Delicatese Literare
Recenzii

Dintotdeauna tu de Colleen Hoover, Editura Epica, Colecția EpicLove – recenzie

Dintotdeauna tu

(Regretting You – 2019)

Colleen Hoover

Editura Epica

Colecția EpicLove

An apariţie: 2020

Colleen Hoover este o îndrăgită autoare de romane, dintre care nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestselleruri New York Times. Mai multe dintre acestea sunt traduse în limba română la Editura Epica:  Hopeless. Fără speranțăSlam, din dragoste pentru LaykenUgly Love. Despre fața urâtă a iubirii, Confess, Speranța pierdută, Totul se termină cu noi și Verity.

Morgan Grant și fiica ei de șaisprezece ani, Clara, au un lucru în comun: nu doresc să își semene.

Morgan a rămas însărcinată la șaptesprezece ani. De atunci, nu a trăit pentru sine și nu a avut șansa de a afla cine este cu adevărat, dincolo de rolurile de mamă și soție. Prin urmare, e hotărâtă să o împiedice pe Clara să facă aceeași greșeală. Pe de altă parte, Clara nu vrea să calce pe urmele mamei sale, care, în opinia ei, e cel mai previzibil om din lume.

Chris, soțul lui Morgan, pare să fie elementul de echilibru între cele două. Tocmai de aceea, armonia din familia Grant dispare când acesta e implicat într-un tragic accident de mașină, alături de Jenny, sora lui Morgan.

Încercând să supraviețuiască emoțional în mijlocul dezastrului, Morgan își găsește alinarea lângă o persoană cu totul neașteptată, în timp ce Clara caută sprijin în băiatul cu care i s-a interzis să aibă o relație. Fiecare zi scoate la iveală noi secrete dureroase, motive de resentimente și neînțelegeri care adâncesc prăpastia dintre mamă și fiică. Trebuie să găsească repede ceva sau pe cineva care să le reunească, înainte să fie prea târziu.

„În această carte captivantă găsim numeroase trăiri și elemente-surpriză în stilul lui Hoover. (…) Romanul va stârni discuții despre regrete și despre bucuria de a primi o a doua șansă.” – Booklist

„Un roman excelent, în care trădările, secretele și relațiile schimbătoare din sânul unei familii vă vor acapara. (…) Aici, proza lui Hoover e la cel mai înalt nivel.” – Publishers Weekly

„Emoțiile sunt intense, conversațiile – profunde, iar relațiile evoluează și se destramă cu o iuțeală amețitoare.” – Kirkus Reviews

”Dintotdeauna tu” – o minunată și emoționantă poveste de viață și de iubire, scrisă în stilul sensibil, cald și captivant al autoarei. Relații de familie, aparent simple, dar în realitate atât de complicate, iubire, trădare, puterea de a merge mai departe, forța de a ierta și magia celei de-a doua șanse pe de o parte, primii fiori ai dragostei pe cealaltă parte. Avem două povești împletite: cea a mamei, Morgan, și cea a fiicei, Clara, iar relația mamă-fiică ocupă un loc central în dinamica poveștii. Povestea unei mame și a unei adolescente și relația lor în schimbare. Povestea primei iubiri. Și povestea unei femei rănite de viață care navighează într-o relație adultă în timp ce caută răspunsuri.

Pe lângă latura romantică a cărții, mi-a plăcut foarte mult să urmăresc relația mamă-fiică. Morgan și Clara trec împreună printr-un tăvălug de întâmplări. Morgan este o mamă care ar face orice pentru a-și proteja fiica. E altruistă, neclintită și atât de puternică. Și mi-a plăcut să o văd pe Clara maturizându-se.

Povestea este spusă la persoana întâi, alternativ, din perspectiva lui Morgan, respectiv a Clarei.

La început facem cunoștință cu Morgan și Jenny, două surori adolescente și prietenii acestora, Chris, respectiv Jonah. Dacă e adevărat că de multe ori contrariile se atrag, asta pare a fi și aici situația: Morgan și Jonah erau cei maturi, cerebrali, pe când Jenny era exuberantă și petrecăreață, iar Chris, răsfățat și ușor superficial. Senzația mea, urmărind dinamica celor două cupluri, a fost că Morgan și Jonah ar fi fost mult mai compatibili, dar… n-a fost să fie. Morgan a rămas însărcinată, având doar șaptesprezece ani, dar Chris nu a fugit de răspundere și cei doi s-au căsătorit. Jonah a dispărut din viețile lor, el și Jenny urmând drumuri separate.

Peste șaptesprezece ani…

Morgan și Chris au o căsătorie stabilă și armonioasă, iar Clara, fiica lor, e adorată de ambii părinți. Morgan nu a regretat niciodată că a avut copilul, dar, conștientă fiind că fusese prea tânără și nepregătită pentru asta și că, implicându-se trup și suflet în viața de familie, a renunțat la multe din visurile ei, nu dorea ca fiica ei să facă aceeași ”greșeală”, așa că era foarte protectoare cu aceasta. Clara o iubea, desigur, dar o considera prea previzibilă, iar când dorea un sfat sau pe cineva căruia să i se destăinuie nu se îndrepta spre mama ei, ci spre mătușa Jenny, care, cu felul ei mai dezinvolt și vesel de a fi, părea mai potrivită de confidentă. Morgan își iubea sora, având o relație foarte bună cu aceasta, așa că accepta situația, întorcând-o în favoarea Clarei, căreia îi transmitea, prin Jenny, cele mai bune sfaturi, iar fata nu bănuia că veneau de la ea. Am admirat-o pe Morgan, o mamă și o soție model, dispusă la orice sacrificiu sau compromis pentru familia ei.

