, morocănoasa Bodil și tăcuta și sensibila Ester, aflată în scaunul cu rotire, transformată în ținta ironiilor de către mai mulți membri ai grupului.

Cazul se precipită  brusc odată cu ieșirea la iveală a informațiilor ce-l desemnează pe Fredrik ca posibil autor al crimei. Personaje noi intră în scenă și apar noi victime. Ce se întâmplase cu adevărat în anul 1979, cine era ucigașul din umbră și care era motivația acestuia? Trebuie să recunosc că finalul m-a luat complet prin surprindere cu o întorsătură neașteptată de situație.

Deși cazul a fost pe deplin rezolvat, aștept cu nerăbdare următoarele volume din serie, pentru a descoperi ce le rezervă viitorul celor doi eroi, Fredrik și Sofia, ale căror vieți sunt în continuare în derivă.


Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.comlibris.ro, bookzone.ro, elefant.ro, librariadelfin.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *