Delicatese Literare
Recenzii

Doamna Harris cucerește Parisul de Paul Gallico, Editura Meteor Press – recenzie

Doamna Harris cucerește Parisul

(Mrs Harris Goes to Paris – 1958)

Paul Gallico

Traducere: Mihaela Adina Eros

Nr. Pag.: 190

An apariție: 2022

Paul Gallico s-a născut în 1897 în orașul New York, din părinți de origine italiană și austriacă, și a studiat la Columbia University. Din 1922 până în 1936 a lucrat la New York Daily News  ca redactor sportiv, reporter și redactor șef adjunct. În 1936 a cumpărat o casă pe vârful unui deal în Salcombe din South Devon și s-a stabilit acolo cu un dog german și douăzeci și trei de pisici. În 1941 s-a făcut cunoscut cu Snow Goose, o poveste clasică despre Dunkerque, carte ce a devenit un bestseller internațional. Servind drept adjutant de artilerie în marina SUA în 1918, Gallico a redevenit activ în 1944, când a fost corespondent de război alături de Forțele Expediționare Americane. Scriitorul care a trăit ulterior la Monaco, era un scrimer de mare clasă și un pescar pasionat. A scris peste patruzeci de cărți, patru dintre ele relatând aventurile doamnei Harris: Mrs Harris Goes to Paris (1958), Mrs Harris Goes to New York (1959), Mrs Harris M.P. (1965) și Mrs Harris Goes to Moscow (1974). Paul Gallico a fost unul dintre cei mai prolifici și mai talentați autori americani și a decedat în iulie 1976.

  1. Doamna Harris cucerește Parisul – Mrs Harris Goes to Paris – 1958
  2. Doamna Harris cucerește New Yorkul – Mrs. ‘Arris Goes to New York – 1960 – recenzie
  3. Mrs. ‘Arris Goes To Parliament – 1965
  4. Mrs. Harris Goes To Moscow – 1974

Doamna Harris este o menajeră londoneză trecută bine de prima tinerețe, cu un umor și o energie molipsitoare, care ajunge să trăiască aventura vieții ei exact când nimeni nu s-ar mai fi așteptat.

Descoperă din întâmplare o superbă rochie Dior în șifonierul uneia dintre clientele sale din lumea bună și din acel moment are o singură dorință: să-și cumpere și ea o minunăție ca aceea.

După trei ani de sacrificii, pleacă în cele din urmă la Paris pentru a-și împlini visul. Acolo are tot felul de peripeții nostime și escapade extravagante, își face o mulțime de prieteni și face pe toată lumea fericită în jurul ei, ca o zână bună.

Lecția de viață pe care o desprindem din această poveste “ca-n povești” este că îți poți împlini cu siguranță visul cel mai drag atunci când îi ajuți pe alții să și le împlinească și ei pe ale lor; și când împrăștii dragoste și bunătate în jur, depășești toate dificultățile.

Doamna Harris cucerește Parisul este o carte absolut delicioasă, deosebit de caldă și pozitivă, un adevărat medicament de bună dispoziție!

Am adorat-o pur și simplu pe doamna Harris, în care cred că mulți dintre noi s-ar putea regăsi. Vi s-a întâmplat vreodată să vă doriți irațional de mult un anumit lucru și să faceți eforturi disproporțional de mari pentru a-l obține, în ciuda faptului că realizați că nu are o utilitate practică? Eu una mă recunosc vinovată 😊

Doamna Harris este o menajeră londoneză în vârstă de aproape 60 de ani, rămasă văduvă de peste 20 de ani, care duce o viață liniștită, după o rutină bine stabilită. Are câteva familii la care face menajul, ea fiind cea care își alege clienții și nu invers. Singurele ei distracții sunt ceaiul de după-masă și câte un film vizionat la cinema din când în când, pe care le savura împreună cu buna ei prietenă, doamna Butterfield, de aceeași meserie cu ea.

Ordinea bine așezată a vieții ei va fi tulburată din temelii în momentul în care vede o rochie superbă, creație a Casei de Modă Dior, în dulapul unei cliente. Acea rochie de o frumusețe rară devine în ochii doamnei Harris chintesența tuturor  visurilor ei neîmplinite. Astfel, o dorință fierbinte ia naștere în sufletul ei. Va trebui să aibă și ea propria rochie Dior, chiar dacă prețul acesteia însemna tot ce câștiga ea într-un an!

Zeița Fortună a părut să-i zâmbească și să o încurajeze în demersul ei. La scurt timp după ce și-a formulat dorința în minte, doamna Harris a câștigat 102 lire pe un bilet pus pe o sumă modică la pronosticurile sportive. Suma abia dacă reprezenta un sfert din prețul rochiei, însă nimeni nu ar fi putut spune despre doamna Harris că nu este perseverentă odată ce-și punea ceva în minte, chiar dacă asta însemna să renunțe la micile plăceri – ceaiurile de după-masă și filmele de la cinema, precum și să accepte – cu multă demnitate, resturile alimentare pe care o clientă bogată i le lăsa în frigider.

Astfel, după doi ani, șapte luni, trei săptămâni și o zi de la hotărârea ei de a avea o rochie Dior, doamna Harris, complet și ferm echipată, cu o pălărie verde cu trandafiri roz pe cap, a plecat spre Paris pentru a-și împlini visul.

Însă a cumpăra o rochie Dior s-a dovedit a nu fi la fel de simplu precum a achiziționa una de la Marks &  Spencer´s, magazinul uzual al doamnei Harris.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri toate peripețiile amuzante, dar și momentele înduioșătoare de care va avea parte doamna Harris.

Mi-au plăcut mult și personajele secundare ale cărții: doamna Colbert – directoarea de magazin, stresată dar cu principii morale bine definite, monsieur Fauvel – tânărul și chipeșul șef de la compartimentul de contabilitate, un fanatic al disciplinei financiare, Natașa – modelul vedetă al Casei Dior, o tânără cu inimă de aur, Hypolite de Chassagne – un gentleman în vârstă, de o noblețe sufletească deosebită. Destinele acestora se vor intersecta cu cel al doamnei Harris, cu consecințe neașteptate pentru fiecare dintre ei.

Mi-a plăcut mult mesajul din final. A dărui îți poate aduce de multe ori mai multă satisfacție decât a primi, iar câteodată binele pe care îl faci ți se poate întoarce înzecit. Amintirile momentelor frumoase sunt neprețuite, iar prietenia, înțelegerea și omenia sunt adevărate comori.

Vă recomand cu mult drag această carte încântătoare! 💖

Fragment din carte:

“- Căutați o rochie pentru fiica dumneavoastră? a întrebat doamna Harris.

Bătrânul a clătinat din cap, deoarece copiii săi erau împrăștiați și plecați departe.

– Nu, a răspuns el. Vin aici din când în când pentru că-mi place să văd haine și femei frumoase. Mă înviorează și mă face să mă simt iar tânăr.

Doamna Harris a clătinat din cap în semn aprobativ.

– Că bine ziceți, a fost ea de acord.

Apoi, cu sentimentul plăcut că mai găsise pe încă cineva în care putea avea încredere, s-a aplecat spre el și a șoptit:

– Eu am venit taman de la Londra ca să-mi cumpăr o rochie Dior.

O revelație de moment, în parte minunata perspicacitate de francez și în parte o completare a memoriei pe care încercase să și-o reîmprospăteze l-au înviorat pe bătrânul gentleman și acum știa cine și ce anume era această femeie. I-a revenit în minte vechea imagine a holului murdar, a scărilor ce scârțâiau și a găleții din capul scării, dar acum lângă găleată stătea o persoană, o femeie corpolentă cu un șorț larg, pantofi prea largi, păr roșcat argintiu și piele pistruiată, comandanta solitară a unui regiment de mături, mopuri, ștergătoare de praf și perii. Ea fusese pentru el singura notă veselă din incintele posomorâte ale camerelor colegiului.

[…]

Își amintea că numele ei era doamna Maddox, dar pentru el și un alt francez din colegiu fusese întotdeauna Madame Mops, prietena lor, sfătuitoarea lor, furnizoarea de vești, sursa bârfelor și a știrilor interne.

Își amintea, de asemenea, că, dincolo de exteriorul aspru și comic, recunoscuse curajul femeilor care duceau o viață plină de greutăți și trudă neîncetată pentru a-și îndeplini datoriile lor simple de unele singure, condimentate doar cu sarea unor bombăneli minore și comentarii acide referitoare la ticăloșii și acei târâie-brâu care conduceau lucrurile. Acum o putea vedea din nou, părul său roșcat cenușiu atârnându-i în ochi, cu o țigară vârâtă după o ureche, cu capul clătinându-se  de energie concentrată în timp ce curăța de zor încăperile. Aproape că putea să o audă vorbind din nou. Și pe urmă și-a dat seama că așa se și întâmplase.

Și asta pentru că lângă el ședea în cel mai exclusivist și mai sofisticat salon din Paris reîntruparea acelei Madame Mops din urmă cu jumătate de veac.

E adevărat, nu exista nicio asemănare fizică, pentru că vecina lui era subțire și istovită de muncă – uitându-se la aspectul mâinilor ei, bătrânul și-a confirmat bănuiala – dar nu așa o recunoscuse; o recunoscuse după comportament, după modul de a vorbi și, desigur, după ochii mici și îndrăzneți, dar mai ales după aura recongnoscibilă de curaj și independență și îndrăzneală ce o înconjura.

– O rochie Dior, o îngână el, o idee splendidă. Să sperăm că veți găsi aici în această după-amiază ceea ce vă doriți.” (pag. 100-102)

O carte atât de pozitivă nu putea să nu-și găsească un răsunet în lumea filmului.  Va apărea în curând, în luna iulie, și o producție cinematografică în colaborare cu Casa Dior. Trailerul filmului:

De la prima sa apariție, în 1958, de-a lungul timpului, cartea a sedus numeroși regizori de film și de teatru. Adaptarea a mers mai departe și pentru un superb spectacol de -: „Flowers for Mrs Harris”:

Cartea Doamna Harris cucerește Parisul de Paul Gallico poate fi comandată pe meteorpress.rolibrarul.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, clb.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți clasice

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *