Doi pot ține un secret de Karen M. McManus, Editura Herg Benet – recenzie

16

Doi pot ține un secret 

(Two Can Keep a Secret – 2019)

Karen M. McManus

Editura Herg Benet

Colecția Passport

Traducere: Cristina Nemerovschi
Nr. pagini: 336
An apariție: 2019
De la autoarea bestsellerului internațional “Unul dintre noi minte”
Echo Ridge este un orășel modest și obișnuit din America. Ellery nu l-a vizitat niciodată, dar a auzit tot ce era de știut. În acel oraș, mătușa ei a dispărut pe când avea șaptesprezece ani. Și doar cu cinci ani în urmă, o regină a balului din liceu a făcut să se audă în întreaga lume de Echo Ridge atunci când a fost omorâtă. Acum, Ellery trebuie să se mute acolo, pentru a locui cu o bunică pe care de abia o cunoaște.
Orașul e ca un tablou idilic, dar ascunde secrete. Și chiar înainte ca anul școlar să înceapă, cineva le amenință pe cele mai populare fete din liceu, promițând că va face ca jocul să devină și mai periculos decât în urmă cu cinci ani. Apoi, ca pentru a dovedi că amenințarea este reală, o altă fată dispare.
Ellery știe tot ce e de știut despre secrete. Mama ei le are; bunica, la fel. Cu cât stă mai mult în Echo Ridge, cu atât își dă seama că fiecare ascunde ceva. Problema e că secretele sunt periculoase, iar oamenii nu prea se pricep să le țină. E motivul pentru care în Echo Ridge cel mai sigur e să îți păstrezi mereu secretele pentru tine.
„Misterul se dezvăluie într-un ritm spectaculos, pe măsură ce apar piste false credibile și întorsături șocante de situație. Cititorii vor da pagină după pagină, aproape cu furie, până la finalul care le va aduce satisfacție. Atmosfera este întunecată și merită să te lași cucerit de ea.“ – Kirkus Reviews
Un roman plin de mister care îi va face pe cititori să gonească spre deznodământ.“ – Booklist
Cu personaje complexe și o intrigă atent construită, McManus oferă un roman trepidant, cu nenumărate întorsături.“ – Publishers Weekly
Densă și cu elemente bine plasate, te face să dai pagină după pagină până ce ajungi într-un final să afli identitatea criminalului și motivele sale, dar și numeroase alte secrete care construiesc suspansul.“  – Bulletin
Un roman crime-mystery al naibii de bun.“ – EW
Doi pot ține un secret de Karen M. McManus este un thriller uimitor, care te captivează încă de la primele pagini, gradând magistral suspansul până la ultima pagină, surprinzându-te cu mai multe răsturnări spectaculoase de situație.
Autoarea te zăpăcește, punându-te pe mai multe piste greșite, dându-ți indicii înșelătoare, distrăgându-ți atenția în permanență, astfel că nu observi ditamai ”elefantul” care stătea în fața ta.
Îmi plac astfel de thrillere, care te țin în priză, conectat la acțiune, nelăsându-te să întrezărești adevărul decât foarte aproape de final.
Fiind, totodată, și o carte young adult, avem parte, în plan secundar, și de două frumoase povești de dragoste, care ne demonstrează că iubirea, acest sentiment extraordinar, poate găsi o cale să răzbată și în cele mai dramatice situații.
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva lui Ellery cu cele din perspectiva lui Malcolm, doi adolescenți în vârstă de șaptesprezece ani, aflați în ultimul an de liceu.
La începutul acțiunii, Ellery și fratele ei geamăn, Ezra vin să locuiască împreună cu bunica lor, care locuia în orășelul Echo Ridge, întrucât Sadie, mama lor, fusese forțată să se interneze într-o clinică de dezintoxicare după ce intrase, drogată fiind, cu mașina în vitrina unui magazin.
Cei doi gemeni nu vizitaseră niciodată până atunci micul orășel. Motivul era unul extrem de dureros. În urmă cu douăzeci și trei de ani, după ce Sadie, care era cea mai populară și adulată fată din oraș la vremea aceea, fusese aleasă regina balului la petrecerea de absolvire a liceului, o tragedie cumplită se întâmplase. Sarah, sora geamănă a lui Sadie, fusese ucisă, aparent fără motiv. Sarah era o persoană foarte liniștită, inteligentă, amabilă și bună, plăcută de toată lumea. Ucigașul nu fusese prins niciodată.
Teribila dramă își pusese o amprentă puternică asupra destinului lui Sadie, care plecase imediat din oraș, mutându-se în permanență dintr-un loc în altul, fiind stăpânită în permanență de o stare de neliniște și agitațe, ca și cum alerga mereu spre ceva nedefinit, pe care nu reușea să îl găsească…
Nu numai destinul lui Sadie fusese grav afectat. Întocmai ca într-un joc de domino, o dramă declanșează o altă dramă și așa mai departe, cu consecințe pe termen lung incalculabile. Vance, iubitul lui Sadie din liceu, pe care ea îl părăsise brusc în urma tragediei, ajunsese, dintr-un tânăr carismatic cu un destin promițător, un ratat și un bețiv. Iar acesta nu era singurul exemplu…
Sadie mai revenise doar de două ori în Echo Ridge, o dată în urmă cu optsprezece ani la înmormântarea tatălui ei, iar a doua oară în urmă cu cinci ani, când un alt eveniment tragic se petrecuse – Lacey, o adolescentă de șaptesprezece ani, o nouă regină a balului, fusese găsită strangulată într-un parc de distracții. Principalul suspect în cazul acestei crime fusese Declan, iubitul acesteia. Totuși, deși acesta nu putuse prezenta vreun alibi, fusese lăsat liber din lipsă de probe, acesta părăsind la scurt timp după aceea orașul.
Cei doi gemeni, Ellery și Ezra apăruseră pe lume, conform afirmațiilor lui Sadie, ca urmare a unei aventuri de-o noapte a acesteia cu un cascador, ei necunoscându-și niciodată tatăl, care nu aflase de existența lor.
Sosirea celor doi frați în micul orășel nu s-a petrecut sub cele mai bune auspicii. Aflați în mașină, împreună cu bunica lor, în drumul de la aeroport spre casa acesteia, au zărit în față trupul unui bărbat culcat pe șosea într-o poziție nefirească, constatând că acesta fusese victima unui accident rutier, iar șoferul fugise de la locul faptei. Respectivul bărbat era unul dintre cei mai populari profesori din școală, moartea lui fulgerătoare și nedreaptă șocând comunitatea.
Ryan, polițistul care ancheta moartea bietului profesor, a avut un comportament cel puțin bizar când i-a interogat pe gemeni în legătură cu circumstanțele accidentului, bâlbâindu-se și vărsându-și cafeaua.
Incompetență sau ceva mult mai grav? Vorbind cu mama ei la telefon, Ellery a aflat de la aceasta că Ryan se dăduse în spectacol la înmormântarea lui Lacey, cu care fusese coleg de școală.
Evenimentele ciudate și înfricoșătoare au continuat și în perioada următoare, autoarea gradând magistral suspansul, pe măsură ce noi și noi personaje sunt introduse în acțiune, toate având o legătură surprinzătoare cu evenimentele din trecut.
Anunțuri anonime au apărut în mai multe locuri, toate prevestind moartea viitoarei regine a balului. De fiecare dată când apărea un nou anunț, se nimerea să fie prin preajmă Malcolm, fratele lui Declan, un adolescent de șaptesprezece ani, toate indiciile conducând cumva la ideea că el era autorul acestora.
Malcolm nu fusese niciodată prea apropiat de fratele lui, de care-l despărțea o diferență de cinci ani. Moartea tragică a lui Lacey din urmă cu cinci ani își lăsase o puternică amprentă asupra familiei celor doi frați. Părinții lor divorțaseră la scurt timp, iar Declan părăsise orașul fără nicio explicație, alimentând bârfele despre vinovația lui. Însuși Malcolm avea din când în când gânduri trădătoare, chiar și el având dubii privind nevinovăția fratelui său.
Lucrurile se mai îndreptaseră oarecum în urmă cu un an, cel puțin din punct de vedere material. Mama lui Malcolm se căsătorise atunci cu Peter, cel mai bogat bărbat din oraș. Malcolm se procopsise astfel și cu o soră vitregă, Katrin, cea mai populară fată din liceu, de aceeași vârstă cu el. Cei doi frați vitregi reușiseră să aibă o relație amicală, susținându-se reciproc de mai multe ori.
Prietena de suflet a lui Malcolm era Mia, o fată simpatică, volubilă și nonconformistă. Mia era sora lui Daisy, care fusese cea mai bună prietenă a lui Lacey. Daisy revenise de curând în oraș după ce își terminase studiile, însă trăia retrasă, o introvertită, o umbră palidă a fetei optimiste și exuberante care fusese cândva.
Katrin era iubita lui Kyle, vedeta echipei de fotbal și fiul șefului poliției. Sora lui Kyle, Liz, fusese iubita lui Declan în liceu, acesta despărțindu-se de ea în favoarea lui Lacey.
Katrin și cele mai bune prietene ale ei, Brooke și Viv, formau un trio remarcabil, fiind sexy și populare, toată lumea fiind convinsă că ele vor fi cele trei nominalizate pentru regina balului. Rezultatul votului a furnizat însă o surpriză imensă, Ellery fiind nominalizată, alături de Katrin și Brooke. Era mai mult ca sigur că cineva măsluise rezultatele votului, întrucât Ellery abia sosise în oraș, fiind puțin probabil să fie votată masiv de elevii liceului.
Totul începe să capete un contur de-a dreptul sinistru în momentul în care una dintre fete dispare cu adevărat. Toate indiciile par să-l incrimineze pe Malcolm, care fusese ultimul văzut în compania ei. Abia acum a realizat Malcolm cum trebuie să se fi simțit fratele lui, acuzat pe nedrept fără a se putea disculpa. De altfel, însuși Declan se întorsese de curând în oraș, fără să ofere vreo explicație pentru revenirea lui.
Încercând să dezlege nodul de indicii contradictorii, recapitulând datele cunoscute din trecut, Ellery și Ezra observă abia acum o coincidența tulburătoare, care ridică o ipoteză șocantă privind paternitatea lor. Astfel, ei se născuseră fix la nouă luni după ce mama lor revenise în orășel pentru a a participa la înmormântarea tatălui ei!
V-am făcut curioși?
Misterul se dezvăluie greu, apar dese indicii contradictorii și piste false. Autoarea nu a lăsat însă nimic în aer la final, fiecare piesă fiind așezată la locul ei.
Dramatismul atinge cote maxime în ultima parte a cărți. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte cum se vor dezlega ițele.
Mi-e ciudă să recunosc, dar eu nu am ghicit identitatea ucigașului până aproape de final. În apărarea mea, pot spune că autoarea a amestecat atât de bine piesele puzzle-ului, iar eu am fost prea preocupată să îmbin piesele laterale încât nu am observat ditamai piesa centrală care era chiar în fața mea 🙂
Dezlegarea misterului a ridicat o presiune enormă de pe umerii mai multor persoane, oferindu-le șansa unei vieți normale. Eliberarea de stres a deschis noi perspective, iar viitorul se arăta, pentru prima dată după mulți ani, luminos și plin de speranțe. Pentru aceasta însă, unele secrete este mai bine să rămână îngropate pentru totdeauna.
Vă las să descoperiți care este secretul care a rămas nedezvăluit, care era motivul pentru care nu trebuia să fie aflat și cine erau singurele două persoane care îl știau.

Cărțile autoarei Karen M. McManus pot fi comandate pe hergbenet.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

About Author

16 comentarii

 1. Îmi place recenzia. Cu siguranta cartea aceasta îți pune intuiția la treaba, in încercarea de a descoperi adevarul…
  Felicitări pentru recenzie!

 2. Foarte interesanta si incitanta recenzia, cu aceasta tema repetata a balului de absolvire ca imprejurare fatidica, un concept tipic american. Felicitari!

 3. Super!!! Grozavă recenzie Tyna, felicitări! Am citit-o cu sufletul la gură și cu o curiozitate maximă, deja mi-am schițat și eu în minte câteva piste. Vreau neaparat să citesc cartea, ești o ispita irezistibilă!

 4. O pândesc de mult timp, stă cuminte wishlist. Dacă nu eram convinsă în privința ei, citindu-ți recenzia m-am convins că trebuie să o includ în următoarea comandă. Felicitări pentru recenzia super!

 5. Mirela Barbălată on

  O recenzie minunată şi ispititoare . Şi plină de suspans . Cartea mă atrage enorm chiar dacă nu sunt fan al acestui gen .
  Felicitări, Tyna!

Spune-ți părerea!