Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Dinozaurii vin spre seară. Portalul Magic nr. 1 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Dinozaurii vin spre seară. Portalul Magic nr. 1

(Dinosaurs Before Dark – 1992)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Bogdan Chirea

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2019

Seria Portalul magic/ Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

# 1. Dinozaurii vin spre seară: Când Jack și Annie vor să vadă cum arată un Pteranodon într-o carte din căsuța fermecată, dinozaurul apare la fereastră – cei doi copii au fost transportați în perioada Cretacicului, cu 65 de milioane de ani în urmă, în plină epocă a dinozaurilor! Cum o să scape de pe acest tărâm?

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Dinozaurii vin spre seară de Mary Pope Osborne, pe care am găsit-o pe Libris.ro, este prima carte din seria Portalul magic. Deși este o carte pentru copii, Dinozaurii vin spre seară conține destule elemente de aventură, suspans și mister, menite să capteze interesul micilor cititori. Aș dori să remarc și ilustrațiile foarte sugestive care însoțesc textul.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

Când a văzut misterioasa căsuță din copac, Annie nu a putut rezista tentației de a vedea ce este în ea. Iar când Jack a aflat că era plină de cărți, i s-a alăturat imediat surorii lui.

Cărțile erau minunate, cu coperte lucioase și în culori aprinse. O carte cu dinozauri i-a atras imediat atenția lui Jack. Fascinat de desenele din carte, Jack a exclamat:

”- Uau! Ce-aș mai vrea să văd un pteranodon adevărat!”

În acel moment, un vânt puternic s-a pornit, căsuța din copac a început să se rotească. Când totul s-a liniștit Jack a observat că Annie era lângă el, la fel și cărțile, și rucsacul, iar căsuța era la locul ei, sus de tot în stejar. Doar că… nu mai era același stejar!

Printr-o magie uluitoare, Jack și Annie se întorseseră în timp, în urmă cu… 65 de milioane de ani!

Curiozitatea a învins frica, iar cei doi copii au început să exploreze împrejurimile. Pteronodonul s-a dovedit a fi neobișnuit de blând, lăsându-se mângâiat de copii. Pielea lui era foarte mătăsoasă, acoperită de un strat foarte fin de puf.

În scurt timp, o creatură imensă și-a făcut apariția în vârful dealului: un dinozaur imens! Din fericire, cercetând cartea, Jack și Annie au descoperit că era vorba de triceratops, care cântărea peste 6000 kg, însă era erbivor, se hrănea cu flori, pe care le mesteca încet, în liniște.

Mergând pe urmele creaturii, Jack a făcut o descoperire de-a dreptul uimitoare: în iarbă sclipea un medalion de aur, având gravată pe el litera M.

”- Ce chestie! spuse Jack încet. A mai fost cineva aici înaintea noastră!”

Minunata incursiune a copiilor în lumea preistorică s-a transformat brusc într-un coșmar când în zonă și-a făcut apariția un tyrannosaurus rex, cu dinții ca niște cuțite de măcelar! Cei doi copii au reușit să se refugieze în căsuța din copac, însă și-au dat seama că nu aveau cum să se întoarcă fără cartea magică, rămasă pe deal. Fugind rupând pământul, Jack a reușit să recupereze cartea.

Din păcate însă, tiranozaurul se întorsese și se plantase în mijlocul drumului, drept între Jack și căsuța magică!

Cum a reușit Jack să scape de tiranozaur? Vă invit să descoperiți singuri în carte peripețiile prin care vor trece cei doi frați.

Ajunși înapoi, Jack și Annie au constatat cu surprindere că acasă timpul se oprise în loc cât timp ei fuseseră plecați. Realizând că nimeni nu i-ar fi crezut dacă ar fi povestit despre aventura lor fantastică, Jack și Annie au convenit să nu spună nimănui despre întâmplările extraordinare prin care au trecut.

Cine era însă misterioasa persoană M care își pierduse medalionul în era preistorică? Cui îi aparțineau căsuța magică și cărțile? Deciși să afle răspunsurile, Jack și Annie au hotărât să se întoarcă în căsuță a doua zi.

Aventurile extraordinare ale celor doi frați vor continua în următoarele volume din serie.

Cartea are darul de a înflăcăra imaginația micilor cititori și de a le stârni curiozitatea, spiritul de observație și dorința de aventură.

Cartea Dinozaurii vin spre seară. Portalul magic nr. 1 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *