Delicatese Literare
Recenzii

Dincolo de stele – seria Aleea cu licurici de Kristin Hannah, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Dincolo de stele

(Fly Away – 2013)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariției: 30 august 2019
1. Aleea cu licurici – Firefly Lane – 2008 – prezentare
2. Dincolo de stele – Fly Away – 2013

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake,1999), Aleea cu licurici (Firetly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut in 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018). Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut in 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library loumal, The Wall Street lournal si The Week. In plus, romanul a castigat Premiul Goodreads si People’s Choice Award. Romanele sale Privighetoarea, Un nou început si Home Front urmează să fie ecranizate de case de producție importante. Înainte să se dedice in totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuieste în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

Un roman emoționant despre iubire, maternitate, pierdere și noi începuturi, Dincolo de stele ne amintește că acolo unde există viață, există speranță, și unde există iubire, există iertare.

Tully Hart a avut întotdeauna visuri mărețe, fiind, în același timp, bântuită de amintirile unui trecut dureros. Crede că poate depăși orice, până când cea mai bună prietenă a sa, Kate Ryan, moare. Tully încearcă să îndeplinească promisiunea pe care i-a făcut-o lui Kate când aceasta era pe patul de moarte – să le fie alături copiilor lui Kate –, dar nu știe nimic despre familie sau despre maternitate, sau despre cum să ai grijă de alții.

Marah Ryan are șaisprezece ani și este distrusă de durere la moartea mamei sale. Tatăl ei, Johnny, se străduiește să țină familia unită, dar pentru Marah, nimic și nimeni nu pare să conteze… până când se îndrăgostește de un tânăr care o face să zâmbească din nou și o poartă în lumea lui plină de pericole.

Dorothy Hart se află în miezul trecutului tragic al lui Tully. A părăsit-o în mod repetat pe fiica ei pe când era copilă, dar acum se întoarce, într-un moment în care Tully se simte complet singură. În cele din urmă, Dorothy trebuie să se confrunte cu un adevăr dureros: numai prin dezvăluirea secretelor trecutului său poate spera să devină mama de care fiica ei are nevoie.

„Un roman care va ajunge direct la inimile cititorilor.“ – Huffington Post

„Talentul de povestitoare al lui Hannah te face să nu poți lăsa din mână această carte.“ – Kirkus Reviews

Îmi place cum scrie Kristin Hannah, poveștile ei au darul de a-ți ajunge la suflet, de a emoționa și impresiona, iar „Dincolo de stele” nu face excepție. Cartea este continuarea poveștii din „Aleea cu licurici”, însă poate fi citită și de sine stătător, așa cum am făcut eu. De obicei citesc cărțile dintr-o serie în ordine, dar de data asta am ales să citesc prima dată „Dincolo de stele”, și recunosc și de ce: știam că „Aleea cu licurici” se termină trist, și asta m-a făcut să o tot amân…

„Dincolo de stele” nu este o carte romantică, este o carte despre iubirea sub toate aspectele ei, despre pierdere, loialitate, responsabilitate și alegeri. Și despre iertare. Este o carte dureroasă și nu am citit-o ușor.

Tully și Kate au fost cele mai bune prietene din copilărie până la maturitate. Kate provenea dintr-o familie minunată, iubitoare și echilibrată. Tully nu știa nimic despre tatăl ei, iar mama ei era o persoană dezechilibrată, victimă a abuzurilor de tot felul. Prietenia cu Kate a fost pentru ea singurul factor de stabilitate dintr-o copilărie grea. Pe când Kate s-a căsătorit și a avut copii, Tully s-a realizat profesional, însă nu si-a întemeiat o familie, fiind însă foarte apropiată de Kate și familia acesteia.
Apoi, Kate s-a îmbolnăvit și a murit. Despre toate acestea aflăm pe parcursul cărții, din amintirile sau referirile la trecut ale personajelor cărții. Cei care au citit ”Aleea cu licurici” cunosc mult mai detaliat acea perioadă din viața acestora.

Fiica lui Kate, Marah, a devenit o adolescentă debusolată, sufocată de suferință și neputință, iar soțul ei, Johnny, a reușit să facă față durerii și să meargă cumva mai departe, motivat de iubirea și responsabilitatea față de copiii săi, Marah și cei doi băieți gemeni de doar opt ani.

Tully a fost respinsă de Johnny după înmormântare, acesta „taxând-o” pentru atitudinea ei de la înmormântare și pentru faptul că nu i-a fost alături lui Kate când a trecut prin momente grele datorită bolii (în urma unei certe nu si-au vorbit doi ani de zile, împăcându-se cu puțin timp înainte de moartea lui Kate).

După moartea lui Kate, Marah a devenit din ce în ce mai rebelă și de nestăpânit, iar Tully a intervenit oferindu-se să o țină la ea o perioadă, timp în care să urmeze un program de terapie de grup. Însă lucrurile nu au mers tocmai bine, veți vedea despre ce e vorba.

Ca structură, acțiunea cărții urmărește două fire, prezent și trecut.

Acțiunea e plină de dramatism chiar de la început. În prim plan o avem pe Tully, la trei ani de la moartea lui Kate, foarte afectată și pe plan personal, și profesional. Iar un articol din ziar în care a fost trădată public de cineva la care ținea și de la care nu se aștepta la așa ceva a fost picătura care a umplut paharul. S-a urcat la volan într-o stare foarte proastă și a intrat cu mașina într-un stâlp, intenționat, ajungând în comă la spital.

Pe parcursul celor aproape două săptămâni cât a rămas internată la terapie intensivă, familia lui Kate într-o formulă sau alta i-a fost alături, deși ea nu știa asta, fiind inconștientă. Se simțise respinsă și abandonată în ultimii ani, plutind în derivă.

Avem și o latură paranormală a poveștii, în care Kate interacționează cu Tully în subconștientul acesteia, în timp ce e conectată la aparate, zbătându-se între viață și moarte.

Acțiunea urmărește fiecare personaj în parte și interacțiunea dintre ele, pornind din prezent și făcând referire la ce s-a întâmplat în trecut. Ies la iveală relații complicate și sensibile de familie, dezamăgiri, alegeri greșite și urmările acestora.

Una din cele mai emoționante povești este cea a lui Marah, care a făcut câteva alegeri greșite și a plătit din plin prețul, însă la rândul ei era o victimă a conjuncturii și a sorții, o adolescentă incapabilă să-și gestioneze emoțiile și trăirile în urma șocului provocat de moartea mamei ei.

Spuneam mai devreme că Tully va sta la terapie intensivă aproape două săptămâni până să fie deconectată de la aparate. Asta nu înseamnă că si-a revenit între timp, ci doar că va putea respira fără ele, rămânând în continuare în comă, și trebuind să fie îngrijită la domiciliu. Povestea ei de viață mi s-a părut foarte tristă, începând din copilărie și până la maturitate, în principal din cauza mamei ei care a dezamăgit-o constant. Aflăm și povestea mamei ei, ce a determinat-o să ajungă așa cum era, o poveste tot foarte tristă, dar și revoltătoare. Vor mai avea oare cele două – mamă și fiică – ocazia să mai „repare” ceva la relația lor? Greu de crezut, având în vedere starea lui Tully. Însă nu se știe niciodată ce poate oferi soarta.

Ce se întâmplă în cele din urmă cu Tully, dacă își revine sau nu, ce se întâmplă cu fiecare din personajele cărții, dacă reușesc să se ierte unele pe altele și dacă își vor da vreo șansă reală să-și trăiască viața în lipsa lui Kate – având în vedere că moartea acesteia și-a lăsat o amprentă foarte puternică în viețile lor – veți descoperi citind cartea.

„În noaptea aceea, la patru dinspre ziuă, Johnny renunță să mai încerce să adoarmă. Cum de putuse să creadă că era posibil să-si găsească liniștea în noaptea înmormântării soției lui?
Trase cuvertura la o parte și se dădu jos din pat. Ploaia zbicea acoperișul din șindrilă, răsunând în toata casa. La șemineul din dormitor, apăsă butonul și, după un sunet șuierător, niște flăcări albastre și portocalii se treziră la viață, lunecând de-a lungul bușteanului fals. Mirosul ușor de gaz ajunse până la el. Rămase acolo câteva minute, privind focul.
După aceea, se simți derutat. Era singurul cuvânt care îi venea în minte pentru a descrie colindatul lui dintr-o încăpere în alta. Nu o dată se trezi că rămâne locului undeva, holbându-se la ceva fără să-și amintească clar cum ajunsese acolo sau motivul pentru care pornise in acea bizară călătorie.
Ajunse cumva înapoi în dormitor. Paharul ei de apă era încă pe noptieră. La fel și ochelarii de vedere și mănușile pe care le purtase în pat spre sfârșit, când îi fusese tot timpul frig. La fel de limpede precum sunetul propriei respirații, o auzi pe Kate spunând: Tu ai fost alesul meu, John Ryan. Te-am iubit cu fiecare respirație timp de două decenii. Asta îi spusese în ultima noapte. Stătuseră lungiți în pat, unul lângă altul, el ținând-o în brațe pentru că ea era prea slăbită ca să se poată ține de el. Își aminti cum își îngropase fața în curbura gâtului ei, spunând: Nu mă părăsi, Katie. Nu încă.
Chiar și atunci, când ea era pe moarte, el o dezamăgise.
Se îmbrăcă și cobori la parter. Camera de zi era inundată de o lumină tulbure. Ploaia picura de pe streșini, îmblânzind priveliștea. În bucătărie, găsi tejgheaua dulapului acoperită de vase atent spălate și uscate, care fuseseră așezate pe șervete de bucătărie, și o găleată de gunoi plină cu farfurii de carton și șervetele viu colorate. Frigiderul și congelatorul erau pline cu tot felul de recipiente acoperite cu folie de aluminiu. Soacra lui făcuse toata treaba, în timp ce el stătuse ascuns afară, in beznă, singur.
Făcu cafea, încercând să îți imagineze noua versiune a vieții lui. Nu văzu decât niște locuri goale la masa din sufragerie, o mașină condusă de alt șofer, un mic dejun pregătit de alte mâini.
Să fii un tată bun. Ajută-i să treacă peste asta.”

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *