Delicatese Literare
Recenzii

Doamna Harris cucerește New Yorkul de Paul Gallico, Editura Meteor Press – recenzie


Doamna Harris cucerește New Yorkul

(Mrs. ‘Arris Goes to New York – 1960)

Paul Gallico

Traducere: Mihaela Adina Eros

Nr. Pag.: 288

An apariție: 2022

Paul Gallico s-a născut în 1897 în orașul New York, din părinți de origine italiană și austriacă, și a studiat la Columbia University. Din 1922 până în 1936 a lucrat la New York Daily News  ca redactor sportiv, reporter și redactor șef adjunct. În 1936 a cumpărat o casă pe vârful unui deal în Salcombe din South Devon și s-a stabilit acolo cu un dog german și douăzeci și trei de pisici. În 1941 s-a făcut cunoscut cu Snow Goose, o poveste clasică despre Dunkerque, carte ce a devenit un bestseller internațional. Servind drept adjutant de artilerie în marina SUA în 1918, Gallico a redevenit activ în 1944, când a fost corespondent de război alături de Forțele Expediționare Americane. Scriitorul care a trăit ulterior la Monaco, era un scrimer de mare clasă și un pescar pasionat. A scris peste patruzeci de cărți, patru dintre ele relatând aventurile doamnei Harris: Mrs Harris Goes to Paris (1958), Mrs Harris Goes to New York (1959), Mrs Harris M.P. (1965) și Mrs Harris Goes to Moscow (1974). Paul Gallico a fost unul dintre cei mai prolifici și mai talentați autori americani și a decedat în iulie 1976.

  1. Doamna Harris cucerește Parisul – Mrs Harris Goes to Paris – 1958 – recenzie
  2. Doamna Harris cucerește New Yorkul – Mrs. ‘Arris Goes to New York – 1960
  3. Mrs. ‘Arris Goes To Parliament – 1965
  4. Doamna Harris cucerește Moscova – Mrs. Harris Goes To Moscow – 1974

Continuarea bestsellerului Doamna Harris cucerește Parisul.

Atunci când doamna Harris, nostima menajeră londoneză cu care am făcut cunoștință deja în Doamna Harris cucerește Parisul, își pune ceva în minte, e aproape imposibil să nu se  împlinească.

Acum, împreună cu buna sa prietenă, doamna Harris pornește într-o nouă aventură, una plină de situații ilare și de neprevăzut, de această dată la New York. Nu pentru a-și mai cumpăra vreo rochie extravagantă, ci în scopul nobil de a-l găsi pe tatăl lui Henry, un copil orfan, abuzat de familia în grija căreia fusese lăsat, și pentru a-i oferi acestuia o viață frumoasă, lipsită de privațiuni.

Cum se descurcă ea în imensitatea metropolei americane, total diferită de Londra, dacă reușește sau nu să dea de urmele tatălui lui Henry, ce trăsnăi mai face în peripețiile ei și de ce surprize are parte, veți afla citind acest roman amuzant, spumos, deconectant, care ne va ajuta să ne detașăm de stresul vieții cotidiene.

Doamna Harris cucerește New Yorkul este o carte absolut delicioasă, deosebit de caldă și pozitivă, un adevărat medicament de bună dispoziție!

Doamna Harris, formidabila menajeră londoneză, care ne-a încântat cu peripețiile ei în Doamna Harris cucerește Parisul, revine în forță și ne delectează cu o nouă aventură plină de trăsnăi și momente comice.

De data aceasta, miza nu este despre a achiziționa vreo rochie sau alt obiect extravagant, ci este despre a influența în bine destinul unui copil.

Vecinii doamnei Harris își maltratau copilul adoptiv, micuțul Henry, abandonat de mama lui, care se recăsătorise după divorțul ei de soțul ei american. Hotărâtă să-i ofere micului Henry o viață mai bună, doamna Harris nu stă prea mult pe gânduri și trece la acțiune, decisă să-l reunească pe Harry cu tatăl lui natural, cooptând-o și pe buna ei prietenă, doamna Butterfield, o femeie extrem de cumsecade, în planul ei, în ciuda opoziției inițiale a acesteia.  Am pufnit în râs citind replicile dintre cele două prietene și argumentele aduse în discuție.

”Doamna Harris și-a scos arma de atac intercontinentală cu focoase de mare putere.

– Și cum rămâne cu micuțul Henry? a provocat-o ea. (…) Să-l găsim pe tatăl lui și să-i oferim micuțului o viață decentă, despre asta e vorba, Violet Butterfield, și sunt surprinsă și mi-e rușine că ai uitat. M-ai auzit spunând nu o dată, ci de o sută de ori, că, de-aș ajunge în America, l-aș găsi pe tatăl lui și i-aș spune unde se află băiatul lui și ce se întâmplă cu el. Și acum e șansa noastră să ne ducem și să facem exact acest lucru și tu mă întrebi ce-i cu micuțul Henry! Nu-l iubești?

Fusese un atac sub centură și doamna Butterfield a scos un urlet de protest.

– Cum poți spune așa ceva, Ada? Doar știi cât țin la el Nu-l îndop eu tot timpul și-l mângâi ca o mamă?

– Dar nu vrei să-l vezi fericit și în siguranță cu tatăl lui?

– Ba sigur că vreau, a răspuns doamna Butterfield, care și-a folosit propriul arsenal pentru a lansa o apărare antiatomică ce a redus la zero atacul doamnei Harris.

– Cine o să aibă grijă de el cât ești tu plecată dacă merg și eu? Ce rost are să-l convingi pe tatăl lui să vină până aici să-l salveze și să-l găsească pe bietul băiat mort de foame? Una din noi trebuie să rămână aici.

Era atâta logică intrinsecă în această afirmație, încât, în primul moment, doamna Harris a rămas fără replică și nu s-a putut gândi la niciun răspuns. Cu o extraordinară greutate în suflet, a privit lung la ceașca de ceai și a spus simplu:

– Aș vrea foarte mult să vii cu mine în America, Vi.”

Deși doamna Harris a reușit să o convingă pe doamna Butterfield să o însoțească în America, argumentele de bun simț ale acesteia au făcut-o să înțeleagă că singura soluție de a-l ști în siguranță pe micuțul Henry era să-l ia cu ele. Mici amănunte cum ar fi faptul că răpirea unui copil este infracțiune, că nu era deloc simplu să introduci clandestin un copil la bordul unei nave sau că nu știa nici măcar pe departe adresa din America a tatălui lui Henry, nici temperamentul și nici ocupația lui actuală n-au tulburat-o pe doamna Harris, un adevărat monument de optimism, curaj și bună dispoziție.

De altfel, nici micul Henry, un băiețel adorabil, inteligent și curajos, nu s-a lăsat mai prejos, reușind să improvizeze cu succes în multe situații pe muchie de cuțit, ce le-ar fi putut nărui toate planurile într-o clipită.

”E o certitudine faptul că nimic nu sare în ochi așa de bine ca un copil care vrea să fie observat, dar și varianta inversă e la fel de adevărată, că nu există nimic mai greu de observat decât un copil care dorește să treacă neobservat și căruia i se permite să opereze în mulțime.

Asta era o tehnică cunoscută și de doamna Harris și de micuțul Henry și, atunci când au fost văzuți soții Schreiber venind spre ei pe peronul de gară agomerat de la Waterloo, făcând-o pe doamna Butterfield să scoată un mic strigăt de spaimă, pentru doamna Harris n-a fost o problemă să-l facă pe Henry să dispară. L-a bătut ușor pe fund, ceea ce era un semnal prestabilit, după care băiatul s-a îndepărtat pur și simplu de ele și s-a așezat lângă altcineva. întrucât soții Schreiber nu-l mai văzuseră niciodată, Henry părea acum doar un copil al altcuiva, stând lângă un bagaj și uitându-se în sus, aparent cântând imnuri pentru sine.”

Cu toate acestea, în ciuda curajului, ingeniozității și tenacității doamnei Harris și micuțului Henry, șansele ca aventura lor să se termine cu bine erau minuscule. Totuși, după cum am descoperit și în prima carte din serie, doamna Harris avea incredibilul talent de a-și găsi aliați puternici, precum și de a influența în bine comportamentul celor din jur.

Galeria personajelor secundare este și ea una foarte pitorească. Am râs în hohote la multe faze savuroase din carte, încurcăturile de situație sunt la tot pasul, iar finalul, după cum mă și așteptam, este unul fericit și foarte satisfăcător. Vă las plăcerea să descoperiți singuri toate peripețiile amuzante, dar și momentele emoționante de care vor avea parte doamna Harris și micuțul Henry.

O carte încântătoare, plină de speranță, sentimente pozitive și umanitate, pe care o recomand cu mult drag!

Cartea Doamna Harris cucerește Parisul de Paul Gallico poate fi comandată pe meteorpress.rolibrarul.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, clb.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți clasice

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *