Dinozaurii. Infojurnal de Mary Pope Osborne, Will Osborne – Editura Paralela 45
Dinozaurii. Infojurnal
(Dinosaurs – 2000)
Mary Pope Osborne, Will Osborne
Editura Paralela 45
Traducator: Mihaela Pogonici
Ilustrator: Sal Murdocca
Nr. de pagini: 118
An apariție: 2018
Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.
Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.
După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.
De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.
Jack și Annie devin experți în dinozauri
După aventura din Dinozaurii vin spre seară, Jack și Annie au avut multe întrebări: Când au trăit dinozaurii? Care a fost cel mai mare dinozaur de pe Pământ? Ce alte animale mai trăiau în acea vreme? Au răsfoit enciclopedii şi atlase zoologice, au consultat pagini de Internet și au vizitat muzee, apoi au creat pentru tine acest INFOJURNAL special, plin de ilustrații și explicații.
Eşti gata pentru un salt de milioane de ani în trecut? Jack și Annie le oferă celor care îi însoțesc șansa de a deveni experți în dinozauri!
Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.
Completate cu informații actualizate, fotografii, ilustrații și jurnale distractive de la Jack și Annie, Infojurnalele sunt modalitatea perfectă pentru ca copiii să afle mai multe despre subiectele pe care le-au descoperit în aventurile lor preferate din Portalul Magic.
Dinozaurii. Infojurnal, pe care am găsit-o pe Libris, însoțește volumul 1 din seria Portalul magic: „Dinozaurii vin spre seară”. Într-un stil prietenos și atractiv, folosind cuvinte simple și ușor de înțeles, autorii Mary Pope Osborne și Will Osborne oferă copiilor mai multe informații prețioase despre dinozauri, grupate pe capitole:
1. Era dinozaurilor
2. Fosilele
3. Vânătorii de dinozauri
4. Dinozaurii carnivori
5. Dinozaurii erbivori
6. Monștri marini și creaturi zburătoare
7. Sfârșitul dinozaurilor
8. Vecinii dinozaurilor
Copiii vor fi cu siguranță fascinați citind acest ghid, îmbogățindu-și cunoștințele într-un mod deosebit de plăcut despre dinozauri – perioada în care au trăit, speciile descoperite și modul acestora de viață. Aș vrea să remarc și ilustrațiile deosebit de sugestive care însoțesc textul.
Uscatul este împărțit astăzi în șapte continente, dar în urmă cu milioane de ani era un singur continent imens, numitt Pangeea. Unele regiuni din Pangeea erau deșertice, altele umide și mlăștinoase. Peisajele erau variate: păduri și junglă, câmpii și munți, râuri și lacuri.
Pangeea era populat mai ales de dinozauri, de diverse dimensiuni și forme.
Însă, din anumite puncte de vedere, toți dinozaurii erau la fel: aparțineau clasei reptilelor, trăiau pe uscat, depuneau ouă și aproape toți aveau pielea acoperită de solzi. Niciunul nu avea blană sau păr.
Conform oamenilor de știință, primul dinozaur a apărut în urmă cu 240 milioane de ani, iar ultimul s-a stins în urmă cu 65 milioane de ani. Această perioadă în care au trăit dinozaurii este numită Era Mezozoică, numită și ”Era reptilelor”, împărțită la rândul ei în trei perioade: Triasic, Jurasic și Cretacic. Cei mai cunoscuți dinozauri au trăit în Jurasic și Cretacic. Omul a apărut pe pământ după dispariția dinozaurilor. Cum se face atunci că știm atât de multe despre dinozauri? Este simplu, toate informațiile au fost culese de oamenii de știință studiind fosilele acestora descoperite peste tot pe planetă!
În aproape două sute de ani de cercetări, paleontologii au dezgropat sute de specii de dinozauri. La scurt timp, au început să sorteze fosilele și să-i grupeze în două clase principale, în funcție de tipul de hrană: carnivori și erbivori.
Dinozaurii carnivori își devorau prada în întregime, mergeau și alergau pe picioarele din spate, membrele lor superioare erau mai tot timpul scurte, iar cei mai mulți aveau o coadă lungă puternică și o gură cu mulți dinți ascuțiți.
Esistă multe specii de dinozauri carnivori: Coelophysis, Troodon, Velociraptor, Baryonyx, însă cel mai faimos și feroce este Tyrannosaurus Rex (T-Rex).
T-rex avea dinții ascuțiți, unii lungi de peste 15 cm și un cap mare cât o cadă de baie. Era gigantic, de peste 12 m lungime, și cântărea între 6 și 13 tone. Să te trezești în fața lui ar fi o experiență de-a dreptul terifiantă!
T-Rex ar putea fi totuși detronat din poziția de rege al carnivorelor de Gigantosaurus – o specie gigantică din care a fost descoperit un singur specimen în Argentina, în anul 1994.
Deși dinozaurii cei mai rapizi și inteligenți erau carnivori, dinozaurii erbivori erau cei mai uriași. Cele mai cunoscute specii de dinozauri erbivori sunt: Stegosaurus, Ankylosaurus, Edmontosaurus, Triceratops, Diplodocus, Brachiosaurus.
Dinozaurii nu au fost singurele creaturi de pe Terra din timpul Erei Mezozoice. Paleologii au descoperit numeroase fosile ale unor reptile ciudate, marine sau zburătoare.
Dar de ce au dispărut oare dinozaurii? Nimeni nu știe cu exactitate ce s-a întâmplat. Există mai multe teorii privind cauzele extincției acestora, însă fiecare dintre ele are mai multe lacune. De asemenea, au rămas mai multe mistere neelucidate privind dinozaurii. Vă las plăcerea să citiți despre ele în carte, unde veți descoperi și multe alte informații interesante!
Vă invit, de asemenea, să vizitați Dino Parc Râşnov, unul dintre cele mai mari parcuri cu dinozauri din sud-estul Europei, care se întinde pe o suprafaţă totală de 1,5 hectare, unde pot fi admirați 47 de dinozauri în mărime naturală, atestaţi ştiinţific. Traseul de vizitare urmează evoluția istorică a dinozaurilor.
8 Comments
Oli
Superbă recenzie, recomandare și poze, felicitări! ❤ Foarte interesante informațiile despre dinozauri, completare cu poze din infojurnal, dar și de la Dino Park Rasnov, pe care l-am vizitat cu plăcere! ❤
Tyna
Mulțumesc! Eram convinsă că o să îți placă pozele, cu atât mai mult cu cât apari și tu în câteva!
familiasimionescuyahooro
Fermecatoare recenzie si poveste, minunata recomandare, iar pozele sunt superbe❤Multumesc pentru tentatie, felicitari pentru articolul deosebit❤
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
anasylvi
Super informatii, iar parcul tematic este intr-adevar deosebit! Multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! ❤
Geo
Pare tare drăguța cartea, Tyna. Perfecta pentru cei mici. Îmi plac mult pozele de la Râșnov.
Tyna
Chiar este! Mă bucur!