Cât despre Chris, acum medic, își adora fiica, iar aceasta îl considera tatăl perfect. Clara era la începutul unei relații – pe care încă nu știa cum s-o definească – cu un coleg, Miller, un tânăr foarte interesant, căruia i-a văzut de curând o nouă față, alta decât cea antipatică de la școală, după ce l-a luat cu mașina de pe marginea șoselei, unde acesta avea o îndeletnicire cel puțin ciudată: muta piatra de hotar a orașului cu câțiva metri mai aproape de casa lui. De ce făcea el asta? Nu vă spun motivul, decât că m-a amuzat teribil. Însă, atunci când a adus acasă vorba de Miller, i s-a interzis să aibă o relație cu acesta, fiind considerat o companie complet nepotrivită pentru Clara. Tatăl lui era închis pentru trafic de droguri, iar el locuia doar cu bunicul lui. Fac o paranteză să vă spun că mi-a plăcut tare mult bunicul lui Miller, relația dintre cei doi, iar dialogurile lor sunt savuroase!

Jenny, la rândul ei, avea un bebeluș adorabil, Elijah, iar tatăl era… Jonah, care revenise în viața ei, după ce se reîntâlniseră cu un an în urmă, din inițiativa lui Jenny, iar acum erau logodiți. În plus, Jonah se angajase la școala la care învăța Clara, fiind profesor la clasa acesteia. ”Unchiul Profesor” – așa cum îl porecliseră Clara și buna ei prietenă și colegă, Lexie.

Tot echilibrul vieții lui Morgan este aruncat în aer într-o bună zi, care nu se arătase cu nimic specială. Un telefon… și nimic nu a mai fost la fel: Chris fusese implicat într-un accident de mașină. Ajunsă într-un suflet la spital, Morgan se întâlnește cu Jonah, care primise și el un telefon: Jenny fusese implicată într-un accident de mașină! Care erau șansele să se întâmple așa ceva?! Ei bine, tragedia era că amândoi erau morți. Dar de ce erau amândoi în aceeași mașină? Răspunsul la această întrebare îi va provoca lui Morgan o suferință în plus, șocul trădării amortizând durerea provocată de moartea lor. Chiar și acum, prima ei grijă e să păstreze intactă imaginea tatălui în ochii fiicei. Și o altă grijă majoră era cea legată de partea materială. Cum vor face față cheltuielilor?

Uneori viața dă cu tine de toți pereții, și tot ce poți face este să încerci să mergi mai departe. Primești mai mult decât poți duce, nu știi cum să gestionezi tot ce ți se întâmplă, speri doar să ieși cumva la liman.

Complicitatea dintre Morgan și Jonah, părtași ai secretului pe care îl ascund de Clara – deși adevărul are propriile lui legi de a ieși la iveală -, responsabilitatea, dar și vulnerabilitatea lui Morgan, nesiguranța lui Jonah rămas cu un bebeluș în brațe, au făcut ca relația lor să evolueze pe un drum întortocheat, mai ales că, treptat, vechea atracție pe care o simțiseră unul pentru altul cu ani în urmă, deși amândoi o reprimaseră, începea să se facă simțită din nou.

Pe de altă parte, urmărim relația cu suișuri și coborâșuri dintre Clara, pe care suferința o împingea la gesturi și acțiuni impulsive, și Miller, care ba avea o prietenă, ba se despărțea de ea și voia să fie cu Clara. La început l-am condamnat, considerându-l duplicitar și nehotărât, dar pe parcurs i-am aflat povestea și am înțeles motivele din spatele purtării sale.

”Uneori, ca să câștigi o luptă, trebuie să o abandonezi.”

Cum vor evolua poveștile de iubire ale celor două cupluri, Morgan și Jonah pe de o parte, Clara și Miller pe cealaltă parte, în paralel cu relația complicată mamă-fiică – plină de resentimente, dar și de iubire de ambele părți -, plus relația sensibilă dintre Clara și Jonah, cum își va gestiona fiecare suferința și care vor fi motivațiile ce le vor da puterea de a merge mai departe, vă invit să aflați citind cartea. O poveste impresionantă, intensă și emoționantă, care mi-a mers la suflet!

”Când e cu mama, Jonah se poartă foarte diferit de cum se purta cu mătușa Jenny. Nu pretind că nu ar fi fost fericit să aibă o viață alături de ea și de Elijah, însă mama mea îl face să se lumineze la față. Ori de câte ori sunt împreună, se uită la ea de parcă mama ar fi cel mai frumos lucru de pe pământ.

Câteodată, îl surprind pe Miller privindu-mă la fel.”

 

Cărțile autoarei Colleen Hoover pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librariadelfin.rolibrex.rolibrarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Colleen Hoover

Listă cărți apărute la Editura Epica ordonate după autor și serii

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți young adult

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *