Delicatese Literare
Recenzii

Doi la pătrat, un singur pat de Georgiana Vaju, Editura Quantum – recenzie

Doi la pătrat, un singur pat

Georgiana Vâju

Editura Quantum Publishers

An apariție: 2018

Nr. de pagini: 224

Georgiana Vaju s-a născut la Brăila, de profesie este psiholog și a început să scrie după vârstă de 30 de ani. La început își nota gânduri, idei și citate din cărțile pe care le citea, apoi a început să contureze povești din gândurile pe care le-a adunat. Spune despre ea că este o persoană retrasă și singuratică și preferă liniștea în locul agitației și singurătatea în locul aglomerației.
Suntem complicați. Ne apropiem și ne respingem, ne iubim și ne urâm. Apoi regretăm. Tentațiile sunt atât de multe încât, uneori, ne fac deciziile imposibile. Tu ce ai alege să trăiești între rațiune, dorința, sentiment, sex, iubire și plăcere? Și în ce ordine? Patru suflete, trei iubiri, două povești din trecut, un singur viitor și mult umor, narate în detaliu din perspectiva a patru protagoniști prinși în vâltoarea vieții cotidiene.
Chimie, geometrie, fizică și aritmetică. Toate într-o singură formulă: cea a haosului. Un soț infidel + o soție dezamăgită + o amantă perversă + un fost iubit  îndrăgostit = Doi la pătrat/ Un singur pat.
Complicat?
Că cineva sus mă iubește
Chiar și pe mine mă uimește…
… trebuie să bucur oamenii, să fiu bun, să fiu mult mai deschis şi toate micile probleme să le fac să dispară… nu mi-a spus nimeni nimic, dar parcă nici nu ar fi trebuit să-mi spună cineva altceva, dar acum sunt cu totul şi cu totul alt om. Sunt mult mai calm, mai cald, mai lipsit de aroganţă. Era o aroganţă izvorâtă din timiditate. Era o aroganţă ca să nu fiu rănit.
Aș vrea ca toți cei care vor citit aceste rânduri să se bucure de ceea ce primesc.” Gabriel Cotabiță
Georgianei nu cred că mai este cazul să-i fac o prezentare, deja cu toții o cunoaștem prin intermediul seriei “Nu te împiedica de mine, te implor”, unde ne-a încântat cu o poveste psihologică, absolut senzațională. Dar acum nu vorbim de seria menționată, ci de noua carte a Georgianei, “Doi la pătrat, un singur pat”, o carte care nu mai este deloc scrisă în stilul autoarei, este o carte încadrată la colecția 18 + și, credeți-mă, chiar 18+ este.
Intrăm în viața a patru personaje: Dorian, Monica, Camelia și Florin. Personaje mai diferite de atât nici că putea autoarea să creioneze. Dorian și Monica formează o familie frumoasă, au împreună trei fetițe, triplete, iar viața lor este aparent  perfectă, asta până intrăm puțin în mintea lui Dorian, unde descoperim un bărbat care își iubește soția, dar care este, totuși, plictisit de moarte din cauza monotoniei, și dornic de puțină adrenalină. Și adrenalina vine sub numele de Camelia: o femeie extraordinar de frumoasă, o femeie sigură pe ea și care știe ce vrea. Iar acum îl vrea pe Dorian.
“Bucata asta, deși e trecută binișor de prima tinerețe, arată super trăsnet! Are un par negru, lung și lucios, ce se odihnește peste umerii mici și îi încadrează delicat fața ovală… Ochii îi sunt căprui închis spre negru, ușor migdalați, tenul este neted și seamănă cu o piersică bine coaptă, gura, al naibii de senzuală
Nici viața  soției, Monica, nu e prea roz. Ea este casnică, stă toată ziua doar cu fetele și, bineînțeles, atunci când apare în viața ei Florin, prima ei iubire, lucrurile se precipită.
“ E uimitor cum o femeie care se consideră inteligentă, puternicăși trecută prin destulă zloatăși noroi, poate fi transformată într-o gelatină dezgustătoare în fața unui iubit din trecut”
“Doi la pătrat, un singur pat”  este o carte care TREBUIE citită! La lansarea cărții, autoarea spunea că cei care nu au o experiență de viață mai vastă în ale amorului, ale relațiilor, s-ar putea să nu înțeleagă povestea așa cum trebuie. Și are dreptate! Tendința este să judecăm, să arătăm cu degetul, dar fără a ști ce este, cu adevărat, în sufletul persoanei pe care o acuzăm. Oare câte dintre femei nu se regăsesc în povestea Monicăi? Sau oare câtor nu le tresare inima, doar gândindu-se la prima iubire?
“Îl iubesc pe băiatul din inima mea. Doi bărbați. Două caractere diferite.Trei suflete. Două amintiri. O singură iubire întortocheată.”
Cu toate că este o carte 18+, autoarea reușește să transmită, să creeze, o poveste de iubire pe care o simți și o trăiești alături de personaje. Bineînțeles că nu lipsesc nici scenele fierbinți, replicile  absolut mortale, presărate cu mult sarcasm și ironie. Nu am mai râs de mult cu așa poftă la o carte. Personajele au parte de situații de-a dreptul hilare, la care nu te poți opri din râs.
Fac caca moale! Zice, ținându-se cu mâna de fund.
De unde știi că-i moale? O întreabă taică-su.
M-am scăpat deja pe mine și-l simt. Este moale.”
“Amanta stă pitită în boschețși urmărește soțul infidel, care i-a devenit amant și care a venit acasă la fosta nevastă, sperând la puțină clemență, dar, ghinionul dracului, nevasta este cu amantul acum.”
Este o carte pe care eu, personal, aș recomanda-o tuturor bărbaților și femeilor plictisiți în căsnicie, este o lectură care, pe lângă amuzament, îți dă și de gândit. Suntem dispuși să o luăm de la capăt cu alte persoane? Putem trăi fără persoana de lângă noi? Merită, oare, pentru o noapte de nebunie, să pierdem totul?
Georgiana în această carte reușește, printr-un mod delicios, și prin multe situații amuzante, să ne arate și fața mai puțin plăcută a unei căsnicii.
Povestea este mult mai întortocheată și mult mai complexă decât v-am prezentat-o eu, dar vă las pe voi să o descoperiți și vă garantez că nu vă veți plictisi nici măcar o secundă.
„Dincolo de toate neajunsurile vieții, de responsabilități, de pasiuni, de iubiri, de situațiile amuzante, de iminentele dureri ale trecutului, sau chiar dincolo de prezența morții, viața merge înainte. Depinde doar de tine cum alegi să o continui.”

Cărţile autoarei Georgiana Vâju pot fi comandate de pe quantumpublishers.ro, elefant.ro, libris.ro

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

38 Comments

Spune-ți părerea!